Portföy yönetim stratejilerinin uygulanmasında teknik analizin rolü ve önemi: BİST 100 endeksindeki hisse senetlerinden oluşturulan portföylerde bir uygulama
The role and importance of technical analysis in the implementation of portfolio management strategies: an application using portfolios comprised of stocks from the BİST 100 index
  1. Tez No: 1020962
  2. Yazar: YAKUT BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KADERLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy, Çeşitlendirme, Portföy Yönetim Stratejileri, Teknik Analiz, Hisse Senedi Piyasası, Portfolio, Diversification, Portfolio Management Strategies, Technical Analysis, Stock Market
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Hisse senedi piyasalarında riskten korunmanın en etkili yollarından biri iyi çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturmak yoluyla yatırım yapmaktır. Portföylerin getiri yaratmada başarılı olabilmesi için portföy yönetim stratejileri ve teknik analiz unsurlarının ne ölçüde etkili olduğu tartışmalı konulardan biridir. Bu çalışmanın amacı, portföy yönetiminde portföy yönetim stratejilerinin ve teknik analiz araçlarının kullanılmasının portföyün getirisi üzerinde nasıl bir etkisi olduğunun ortaya konulmasıdır. Çalışmada 2023-2024 yılları arasındaki iki yıllık dönemde BİST 100 endeksinde yer alan ve bunlar içinde piyasa değeri/defter değeri en düşük olan 50 hisse senedi seçilmiştir. Özellikle sektörel çeşitlendirmeye dikkat edilerek farklı sektörlerdeki hisseler gruplanmış ve bu gruplar üzerinden portföyler oluşturulmuştur. Oluşturulan bu portföylere bazı portföy yönetim stratejileri ve teknik analiz unsurları uygulanmıştır. Çalışmanın verileri için, ilgili şirketlerin mali tablolarından ve borsa kapanış fiyatlarından yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda ortaya çıkan bazı portföy getiri oranlarının iki yıllık dönemdeki bileşik enflasyon oranını yenebildiği ve özellikle portföy yönetim stratejilerinin bu durumda önemli bir etkiye sahip olduğu ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most effective ways to hedge against risk in the stock markets is to invest by building a well-diversified portfolio. The extent to which portfolio management strategies and technical analysis tools are effective in generating returns is a subject of debate. The purpose of this study is to determine how the use of portfolio management strategies and technical analysis tools in portfolio management affects portfolio returns. In this study, the 50 stocks with the lowest price-to-book ratios among those included in the BIST 100 index during the two-year period from 2023 to 2024 were selected. Stocks from different sectors were grouped with particular attention to sectoral diversification, and portfolios were created based on these groups. Certain portfolio management strategies and technical analysis elements were applied to these portfolios. The data for the study was derived from the financial statements of the relevant companies and stock market closing prices. The results of the study revealed that some portfolio return rates were able to outperform the compound inflation rate over the two-year period, and that portfolio management strategies, in particular, had a significant impact in this context.