Kronik spontan ürtikerli hastalarda triptofan metabolitlerinin rolü
The role of tryptophan metabolites in patients with chronic spontaneous urticaria
  1. Tez No: 1020854
  2. Yazar: RAZİYE YEDEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TUNÇEZ AKYÜREK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, triptofan, kinürenin/triptofan, kinürenin yolağı, 3-hidroksikinürenin, 3-hidroksiantranilik asit, biyobelirteç, Chronic spontaneous urticaria, tryptophan, kynurenine pathway, 3-hydroxykynurenine, 3-hydroxyanthranilic acid, biomarker
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, KSÜ'lü hastalarda triptofan–kinürenin yolağı metabolitlerini değerlendirmek ve bu metabolitlerin hastalık ile ilişkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya KSÜ tanısı alan hastalar ile yaş ve cinsiyet açısından benzer dağılımlı kontrol grubu dahil edildi. Tüm katılımcıların demografik, klinik ve laboratuvar verileri kaydedildi. Serum triptofan, kinürenin, kinürenik asit, 3-hidroksikinürenin ve 3-hidroksiantranilik asit düzeyleri ölçüldü. Hastalık aktivitesi ÜAS7 skoru ile, hastalığın kontrollü olup olmadığı ÜKT ile, ürtikerin yaşam kalitesi üzerine etkisi DYKİ ile değerlendirildi. Metabolitlerin tanısal performansı ROC analizi ile, hastalık ile ilişkisi ise VKİ'ye göre düzeltilmiş çoklu lojistik regresyon analizi ile incelendi. Bulgular: KSÜ'lü hastalarda triptofan düzeyi anlamlı olarak yüksek, kinürenin ve kinürenik asit düzeyleri benzer, kinürenin/triptofan oranı ise anlamlı olarak düşük saptandı. Ayrıca 3-hidroksikinürenin düzeyi artmış, 3-hidroksiantranilik asit düzeyi azalmış bulundu. ROC analizinde triptofan (AUC: 0.795), kinürenin/triptofan oranı (AUC: 0.744), 3-hidroksiantranilik asit (AUC: 0.650) ve 3-hidroksikinürenin (AUC: 0.641) düzeylerinin KSÜ'yü ayırt etmede anlamlı olduğu belirlendi. Çoklu lojistik regresyon analizinde triptofan düzeyi yüksek olan bireylerde KSÜ riskinin yaklaşık 8 kat, kinürenin/triptofan oranı düşük olan bireylerde yaklaşık 6 kat arttığı saptandı. Ayrıca 3-hidroksikinürenin yüksekliği ve 3-hidroksiantranilik asit düşüklüğü de artmış risk ile ilişkili bulundu. Klinik değerlendirmede yalnızca kinürenin/triptofan oranının hastalık kontrolü ile ilişkili olduğu, diğer klinik parametreler ile metabolit düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmadığı görüldü. Sonuç: KSÜ'de triptofan metabolizmasının klasik inflamatuvar hastalıklardan farklı şekilde düzenlendiği ve kinürenin yolağının homojen bir aktivasyon göstermediği saptanmıştır. Triptofan, kinürenin/triptofan oranı ve ileri basamak metabolitlerin KSÜ ile bağımsız olarak ilişkili bulunması, bu metabolitlerin potansiyel biyobelirteçler olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to evaluate tryptophan–kynurenine pathway metabolites in patients with chronic spontaneous urticaria (CSU) and to investigate their association with the disease. Materials and Methods: In this cross-sectional study, patients diagnosed with CSU and an age- and sex-matched control group were included. Demographic, clinical, and laboratory data of all participants were recorded. Serum levels of tryptophan, kynurenine, kynurenic acid, 3-hydroxykynurenine, and 3-hydroxyanthranilic acid were measured. Disease activity was assessed using the Urticaria Activity Score over 7 days (UAS7), disease control was evaluated with the Urticaria Control Test (UCT), and the impact on quality of life was assessed using the Dermatology Life Quality Index (DLQI). The diagnostic performance of the metabolites was evaluated using receiver operating characteristic (ROC) analysis, and their association with CSU was analyzed by multivariable logistic regression adjusted for body mass index (BMI). Results: Serum tryptophan levels were significantly higher in patients with CSU, while kynurenine and kynurenic acid levels were similar between groups, and the kynurenine/tryptophan (KYN/TRP) ratio was significantly lower. In addition, 3-hydroxykynurenine levels were increased, whereas 3-hydroxyanthranilic acid levels were decreased. ROC analysis showed that tryptophan (AUC: 0.795), KYN/TRP ratio (AUC: 0.744), 3-hydroxyanthranilic acid (AUC: 0.650), and 3-hydroxykynurenine (AUC: 0.641) had significant discriminatory ability for CSU. Multivariable logistic regression analysis demonstrated that individuals with higher tryptophan levels had approximately an 8-fold increased risk of CSU, while those with a lower KYN/TRP ratio had a 6-fold increased risk. Additionally, higher levels of 3-hydroxykynurenine and lower levels of 3-hydroxyanthranilic acid were also associated with an increased risk of CSU. Among clinical parameters, only the KYN/TRP ratio was associated with disease control, while no significant associations were found between metabolite levels and other clinical features. Conclusions: Tryptophan metabolism appears to be differentially regulated in CSU compared to classical inflammatory diseases, with a non-uniform activation of the kynurenine pathway. The independent association of tryptophan, KYN/TRP ratio, and downstream metabolites with CSU suggests that these metabolites may serve as potential biomarkers in the pathogenesis and diagnosis of the disease.