Metastatik over kanserinde retrospektif olarak tümör dokusunda GDF-15 düzeyinin prognostik öneminin değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the prognostic significance of tumoral GDF-15 expression in metastatic ovarian cancer
  1. Tez No: 1020815
  2. Yazar: BÜŞRA TÜFEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Over kanseri, yüksek dereceli seröz karsinom, GDF-15, prognoz, genel sağkalım, progresyonsuz sağkalım, Ovarian cancer, high-grade serous carcinoma, GDF-15, prognosis, overall survival, progression-free survival
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, metastatik yüksek dereceli seröz over kanseri (HGSOC) hastalarında tümör dokusunda Growth Differentiation Factor-15 (GDF-15) ekspresyonunun prognostik öneminin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya 2015–2025 yılları arasında metastatik/nüks yüksek dereceli seröz over kanseri nedeniyle takip edilen 82 hasta dahil edildi. Formalinle fikse edilmiş parafine gömülü tümör dokularında immünohistokimyasal yöntemle GDF-15 ekspresyonu değerlendirildi. Boyanma şiddeti 0–1 düşük ekspresyon, 2–3 yüksek ekspresyon olarak sınıflandırıldı. Klinikopatolojik özellikler, genel sağkalım (OS) ve progresyonsuz sağkalım (PFS) açısından gruplar karşılaştırıldı. Sağkalım analizlerinde Kaplan–Meier yöntemi, log-rank testi ve Cox regresyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Hastaların medyan yaşı 61,5 yıl olup olguların %79,3'ü primer tanı anında FIGO evre III–IV hastalığa sahipti. GDF-15 ekspresyonu 39 hastada (%47,6) düşük, 43 hastada (%52,4) yüksek olarak saptandı. Yüksek GDF-15 ekspresyon vii grubunda BMI anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p=0,007). Diğer klinikopatolojik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Kaplan–Meier analizinde yüksek GDF-15 ekspresyonu olan hastalarda medyan OS süresi düşük ekspresyon grubuna göre anlamlı olarak daha kısa bulundu (39,92 ay vs 72,31 ay; p=0,037). Benzer şekilde medyan PFS süresi de yüksek ekspresyon grubunda daha kısa idi (19,71 ay vs 26,58 ay; p=0,044). Multivariable Cox regresyon analizinde yüksek GDF-15 ekspresyonunun hem OS (HR: 2,382; %95 GA: 1,176–4,827; p=0,016) hem de PFS (HR: 2,536; %95 GA: 1,405–4,577; p=0,002) için bağımsız kötü prognostik faktör olduğu gösterildi. ECOG 2 performans durumu da OS ve PFS açısından bağımsız kötü prognostik faktör olarak saptandı. Sonuç: Metastatik yüksek dereceli seröz over kanserinde yüksek GDF-15 ekspresyonu daha kötü genel sağkalım ve progresyonsuz sağkalım ile ilişkili bulunmuştur. GDF-15, bağımsız prognostik biyobelirteç olarak klinik kullanım potansiyeline sahip olabilir. Bu bulguların doğrulanabilmesi için daha geniş hasta serilerinde prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the prognostic significance of tumor tissue Growth Differentiation Factor-15 (GDF-15) expression in patients with metastatic high-grade serous ovarian cancer (HGSOC). Materials and Methods: This retrospective single-center study included 82 patients with metastatic/recurrent high-grade serous ovarian cancer treated between 2015 and 2025. GDF-15 expression was evaluated immunohistochemically in formalin fixed paraffin-embedded tumor tissues. Staining intensity scores of 0–1 were classified as low expression and 2–3 as high expression. Clinicopathological characteristics, overall survival (OS), and progression-free survival (PFS) were compared between groups. Kaplan–Meier analysis, log-rank test, and Cox regression analyses were used for survival evaluation. Results: The median age of the patients was 61.5 years, and 79.3% of the cohort had FIGO stage III–IV disease at initial diagnosis. Low GDF-15 expression was detected in 39 patients (47.6%), while high expression was observed in 43 patients ix (52.4%). BMI was significantly higher in the high GDF-15 expression group (p=0.007). No significant differences were observed in other clinicopathological characteristics between groups. Kaplan–Meier analysis demonstrated significantly shorter median OS in patients with high GDF-15 expression compared to those with low expression (39.92 months vs 72.31 months; p=0.037). Similarly, median PFS was shorter in the high-expression group (19.71 months vs 26.58 months; p=0.044). Multivariable Cox regression analysis identified high GDF-15 expression as an independent adverse prognostic factor for both OS (HR: 2.382; 95% CI: 1.176–4.827; p=0.016) and PFS (HR: 2.536; 95% CI: 1.405–4.577; p=0.002). ECOG performance status 2 was also found to be an independent poor prognostic factor for both OS and PFS. Conclusion: High GDF-15 expression was associated with poorer overall survival and progression-free survival in metastatic high-grade serous ovarian cancer. GDF-15 may serve as a potential independent prognostic biomarker in ovarian cancer. Larger prospective studies are needed to validate these findings.