Non-spesifik bel ağrılı bireylerde pilates egzersizlerine ek olarak yapılan kinezyo bantlama uygulamasının kor kas kalınlığı, kognisyon ve mental yorgunluk üzerine etkisi: Randomize plasebo kontrollü çalışma
Effect of kinesio taping application in addition to pilates exercises on core muscle thickness, cognition and mental fatigue in individuals with non-specific low back pain: A randomized placebo-controlled study
- Tez No: 1020774
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN AYTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel dayanıklılık, Kas kuvveti, Postür, Transversus abdominis, Ultrason, Physical endurance, Muscle strength, Posture, Transversus abdominis, Ultrasound
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Non-spesifik bel ağrılı (NSBA) bireylerde pilates egzersizlerine eklenen kinezyo bantlamanın kor kas kalınlığı başta olmak üzere fiziksel ve bilişsel açıdan çok boyutlu etkilerini incelemek idi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya NSBA'lı 54 birey dahil edilerek 3 gruba randomize edildi: kinezyo bant ve pilates grubu (n=18), plasebo bant ve pilates grubu (n=18), pilates grubu (n=18). Her gruba aynı pilates egzersiz protokolü (haftada 2 seans, 30 dakika) ilerleyici olarak 6 hafta boyunca uygulandı. Kinezyo bant ve pilates grubunda yer alan katılımcılara her seans başında, egzersiz öncesinde kas tekniği kullanılarak paraspinaller, rektus abdominis ve transversus abdominis (TrA) kasları için kinezyo bant uygulandı. Plasebo bant ve pilates grubuna bantlama, ten rengi flaster bant ile gerimsiz olarak uygulandı. Bireylerin TrA kas kalınlığı ultrasonografi, kor kas kuvveti basınçlı biyofeedback cihazı ve kor dayanıklılığı plank testleriyle ölçüldü. Bireylerin dinlenme, aktivite ve gece ağrı şiddetleri görsel analog skala, postürleri Postür Değerlendirme ve Düzeltme Sistemi isimli mobil uygulama ile değerlendirildi. Kognisyon ve zihinsel yorgunluk değerlendirmesi için sırası ile Montreal Bilişsel Değerlendirmesi ve Zihinsel Yorgunluk Ölçeği kullanıldı. Tüm değerlendirmeler uygulamalardan önce, 3. haftada ve 6. hafta sonunda yapıldı. Bulgular: Tüm parametrelerde zamana bağlı iyileşmeler görüldü (p<0,05). Her üç grupta ağrı, postür, kognisyon ve zihinsel yorgunluk seviyelerinde 6 hafta sonunda istatistiksel olarak anlamlı iyileşmeler saptanır iken gruplar arası fark bulunamadı (p>0,05). TrA kas kalınlığı, kas kuvveti ve plank sürelerinde ise anlamlı bir grup x zaman etkileşimi bulundu (p<0,05). Sonuç: Non-spesifik bel ağrısında pilates egzersizlerine kinezyo bantlama eklenmesi; ağrı, postür, kognisyon ve zihinsel yorgunluk açısından belirgin bir üstünlük sağlayamasa da kas kuvveti ve kalınlığında iyileşme ivmesini artırıcı etkisi bulunmuştur. Bu bulgular ışığında, tedavide temel etkin faktörün egzersiz olduğu unutulmamalı; özellikle kor bölgeye odaklanan pilates egzersizlerinin klinikte uygulanması önerilmelidir. Bununla birlikte, proprioseptif girdinin yapısal adaptasyonları destekleyebileceği göz önünde bulundurularak, kinezyo bantlamanın da dahil edildiği daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the multidimensional physical and cognitive effects, particularly on core muscle thickness, of adding kinesio taping to pilates exercises in individuals with non-specific low back pain (NSLBP). Materials and Methods: Fifty-four NSLBP patients were randomized into three groups: kinesio tape and pilates (n=18), placebo tape and pilates (n=18), and pilates (n=18). All groups received the same progressive pilates protocol (two 30-minute sessions/week) for 6 weeks. Before each session, the kinesio tape group received taping on the paraspinal, rectus abdominis, and TrA muscles using the muscle technique. The placebo group received tension-free, skin-colored tape. Evaluations included TrA thickness (ultrasonography), core strength (pressure biofeedback), and core endurance (plank tests). Pain severities (resting, activity, night) were evaluated using the Visual Analog Scale, and posture via the Posture Evaluation and Correction System mobile app. Cognition and mental fatigue were assessed using the Montreal Cognitive Assessment and Mental Fatigue Scale, respectively. Assessments occurred at baseline, week 3, and week 6. Results: Time-dependent improvements were observed across all parameters (p<0.05). While statistically significant improvements were detected in pain, posture, cognition, and mental fatigue levels in all three groups at the end of 6 weeks, no significant between-group differences were found (p>0.05). However, a significant group-by-time interaction was found for transversus abdominis muscle thickness, muscle strength, and plank duration (p<0.05). Conclusion: In NSLBP management, adding kinesio taping to pilates provides no clear superiority regarding pain, posture, cognition, and mental fatigue; however, it accelerates the improvement in muscle strength and thickness. Exercise remains the primary effective therapeutic factor; thus, core-focused pilates is clinically recommended. Nevertheless, considering that proprioceptive input may support structural adaptations, further comprehensive studies involving kinesio taping are needed.