Ekran bağımlılığı olan ve olmayan genç erişkinlerde görsel- motor imgeleme, servikal eklem pozisyon hissi, beden farkındalığı ve fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of visual motor imagery, cervical joint position sensation, body awareness, and physical activity levels in young adults with and without screen addiction
- Tez No: 1021058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM ASENA SEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Bedensel farkındalık, Ekran bağımlılığı, Fiziksel aktivite, Genç yetişkinler, Gençler, Propriyosepsiyon, İmgeleme, Body awareness, Screen addiction, Physical activity, Young adult, Youngs, Proprioception, Imagery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ekran bağımlılığı olan ve olmayan genç erişkinlerde görsel motor imgeleme, servikal eklem pozisyon hissi, beden farkındalığı ve fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya, yaş ortalaması 22,0±1,93 yıl olan 102 genç erişkin dahil edildi. Tüm katılımcılardan demografik bilgileri alındıktan sonra, ekran bağımlılığını değerlendirmek için Çoklu Ekran Bağımlılığı Anketi (ÇEBÖ) kullanıldı. Katılımcıların kinestetik ve görsel imgeleme becerileri ise Kinestetik ve Görsel İmgeleme Anketi (KGİA), servikal eklem pozisyon hissi Cervical Range of Motion (CROM) cihazı, beden farkındalığı Vücut Farkındalık Anketi (VFA), fiziksel aktivite düzeyleri ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Ölçeği Kısa Form (UFA) ile değerlendirildi. Katılımcılar, ÇEBÖ sonuçlarına göre ekran bağımlılığı olan (n=51) ve ekran bağımlılığı olmayan (n=51) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Ekran bağımlılığı olan katılımcıların, ekran bağımlılığı olmayan katılımcılara göre servikal eklem pozisyon hissi gözler kapalı fleksiyon (t=2.77, p=0.0067), sağ rotasyon hareketinde anlamlı farklılıklar bulundu (t=2,79, p=0.0062). Kinestetik ve Görsel İmgeleme Anketi, Vücut Farkındalığı Anketi ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form puanları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Bu çalışma sonucunda, ekran bağımlılığı olan genç erişkinlerde servikal eklem pozisyon hissinin özellikle fleksiyon ve rotasyon hareketlerinde olumsuz etkilendiği belirlendi. Gözler kapalı koşullarda hata miktarının artması, görsel girdinin ortadan kalkmasıyla birlikte servikal eklem pozisyon hissinin daha fazla etkilendiğini gösterdi. Ayrıca, kinestetik ve görsel imgeleme, beden farkındalığı ve fiziksel aktivite düzeylerinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Bu bulgular, ekran bağımlılığının servikal eklem pozisyon hissi üzerinde etkili olabileceğini göstermekte olup, koruyucu fizyoterapi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare visual motor imagery, cervical joint position sense, body awareness, and physical activity levels in young adults with and without screen addiction. A total of 102 young adults with a mean age of 22.0±1.93 years were included in the study. After collecting demographic information from all participants, the Multiple Screen Addiction Scale (MSAS) was used to assess screen addiction. Kinesthetic and visual imagery abilities were evaluated using the Kinesthetic and Visual Imagery Questionnaire (KVIQ), cervical joint position sense was assessed using the Cervical Range of Motion (CROM) device, body awareness was measured with the Body Awareness Questionnaire (BAQ), and physical activity levels were assessed using the International Physical Activity Questionnaire – Short Form (IPAQ-SF). Participants were divided into two groups based on MSAS scores: those with screen addiction (n=51) and those without screen addiction (n=51). Significant differences were found between the groups in cervical joint position sense during flexion with eyes closed (t=2.77, p=0.0067) and right rotation (t=2.79, p=0.0062), with poorer performance observed in the screen addiction group. No statistically significant differences were found between the groups in Kinesthetic and Visual Imagery Questionnaire, Body Awareness Questionnaire, and International Physical Activity Questionnaire-Short Form scores (p>0.05). The results of this study indicate that screen addiction may negatively affect cervical joint position sense, particularly in flexion and rotation movements. Increased error values under eyes-closed conditions suggest that cervical proprioception is more affected when visual input is removed. Additionally, no significant differences were found between groups in kinesthetic and visual imagery, body awareness, or physical activity levels. These findings suggest that screen addiction may influence cervical joint position sense and may contribute to the development of preventive physiotherapy approaches.