Dirsek kırıklarında mason tip 3 radius başı kırıklarında plak ile başsız vida fiksasyonun klinik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of the clinical outcomes of plate fixation and headless screw fixation in mason type iii radial head fractures in elbow fractures
  1. Tez No: 1020746
  2. Yazar: ENES OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TİFTİKÇİ, DR. ERALP ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Radius Başı Kırığı, Mason Tip 3, Başsız Kompresyon Vidası, Anatomik Kilitli Plak, Dirsek Fonksiyonel Skorları, Radial Head Fracture, Mason Type III, Headless Compression Screw, Anatomical Locking Plate, Elbow Functional Scores
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Mason tip 3 radius başı kırıklarında anatomik kilitli plak ile osteosentez uygulanan hastalar ile başsız kompresyon vidası ile fiksasyon uygulanan hastaların klinik, fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Ocak 2018 ve Ocak 2023 tarihleri arasında Mason Tip III radius başı kırığı nedeniyle cerrahi tedavi uygulanmış hastalar geriye yönelik değerlendirildi. 40 hastanın 19'unda anatomik kilitli plak ile osteosentez uygulanmış olduğu (Grup 1), 21' inde başsız kompresyon vidası ile fiksasyon uygulanmış olduğu (Grup 2) görüldü. Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların radyolojik değerlendirmeleri; preoperatif dönemde tanı ve sınıflama, postoperatif erken dönemde redüksiyon kalitesinin kontrolü, takip sürecinde kemik iyileşmesi ve implant pozisyonu değerlendirmesi amacıyla standart protokoller çerçevesinde 1. gün, 2. hafta, 6. hafta, 3. ay, 6. ay, 12. ay ve son kontrolde tekrarlanan AP ve yan grafi görüntüleri hastane veri sisteminden taranarak yapıldı. Hastaların K-J sınıflamasına göre postoperatif son takiplerinde direkt radyografilerinden osteoartrit değerlendirilmesi yapıldı. Fonksiyonel değerlendirmelerde Hastaların son kontrollerinde eklem hareket açıklığı, MEPS (Mayo Elbow Performance Score), Broberg–Morrey Fonksiyonel Skoru, QDASH (Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand) ve VAS (Visual Analogue Scale) skorlamaları kullanıldı. Bulgular: Toplam 40 hastanın (19 kilitli plak, 21 başsız vida) değerlendirildiği çalışmada, gruplar arasında yaş, cinsiyet ve ortalama 51,1 aylık takip süresi açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Fonksiyonel sonuçlar incelendiğinde; başsız vida grubunun MEPS (90,48 ± 7,56), QDASH (10,28 ± 7,49) ve Broberg-Morrey (88,95 ± 6,05) skorları, plak grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha başarılı bulunmuştur (sırasıyla p=0,006, p=0,016, p=0,032). Gruplar arasında eklem hareket açıklığı değerleri ve Knirk-Jupiter artroz evreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Toplamda %95 kaynama oranı elde edilirken; redüksiyon kaybı, implant yetmezliği ve implant irritasyonu gibi komplikasyonların tamamı plak grubunda izlenmiştir. Korelasyon analizinde, ön kol supinasyon ve pronasyon hareketleri ile tüm fonksiyonel skorlar arasında çok güçlü ve anlamlı bir ilişki saptanırken (p<0,001), dirsek fleksiyon derecesinin fonksiyonel sonuçlar üzerinde belirleyici bir etkisi olmadığı görülmüştür (p>0,05). Sonuç: Mason Tip 3 radius başı kırıklarında ortalama 51,1 aylık orta-uzun takip süreleri ile başsız kompresyon vidaları, kilitli plaklara oranla daha olumlu fonksiyonel skorlar (p<0,05) ve daha düşük komplikasyon riski sağlamaktadır. Çalışmamız, klinik başarıda sagittal ark hareketlerinden ziyade ön kol rotasyonel kapasitesinin (p<0,001) belirleyici olduğunu; vidaların düşük profilli yapısının ise plaklarda gözlenebilen yumuşak doku irritasyonunu minimalize ettiğini göstermiştir. Sonuç olarak; anatomik rekonstrüksiyona uygun Mason Tip 3 kırıklarda başsız kompresyon vidaları, biyomekanik uyumu ve biyolojik iyileşmeyi optimize eden avantajlı bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the clinical, functional, and radiological outcomes of patients treated with anatomical locking plate osteosynthesis versus those treated with headless compression screw fixation for Mason Type III radial head fractures. Materials and Methods: Patients who underwent surgical treatment for Mason Type III radial head fractures at the University of Health Sciences, Ankara Training and Research Hospital, Department of Orthopedics and Traumatology, between January 2018 and January 2023 were retrospectively evaluated. The study included 40 patients: 19 underwent anatomical locking plate osteosynthesis (Group 1) and 21 underwent headless compression screw fixation (Group 2). Radiological assessments, including preoperative diagnosis/classification, postoperative reduction quality, bone healing, and implant positioning, were performed using AP and lateral radiographs obtained at standard intervals (1st day, 2nd week, 6th week, 3rd, 6th, and 12th months, and final follow-up). Osteoarthritis was evaluated at the final follow-up using the Knirk-Jupiter (K-J) classification. Functional outcomes were assessed during final controls using Range of Motion (ROM), Mayo Elbow Performance Score (MEPS), Broberg–Morrey Functional Score, Quick Disabilities of the Arm, Shoulder and Hand (QDASH), and Visual Analogue Scale (VAS). Results: In the study of 40 patients, no significant differences were found between the groups regarding age, gender, or the mean follow-up duration of 51.1 months (p > 0.05). Functional analysis revealed that the headless compression screw group achieved significantly higher MEPS (90.48 ± 7.56), QDASH (10.28 ± 7.49), and Broberg-Morrey (88.95 ± 6.05) scores compared to the plate group (p = 0.006, p = 0.016, p = 0.032, respectively). No significant differences were observed between the groups in terms of ROM values or Knirk-Jupiter arthritis stages (p > 0.05). While an overall union rate of 95% was achieved, complications—including loss of reduction, implant failure, and implant irritation—occurred exclusively in the plate group. Correlation analysis demonstrated a very strong and significant relationship between forearm supination/pronation and all functional scores (p < 0.001); however, the degree of elbow flexion had no determining effect on functional outcomes (p > 0.05). Conclusion: For Mason Type III radial head fractures, headless compression screws offer more favorable functional outcomes (p <0.05) and a lower risk of complications compared to locking plates over a mid-to-long-term follow-up. Our findings indicate that forearm rotational capacity (p<0.001), rather than sagittal arc motion, is the primary determinant of clinical success. Furthermore, the low-profile design of the screws minimizes the soft tissue irritation often associated with plate systems. Consequently, headless compression screws should be considered an advantageous treatment option for Mason Type III fractures suitable for anatomical reconstruction, as they optimize both biomechanical compatibility and biological healing.