Memeye emeklemenin doğum sonu konfor, emzirme başarısı ve emzirme öz yeterliliğine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of crawling to the breast on postpartum comfort, lactation success, and breastfeeding self-efficacy: A randomized controlled trial
- Tez No: 1020784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR TİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Emzirme, Konfor, Öz yeterlilik, Milk-human, Breast feeding, Comfort, Self-efficacy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışma vajinal doğum sonrası ilk emzirmede memeye emeklemenin doğum sonu konforuna, yetersiz süt algısına, emzirme öz yeterliliğine ve ilk birinci ayda emzirmenin sürdürülmesine etkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Randomize kontrollü yürütülen çalışmaya 80 primigravida (40 girişim, 40 kontrol) kadın ve bebekleri dahil edilmiştir. Girişim grubundaki bebeklerin doğum sonrası memeye emekleme ile, kontrol grubundaki bebeklerin hastane standartlarına göre emzirmeleri gerçekleştirildi. Veriler iki aşamada toplandı. İlk aşamada Doğum Sonu Konfor Ölçeği, Postpartum Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği, Yetersiz Süt Algısı Ölçeği hastaneden taburcu olmadan önce yüz yüze görüşme tekniği ile annelere uygulandı. İkinci aşamada Postpartum Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği ile Yetersiz Süt Algısı Ölçeği bebekler bir aylık olduğunda araştırmacı tarafından oluşturulan online anketin paylaşılacağı bilgisi verilerek anne ile anket linki (https://forms.gle/UrA4Ji9Tnx7Rdmeb9) WhatsApp üzerinden paylaşıldı ve tekrar değerlendirildi. Gruplar arasında fark olup olmadığına ki kare testi ve bağımsız örneklem t testi ile bakılmıştır. Zamana göre değişimler için bağımlı örneklem t testi ve etki büyüklükleri için ise Cohen's d değerinden yararlanılmıştır. BULGULAR: Girişim grubundaki annelerin ilk emzirme süresi kontrol grubundaki annelerin ilk emzirme süresinden daha kısa olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Girişim grubunda doğum sonu konfor ölçek ve fiziksel konfor, psikospritüel konfor alt boyut puanları kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Memeye emekleyen girişim grubunun postpartum emzirme öz yeterlilik ve yeterli süt algısı ölçek puanları kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). SONUÇ: Memeye emekleme uygulamasının emzirmenin erken başlatılması, ilk emzirme süresini kısaltması, doğum sonu konforun artırılması, emzirme öz-yeterliliğinin sağlanması ve yeterli süt algısının oluşturulması açısından etkili bir yöntem olduğu ve emzirme başarısını artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aims to evaluate the effects of crawling to the breast during the first feeding after vaginal delivery on postpartum comfort, perception of insufficient milk supply, breastfeeding self-efficacy, and the continuation of breastfeeding in the first month. MATERIALS AND METHODS: The randomized controlled trial included 80 primigravida women (40 intervention, 40 control) and their babies. Babies in the intervention group were trained to crawl to the breast after birth, while babies in the control group were trained according to hospital standards. Data were collected in two phases. In the first phase, the Postpartum Comfort Scale, the Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale, and the Perception of Insufficient Milk Supply Scale were administered to mothers via face-to-face interviews before discharge from the hospital. In the second phase, the researcher informed the mothers that an online survey—which included the Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale and the Perceived Insufficient Milk Scale—would be shared once the babies were one month old; the survey link (https://forms.gle/UrA4Ji9Tnx7Rdmeb9) was then sent to the mothers via WhatsApp, and the assessments were repeated. The chi-square test and the independent samples t-test were used to determine whether there were any differences between the groups. A paired t-test was used to assess changes over time, and Cohen's d was used to calculate effect sizes. RESULTS: It was found that the duration of the first breastfeeding period among mothers in the intervention group was shorter than that of mothers in the control group (p<0.05). In the intervention group, scores on the postpartum comfort scale and its subscales-physical comfort and psychospiritual comfort-were found to be higher than those in the control group (p < 0.05). It was found that the postpartum breastfeeding self-efficacy and perceived milk supply scale scores of the breastfeeding support group were higher than those of the control group (p<0.05). CONCLUSION: The study concluded that crawling to the breast is an effective method for initiating breastfeeding early, shortening the first feeding session, increasing postpartum comfort, ensuring breastfeeding self-efficacy, creating a perception of sufficient milk supply, and improving breastfeeding success.