Dijital medyada anlam üretimi: Kripto para haberlerinin çözümlemesi
The production of meaning in digital media: An analysis of cryptocurrency news
  1. Tez No: 1020715
  2. Yazar: METEHAN ÖZIRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE YÜCESAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni medya, New media
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital medyada yayımlanan kripto para haberlerini iletişimin ekonomi politiği yaklaşımı çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, dijital medya alanında üretilen kripto para haberlerinin hangi temalar etrafında yapılandığı, bu haberlerde hangi söylemsel stratejilerin kullanıldığı ve haber metinlerinin hangi ideolojik yönelimleri taşıdığı ele alınmaktadır. Dijitalleşme süreciyle birlikte haber üretim ve dolaşım pratiklerinde yaşanan dönüşüm, kripto para haberlerinin görünürlüğünü artırmış, özellikle ekonomik belirsizliklerin yoğun olduğu dönemlerde bu haberler yatırım, kazanç ve gelecek beklentileri etrafında önemli bir söylemsel alan oluşturmuştur. Çalışma, kripto para haberlerinin yalnızca ekonomik gelişmeleri aktaran içerikler olmadığını, aynı zamanda belirli yatırım tahayyüllerini, piyasa merkezli yönelimleri ve ekonomik beklentileri dolaşıma sokan ideolojik yapılar olarak işlediğini savunmaktadır. Araştırmada tematik çözümleme ve içerik çözümlemesi yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Bu doğrultuda dijital medyada yayımlanan kripto para haberleri incelenmiş; haberlerde öne çıkan temel temalar, kullanılan kavramlar, söylem kalıpları ve ideolojik yönelimler analiz edilmiştir. Bulgular, haberlerde yükseliş, yatırım fırsatı, teknolojik yenilik ve geleceğin finans sistemi gibi olumlu temaların yoğun biçimde öne çıkarıldığını göstermektedir. Buna karşılık fiyat hareketliliği, manipülasyon, düzenleme eksiklikleri ve sermaye yoğunlaşması gibi risk unsurlarının daha sınırlı biçimde yer aldığı görülmüştür. Sonuç olarak çalışma, dijital medyada yayımlanan kripto para haberlerinin ekonomi politik ve ideolojik bağlam içinde değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymakta; haber söyleminin piyasa merkezli ekonomik tahayyülleri meşrulaştıran bir işlev üstlendiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine cryptocurrency news published in digital media within the framework of the political economy of communication approach. The research focuses on the themes through which cryptocurrency news is constructed in digital media, the discursive strategies employed in these news texts, and the ideological orientations embedded within them. With the process of digitalization, transformations in news production and circulation practices have increased the visibility of cryptocurrency news; particularly during periods of economic uncertainty, such news has become a significant discursive field shaped around investment, profit, and future expectations. The study argues that cryptocurrency news should not be considered merely as content conveying economic developments, but also as ideological structures that circulate specific investment imaginaries, market-oriented tendencies, and economic expectations. In the study, thematic analysis and content analysis methods were used together. Accordingly, cryptocurrency news published in digital media was examined, and the main themes, concepts, discourse patterns, and ideological orientations within the news texts were analyzed. The findings indicate that positive themes such as market rise, investment opportunity, technological innovation, and the future financial system are strongly emphasized in the news coverage. In contrast, risk factors such as volatility, manipulation, lack of regulation, and concentration of capital receive relatively limited attention. Consequently, the study reveals that cryptocurrency news in digital media should be evaluated within a political-economic and ideological context and demonstrates that news discourse functions to legitimize market-centered economic imaginaries.