Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde prematüre bebeği olan annelere yapılan meme masajı ve memeye sıcak kompres uygulamasının süt salınımı ve anksiyete üzerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Breast massage and hot compress application to mothers with premature babies at newborn intensive care university effect on milk release and anxiety: Randomized controlled study
- Tez No: 728737
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜVENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Sağlık Eğitimi, Nursing, Obstetrics and Gynecology, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Prematüre, Anne Sütü, Sıcak Kompres, Meme Masajı, Anksiyete, Randomize Kontrollü Çalışma, Nurse, Premature, Breast Milk, Hot Compress, Breast Massage, Anxiety, Randomized Controlled Study
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Bu araştırma, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi (YYBÜ)'nde prematüre bebeği olan annelere yapılan meme masajı ve memeye sıcak kompres uygulamasının süt salınımı ve anksiyete üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, ön test-son test düzeninde tek körlü, randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi sezaryen kliniğinde yatan ve YYBÜ'de prematüre bebeği olan anneler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini 30 meme masajı, 30 sıcak kompres, 30 meme masajı-sıcak kompres ve 30 kontrol grubu olarak toplam 120 anne oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında,“Kişisel Bilgi Formu”,“Durumluk Anksiyete Ölçeği”ve“Anne Sütü Takip Formu ”kullanılmıştır. Araştırmada IBM SPSS Statistics 23 paket programı kullanılarak veri analiz edilmiştir. Bulgular: YYBÜ'nde prematüre bebeği olan annelerin süt miktarlarının ortalamaları masaj uygulama grubunda 1291,43±569,01 ml, sıcak kompres grubunda 1470±718,93 ml, masaj-sıcak uygulama grubunda 1484,23±889,28 ml ve kontrol grubunda 913,75±679,90 ml'dir. Sıcak kompres grubu ve masaj-sıcak uygulama grubundaki annelerin toplam süt miktarları kontrol grubundaki annelerin toplam süt miktarından anlamlı derecede fazla olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Sonuç: YYBÜ'nde prematüre bebeği olan annelere uygulanan meme masajı anksiyeti azaltmaktadır. Sıcak kompres ve meme masajı-sıcak kompres uygulamalarının yapılması ise süt miktarını artırmak ve annelerin anksiyetelerini azaltmakta etkili, kolay ve maliyeti uygun bir yöntem olması açısından önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Ertuğral Ş, Breast Massage and Hot Compress Application to Mothers with Premature Babies at Newborn Intensive Care University Effect on Milk Release and Anxiety: Randomized Controlled Study. Gulhane Institute of Health Sciences, Gynecology and Obstetrics Nursing Program, Master Thesis, Ankara, 2022. Aim: This research is conducted in order to determine the effect of breast massage and hot compress on breast release and anxiety to mothers with premature babies in neonatal intensive care unit (NICU). Materials and Methods: The research was conducted as a single-blind, randomized controlled experimental study in the pre-test-final test pattern. The population of the research was consist of mothers who were in the cesarean clinic of Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (Education and Research Hospital) who had premature babies in NICU. The sample of the study consisted of a total of 120 mothers, as 30 breast massage, 30 hot compresses, 30 breast massage-hot compresses and 30 control groups. Research datas obtained from filled“Personal Information Form”,“State Anxiety Scale”and“Breast Milk Follow-up Form”. Data was analyzed using the IBM SPSS Statistics 23 package program. Results: The average milk amounts of mothers with premature babies in NICU were 1291.43±569.01 in the massage application group, 1470±718.93 in the hot compress group, 1484.23±889.28 in the massage-hot application group and 913.75±679.90 in the control group. The total amount of milk of the mothers in the hot compress group and massage-hot application group was statistically significantly higher than the total amount of milk of the mothers in the control group (p0.05). Conclusion: Breast massage applied to mothers with premature babies in NICU reduces anxiety. Hot compress and breast massage-hot compress applications can be recommended in terms of increasing the amount of milk and reducing the anxiety of mothers, as it is an effective, easy and cost-effective method.