Pi-rads 5 lezyonlarda negatif prostat biyopsi sonucunu öngörmede kullanılabilecek parametreler
Parameters that can be used to predict negative prostate biopsy results in Pi-rads 5 lesions
- Tez No: 1020977
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ONARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: prostat kanseri, PI-RADS v2.1, PI-RADS 5, PSAD, lezyon yerleşimi, biyopsi sonucunu öngörebilecek parametreler, prostate cancer, pyrads v2.1, pyrads 5, PSAD, lesion location, parameters that can predict biopsy result
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: PI-RADS 5 lezyonlar radyolojik olarak yüksek malign potansiyel taşısa da klinik uygulamadaki biyopsi sonuçlarının bu beklentiyi tam karşılamaması nedeni ile hem tekrar tekrar bu hastalarda gereksiz biyopsinin önüne geçmek hem de hasta bazında değerlendirilecek parametreler ile negatif sonucu biyopsi öncesinde öngörebilmek Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde 2016-2022 yılları arasında PSA yüksekliği ve klinik bulguları nedeni ile multiparametrik prostat mr çekilen ve mr-TRUS füzyon biyopsi yapılan 1123 hasta taranmış ve çalışma kriterlerimize uyan toplam 242 lezyonun ve 207 hastanın prostat biyopsisi öncesi laboratuvar verileri, prostat biyopsi sonuçları ve mp MRG verileri retrospektif olarak değerlendirmek üzere toplanmıştır. Hastalar benign ve malign olmak üzere iki gruba ayrılarak klinik ve biyokimyasal birçok parametreye bakılarak benign prostat biyopsisini öngörmedeki başarıları araştırıldı. Ayrıca benign biyopsilerin preparatları tekrar değerlendirilerek aldıkları patolojik tanılar belirlenmeye çalışıldı.Bulgular: Hastaların tanı yaşı ortalaması benign grupta 68,27±8,19 malign grupta 68,19±6,89'dur. Total PSA ortanca değeri benign grupta 8,10 (3,70-24,30) ng/dl, malign grupta 13,50 (3,20-82,0) ng/dl'dir. Yaş ve total PSA değerlerine göre benign ve malign gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunamamıştır (p>0,05). PSA dansitesi ortanca değeri benign grupta 0,09 (0,04-0,42) ng/dl/mm3, malign grupta 0,28 (0,05-1,18) ng/dl/mm3 'tür ve iki grup arasındaki bu fark istatistiksel açıdan anlamlıdır (p<0,001). Lezyon boyutu/ Prostat volümü ortanca değeri benign grupta 0,32 (0,09-0,55) mm/mm3, malign grupta 0,47 (0,06-1,04) mm/mm3'tür. Lezyon boyutunun prostat volümüne oranına göre değerlendirildiğinde iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur (p=0,014). Periferal zonda yerleşen lezyonların %4,2'si, transizyonel zonda yerleşen lezyonların ise %19'u benign grupta yer almaktadır. Lezyonların yerleşim yerlerine göre değerlendirildiğinde iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunmuştur (p=0,018). Sonuç: PI-RADS 5 lezyonları değerlendirirken düşük PSAD değerleri ve lezyonların transizyonel zon yerleşimli olmalarının benign biyopsi sonucunu öngörmede başarılı olduğu gösterilmiştir. Bu parametreler dikkate alındığında hastaları hem tekrar biyopsilerden hem de komplikasyonlarından korumuş olacağız.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Purpose: Although PI-RADS 5 lesions show a high malignant potential radiologically, because the biopsy results in clinical practice do not fully meet this expectation, to prevent unnecessary biopsy in these patients, to predict the negative result before biopsy with parameters to be evaluated on a patient basis. Materials and Methods: In our clinic, 1123 patients who underwent multiparametric prostate MRI and MRI-TRUS fusion biopsy due to elevated PSA and clinical findings between 2016-2022 were screened. Pre-prostate biopsy laboratory data, prostate biopsy results and mp MRI data of a total of 242 lesions and 207 patients who met our study criteria were collected for retrospective evaluation. The patients were divided into two groups as benign and malignant, and their success in predicting benign prostate biopsy was investigated by looking at many clinical and biochemical parameters. In addition, the preparations of benign biopsies were re-evaluated and pathological diagnoses were tried to be determined. The mean age at diagnosis of the patients was 68.27±8.19 in the benign group and 68.19±6.89 in the malignant group. The median total PSA value was 8.10 (3.70-24.30) ng/dl in the benign group and 13.50 (3.20-82.0) ng/dl in the malignant group. No statistically significant difference was found between the benign and malignant groupsaccording to age and total PSA values (p>0.05). The median PSA density value was 0.09 (0.04-0.42) ng/dl/mm3 in the benign group and in the malignant group. 0.28 (0.05-1.18) ng/dl/mm3 and this difference between the two groups was statistically significant (p<0.001). The median value of lesion size/prostate volume was 0.32 (0.09-0.55) mm/mm3 in the benign group and 0.47 (0.06-1.04) mm/mm3 in the malignant group. When evaluated according to the ratio of lesion size to prostate volume, a statistically significant difference was found between the two groups (p=0.014). 4.2% of the lesions located in the peripheral zone and 19% of the lesions located in the transitional zone are in the benign group. When the lesions were evaluated according to their location, a statistically significant difference was found between the two groups (p=0.018). Result: When evaluating PI-RADS 5 lesions, low PSAD values and lesions located in the transitional zone have been shown to be successful in predicting benign biopsy results. Considering these parameters, we will protect patients from both re-biopsies and complications.