Message framing strategies in sustainability communication: An analysis in Türkiye
Sürdürebilirlik iletişiminde mesaj çerçeveleme stratejileri: Türkiye analizi
  1. Tez No: 1020811
  2. Yazar: ALİ RIZA LEVENT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU DEMİREL, DOÇ. DR. VOLKAN YAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik iletişimi, mesaj çerçeveleme, sürdürülebilirlik içeriği, tüketici katılımı, sosyal medya, Instagram, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi, Türkiye, Sustainability communication, message framing, sustainability content, consumer engagement, social media, Instagram, BIST Sustainability Index, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (ingilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (ingilizce) Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilirlik iletişimi, paydaş ilişkilerini güçlendirmek ve çevresel, sosyal ve ekonomik sorumluluklarına bağlılıklarını göstermek isteyen kuruluşlar için giderek daha önemli bir stratejik araç haline gelmiştir. Sosyal medya platformları, özellikle Instagram, kuruluşlara sürdürülebilirlik girişimlerini iletme ve tüketici katılımını teşvik etme fırsatları sunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketler tarafından kullanılan sürdürülebilirlik iletişim stratejilerini incelemekte ve farklı mesaj çerçeveleme özelliklerinin ve sürdürülebilirlik içerik boyutlarının Instagram'daki tüketici katılımıyla nasıl ilişkili olduğunu araştırmaktadır. Nicel içerik analizi yaklaşımı kullanılarak, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde yer alan şirketlerin paylaştığı 166 sürdürülebilirlik ile ilgili Instagram gönderisi analiz edilmiştir. Çalışma, kazanç-kayıp çerçeveleme, mesaj yönü, mesaj tonu, duygusal çekicilik, zamansal odak ve sürdürülebilirlik içerik boyutları dahil olmak üzere mesaj çerçeveleme stratejilerini değerlendirmektedir. Tüketici katılımı, beğeniler, yorumlar ve paylaşımlar dahil olmak üzere gözlemlenebilir etkileşim metrikleri aracılığıyla ölçülmüştür. Bulgular, şirketlerin ağırlıklı olarak kazanç odaklı, olumlu, rasyonel, güven odaklı ve mevcut ana odaklı sürdürülebilirlik mesajları kullandığını ortaya koymaktadır. İçerik açısından, çevresel sürdürülebilirlik baskın iletişim teması olarak ortaya çıkarken, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik konuları nispeten daha az ilgi görmüştür. Sonuçlar ayrıca, çevresel sürdürülebilirlik içeriğinin, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik içeriğine kıyasla daha yüksek tüketici etkileşimi seviyeleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir; bu da çevresel sorunların sosyal medya izleyicileri için en önemli sürdürülebilirlik kaygıları olmaya devam ettiğini düşündürmektedir. Benzer şekilde, kazanç odaklı, olumlu, rasyonel, güven odaklı ve mevcut ana odaklı mesajlar, alternatif mesaj stratejilerine göre genellikle daha fazla izleyici etkileşimi yaratmıştır. Bu bulgular, Türk bağlamından ampirik kanıtlar sunarak ve mesaj çerçevelemesi, sürdürülebilirlik içeriği ve sosyal medyada tüketici etkileşimi arasındaki ilişkiyi vurgulayarak sürdürülebilirlik iletişim literatürüne katkıda bulunmaktadır. Çalışma ayrıca, paydaşların çıkarları ve etkileşim dinamikleriyle uyumlu içerik geliştirerek sürdürülebilirlik iletişim stratejilerinin etkinliğini artırmak isteyen kuruluşlar için pratik çıkarımlar sunmaktadır. Gelecekteki araştırmalar, ek sosyal medya platformlarını, daha geniş paydaş gruplarını ve sürdürülebilirlik iletişiminin tüketici tutum ve davranışları üzerindeki uzun vadeli etkilerini inceleyerek bu çalışmayı genişletebilir.
Özet (Çeviri)
Sustainability communication has become an increasingly important strategic tool for organizations seeking to strengthen stakeholder relationships and demonstrate their commitment to environmental, social, and economic responsibilities. Social media platforms, particularly Instagram, provide organizations with opportunities to communicate sustainability initiatives while fostering consumer engagement. This study examines sustainability communication strategies employed by companies operating in Türkiye and investigates how different message framing characteristics and sustainability content dimensions are associated with consumer engagement on Instagram. Using a quantitative content analysis approach, 166 sustainability-related Instagram posts shared by companies listed in the BIST Sustainability Index were analyzed. The study evaluates message framing strategies, including gain versus loss framing, message direction, message tonality, emotional appeal, temporal focus, and sustainability content dimensions. Consumer engagement was measured through observable interaction metrics, including likes, comments, and shares. The findings reveal that companies predominantly employ gain-framed, positive, rational, trust-oriented, and present-focused sustainability messages. In terms of content, environmental sustainability emerged as the dominant communication theme, while social and economic sustainability issues received comparatively less attention. The results further indicate that environmental sustainability content was associated with higher levels of consumer engagement than social and economic sustainability content, suggesting that environmental issues remain the most salient sustainability concerns for social media audiences. Similarly, gain-framed, positive, rational, trust-oriented, and present-focused messages generally generated greater audience interaction than alternative message strategies. These findings contribute to the sustainability communication literature by providing empirical evidence from the Turkish context and highlighting the relationship between message framing, sustainability content, and consumer engagement on social media. The study also offers practical implications for organizations seeking to enhance the effectiveness of their sustainability communication strategies by developing content that aligns with stakeholder interests and engagement dynamics. Future research may extend this work by examining additional social media platforms, broader stakeholder groups, and the long-term effects of sustainability communication on consumer attitudes and behaviors.