Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının bireyselleştirilmiş eğitim programlarına yönelik öz yeterliklerinin incelenmesi
An investigation of preservice physical education and sports teachers' self-efficacy towards individualized education programs
- Tez No: 1020771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR İSMAİL GÜLÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aday öğretmenler, Candidate teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının bireyselleştirilmiş eğitim programlarına yönelik öz yeterlik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2025-2026 akademik yılında Karabük Üniversitesi Hasan Doğan Spor Bilimleri Fakültesinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Antrenörlük Eğitimi ve Spor Yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören toplam 331 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile Karakurt (2020) tarafından geliştirilen Öğretmen Adaylarının Bireyselleştirilmiş Eğitim Programına Yönelik Öz Yeterliklerini Belirleme Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 ve RStudio programları kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının bireyselleştirilmiş eğitim programlarına yönelik öz yeterlik düzeylerinin genel olarak yeterli düzeyde olduğunu göstermektedir. Ayrıca öz yeterlik düzeylerinin cinsiyet, bölüm, sınıf düzeyi ve mezuniyet sonrasında özel gereksinimli öğrencilerle çalışma isteği gibi değişkenler açısından belirgin bir farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, lisans eğitiminde özel eğitimle ilgili ders alma durumu ve özel gereksinimli öğrenciyle ders deneyimi, öğretmen adaylarının bireyselleştirilmiş eğitim programlarına yönelik öz yeterlik algıları üzerinde daha belirleyici değişkenler olarak saptanmıştır. Özellikle özel eğitimle ilgili ders alan ve özel gereksinimli öğrencilerle düzenli deneyime sahip olan öğretmen adaylarının kendilerini bu konuda daha yeterli algıladıkları görülmektedir. Sonuç olarak araştırma, beden eğitimi ve spor öğretmeni yetiştirme sürecinde özel eğitim içerikli derslerin ve uygulamaya dayalı deneyimlerin güçlendirilmesinin, öğretmen adaylarının bireyselleştirilmiş eğitim programlarına yönelik öz yeterliklerini desteklemede önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the self-efficacy levels of preservice physical education and sports teachers regarding individualized education programs in terms of various variables. The study group consisted of 331 students studying in the Departments of Physical Education and Sports Teaching, Coaching Education, and Sports Management at Karabük University Hasan Doğan Faculty of Sports Sciences during the 2025–2026 academic year. In the study, the Personal Information Form developed by the researcher and the Scale for Determining Preservice Teachers' Self-Efficacy Toward Individualized Education Programs developed by Karakurt (2020) were used as data collection tools. The data obtained were evaluated using SPSS 22 and RStudio. According to the research findings, preservice physical education and sports teachers generally had sufficient levels of self-efficacy regarding individualized education programs. In addition, their self-efficacy levels did not differ significantly in terms of variables such as gender, department, grade level, and willingness to work with students with special needs after graduation. However, taking a course related to special education during undergraduate education and having teaching experience with students with special needs were identified as more determining variables in preservice teachers' self-efficacy perceptions regarding individualized education programs. In particular, preservice teachers who had taken a course related to special education and those who had regular experience with students with special needs were found to perceive themselves as more competent in this regard. In conclusion, the study reveals that strengthening special education-related courses and practice-based experiences in the training process of physical education and sports teachers is important for supporting preservice teachers' self-efficacy regarding individualized education programs.