Böbrek ve üreter taşları tedavisinde retrograd intrarenal cerrahi sonrası ateş ve sepsis gelişimine etki eden risk faktörlerinin araştırılması
Investigation of risk factors affecting the development of fever and sepsis after retrograde intrarenal surgery in the treatment of urinary system stone disease
- Tez No: 1021071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE CAN AKINSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Retrograd intrarenal cerrahi, postoperatif ateş, üroli tiyazis, inflamatuar belirteçler, risk faktörleri, Üriner sistem, Üriner taşlar, Ürolitiyaz, Üroloji, Ürolojik hastalıklar, Retrograde intrarenal surgery, postoperative fever, urolithiasis, inflammatory markers, risk factors, Urinary tract, Urinary calculi, Urology, Urologic diseases
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
BÖBREK VE ÜRETER TAŞLARI TEDAVİSİNDE RETROGRAD İNTRARENAL CERRAHİ SONRASI ATEŞ VE SEPSİS GELİŞİMİNE ETKİ EDEN RİSK FAKTÖRLERİNİ N ARAŞTIRILMASI ÖZET Amaç: Retrograd intrarenal cerrahi (RIRS), böbrek ve proksimal üreter taşlarının tedavisinde yaygın olarak kullanılan minimal invaziv bir yöntemdir. Bununla birlikte postoperatif ateş ve nadiren sepsis gibi enfeksiyöz komplikasyonlar klinik açıdan önemini korumaktadır. Bu çalışmada, RIRS sonrası postoperatif ateş gelişimine etki eden klinik, operatif ve inflamatuar risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Kliniğin de 01/10/2025 15 /0 6 /2026 tarihleri arasında böbrek ve proksimal üreter taş larına yönelik retrograd intrarenal cerrahi (RIRS) operasyonu planlanan hastalardan dahil edilme kriterlerine uyan 278 hasta çalışmaya alındı . Etik kurul onay alındı (2025/313). Cl inicalTrials.gov veritabanına kaydedildi (NCT07295925). Hastaların demografik özellikleri, komorbiditeleri, taş özellikleri, preoperatif idrar kültürü durumu, DJ stent varlığı, operatif parametreleri ve inflamatuar belirteçleri kaydedildi. Postoperatif ate ş, ameliyat sonrası ilk 72 saat içinde en az iki ölçümde vücut sıcaklığının ≥38 °C olması olarak tanımlandı. Sepsis, Sepsis 3 kriterlerine göre değerlendirildi. Postoperatif ateş için bağımsız risk faktörleri Firth penalized lojistik regresyon analizi ile incelendi. İnflamatuar belirteçlerin ayırt edici gücü ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 278 hastanın 183'ü erkek, 95'i kadındı. Postoperatif ateş 32 hastada (%11,5) gelişirken hiçbir hastada sepsis izlenmedi. Ateş gelişen hastalarda diabetes mellitus, preoperatif idrar kültürü pozitifliği, daha yüksek taş yükü, daha uzun cerrahi süre ve daha yüksek inflamatuar belirteç düzeyleri anlamlı olarak daha sıktı. Çok değişkenli analizde preoperatif idrar kültürü pozitifliği (aOR: 6,6 2; %95 GA: 2,72 16,09; p<0,001), diabetes mellitus (aOR: 4,75; %95 GA: 1,99 11,29; p<0,001) ve cerrahi sürenin uzaması (her 10 dakika için aOR: 1,72; %95 GA: 1,20 2,47; p=0,003) postoperatif ateşin bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. İntraoperatif ol arak alınan taş kültürü ve renal pelvis idrar kültürü pozitifliğinin postoperatif ateşle güçlü biçimde ilişkili olduğu görüldü (sırasıyla %59,4'e karşı %2,0 ve %65,6'ya karşı %1,2; her ikisi de p<0,001). ROC analizinde preoperatif inflamatuar belirteçler a rasında en yüksek ayırt edici performans CAR ve CRP'de izlendi. Klinik faktörlere göre düzeltilmiş sekonder modelde yüksek PIV ve yüksek CAR postoperatif ateş için bağımsız öngörücü değerini korudu. Ayrıca hastaların preoperatif stentli kalış süresinin (dw ell time) postoperatif ateşle ilişkisi incelenmiştir. Prestentli 207 hastada stent kalış süresi medyanı 25 (19 30) gün olup hiçbir hastada süre üç ayı aşmamıştır; ateş gelişen hastalarda stent kalış süresi anlamlı olarak daha uzundu (medyan 31'e karşı 25 g ün; p=0,030). Keşifsel bir eşik analizinde, stent süresi 30 günü aşan hastalarda ateş oranı belirgin biçimde daha yüksekti (%24,0'a karşı %7,6; p=0,004). Sonuç: Bu prospektif çalışmada, hastaların %11,5'inde ateş gelişmiş, sepsis ise hiçbir hastada gözlenm emiştir. Ç alışma nın başlangıcında , retrograd intrarenal cerrahi sonrası postoperatif ateş ve sepsis gelişimine etki eden risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmış olmakla birlikte, çalışma kohortunda sepsis olgusu gözlenmemesi nedeniyle sepsise yönelik ç ıkarımsal analiz yapılamamış olup, sepsis tanımlayıcı bir sonlanım olarak raporlanmıştır. Bu nedenle ana analitik değerlendirme postoperatif ateş gelişimi üzerine yapılmıştır. Preoperatif idrar kültürü pozitifliği, diabetes mellitus ve uzamış cerrahi süre postoperatif ateş için başlıca bağımsız risk faktörleridir. Preoperatif CAR ve PIV değerleri, klinik risk faktörlerine ek olarak enfeksiyöz komplikasyon riskinin öngörülmesine katkı sağlayabilir. Ayrıca hastalara preoperatif dönemde DJ stent takılması, pos toperatif ateş gelişim riskine etkisiz olarak görülse de hastaların stenti kaldığı sürenin postoperatif ateş ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle preoperatif DJ stent takılan hastaların stentli bulundukları süreyi mümkün olduğunca azaltmanın post operatif ateş sıklığını azaltabileceği vurgulanmaktadır. Yine renal pelvisten alınan idrar kültürü ve taş kültürü pozitifliğinin postoperatif ateş ile yakından ilişkili oluşu, bu parametrelerin postoperatif erken dönemde kullanılabileceği ve pozitiflik dur umunda erken ve hedefe yönelik antibiyotik tedavisi verilmesinin faydalı olabileceğini göstermektedir. Bu bulguların daha geniş, çok merkezli çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF RISK FACTORS AFFECTING THE DEVELOPMENT OF FEVER AND SEPSIS AFTER RETROGRADE INTRARENAL SURGERY IN THE TREATMENT OF URINARY SYSTEM STONE DISEASE ABSTRACT Objective: Retrograde intrarena l surgery (RIRS) is a minimally invasive method widely used in the treatment of renal and proximal ureteral stones. Nevertheless, infectious complications such as postoperative fever and, rarely, sepsis remain clinically important. This study aimed to inve stigate the clinical, operative, and inflammatory risk factors influencing the development of postoperative fever after RIRS. Materials and Methods: A total of 278 patients who met the inclusion criteria among those scheduled for retrograde intrarenal surg ery (RIRS) for renal and ureteral stones at the Department of Urology, Erciyes University Faculty of Medicine Hospital, between 01/10/2025 and 15/06/2026 were enrolled. Ethics committee approval was obtained (2025/313). The study was registered in the Clin icalTrials.gov database (NCT07295925). Patients' demographic characteristics, comorbidities, stone characteristics, preoperative urine culture status, presence of a DJ stent, operative parameters, and inflammatory markers were recorded. Postoperative fever was defined as a body temperature ≥38 °C on at least two measurements within the first 72 hours after surgery. Sepsis was evaluated according to the Sepsis 3 criteria. Independent risk factors for postoperative fever were examined using Firth penalized lo gistic regression analysis. The discriminative ability of inflammatory markers was assessed by ROC analysis. Results: Of the 278 patients included, 183 were male and 95 were female. Postoperative fever developed in 32 patients (11.5%), whereas no sepsis wa s observed in any patient. Diabetes mellitus, preoperative positive urine culture, higher stone burden, longer operative time, and higher inflammatory marker levels were significantly more frequent in patients who developed fever. In multivariable analysis , preoperative positive urine culture (aOR: 6.62; 95% CI: 2.72 16.09; p<0.001), diabetes mellitus (aOR: 4.75; 95% CI: 1.99 11.29; p<0.001), and prolonged operative time (aOR: 1.72 per 10 minutes; 95% CI: 1.20 2.47; p=0.003) were identified as independent r isk factors for postoperative fever. Positive intraoperative stone culture and renal pelvic urine culture were strongly associated with postoperative fever (59.4% vs. 2.0% and 65.6% vs. 1.2%, respectively; both p<0.001). In ROC analysis, the highest discri minative performance among preoperative inflammatory markers was observed for CAR and CRP. In the secondary model adjusted for clinical factors, high PIV and high CAR retained their independent predictive value for postoperative fever. In addition, the ass ociation between preoperative stent dwell time and postoperative fever was examined. Among 207 pre stented patients, the median stent dwell time was 25 (19 30) days, and it did not exceed three months in any patient; stent dwell time was significantly long er in patients who developed fever (median 31 vs. 25 days; p=0.030). In an exploratory threshold analysis, the fever rate was markedly higher in patients whose stent dwell time exceeded 30 days (24.0% vs. 7.6%; p= Conclusion: In this prospective stu dy, fever developed in 11.5% of patients, whereas sepsis was not observed in any patient. Although the study was initially designed to investigate the risk factors influencing the development of postoperative fever and sepsis after retrograde intrarenal su rgery, no case of sepsis occurred in the study cohort; therefore, inferential analysis for sepsis could not be performed, and sepsis was reported as a descriptive outcome. Accordingly, the main analytic evaluation was conducted on the development of postop erative fever. Preoperative positive urine culture, diabetes mellitus, and prolonged operative time are the principal independent risk factors for postoperative fever. Preoperative CAR and PIV values may contribute to predicting the risk of infectious comp lications in addition to clinical risk factors. Furthermore, although the placement of a preoperative DJ stent appeared to have no effect on the risk of postoperative fever, the duration for which the stent remained in place was found to be associated with postoperative fever. Therefore, it is emphasized that minimizing the indwelling time of preoperative DJ stents as much as possible may reduce the frequency of postoperative fever. Similarly, the close association of positive renal pelvic urine and stone c ultures with postoperative fever indicates that these parameters may be used in the early postoperative period and that, when positive, early and targeted antibiotic therapy may be beneficial. These findings need to be confirmed by larger, multicenter stud ies.