TİROİDEKTOMİ UYGULANAN HASTALARDA, POST-OPERATİF ORAL FLURBİPROFEN (%0.25) SPREY VE DONDURMANIN ANALJEZİ VE SES KALİTESİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Comparison of the Effects of Postoperative Flurbiprofen 0.25% Oral Spray and Ice Cream on Analgesia and Voice Quality After Thyroidectomy
- Tez No: 1021116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN KARAISLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, flurbiprofen, dondurma, postoperatif ağrı, ses kalitesi, Praat, Thyroidectomy, flurbiprofen, ice cream, postoperative pain, voice quality, Praat
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada amacımız tiroidektomi uygulanan hastalarda post-operatif uygulanan oral flurbiprofen (%0.25) sprey ve soğuk dondurma uygulamalarının analjezi ve ses kalitesi üzerine etkilerini birbiriyle ve plasebo grup ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Prospektif randomize kontrollü olarak gerçekleştirilen çalışmaya toplam 103 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak oral flurbiprofen (%0,25) sprey grubu(n=33), plasebo grubu (n=34) ve soğuk dondurma grubu(n=36) olmak üzere üçe ayrıldı. Postoperatif 5. saatte flurbiprofen grubuna 1 puf oral flurbiprofen (%0,25) sprey, dondurma grubuna 105 mL soğuk sade dondurma, plasebo grubuna ise 1 puf plasebo sprey uygulandı. Post-operatif 6. saatte ağrı şiddeti Görsel Analog Skala (VAS) ile değerlendirildi. Aynı zamanda standart koşullarda alınan ses kayıtları Praat yazılımı kullanılarak analiz edildi; temel frekans (F₀), jitter, shimmer, harmonik-gürültü oranı (HNR) ve ses kesinti sayısı (NVB) analiz edildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve klinik özellikler açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Ortalama VAS skoru flurbiprofen grubunda 3,76±1,87, plasebo grubunda 5,00±1,74 ve dondurma grubunda 3,83±1,40 olarak bulundu. VAS skorları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,005). İkili karşılaştırmalarda plasebo grubundaki VAS skorları hem flurbiprofen grubundan (p=0,016) hem de dondurma grubundan (p=0,014) anlamlı derecede yüksek bulunurken, flurbiprofen ve dondurma grupları arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p=1,000). Akustik ses analizinde temel frekans (p=0,128), jitter (p=0,808), shimmer (p=0,708), HNR (p=0,737) ve NVB (p=0,574) açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuçlar: Tiroidektomi sonrası oral flurbiprofen (%0,25) sprey ve soğuk dondurma uygulamalarının erken dönem postoperatif analjezide plaseboya göre etkili olduğu ve analjezik etkinliklerinin birbirine benzer olduğu gösterildi. Buna karşın her iki uygulamanın da erken dönemde ses kalitesi üzerinde plaseboya kıyasla üstünlüğünün olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to compare the effects of postoperative oral flurbiprofen (0.25%) spray and cold ice cream on analgesia and voice quality in patients undergoing thyroidectomy, both with each other and with a placebo group. Methods: A total of 103 patients were included in this prospective randomized controlled study. Patients were randomly allocated into three groups: the oral flurbiprofen (0.25%) spray group (n=33), placebo group (n=34), and cold ice cream group (n=36). At the fifth postoperative hour, the flurbiprofen group received one puff of oral flurbiprofen (0.25%) spray, the ice cream group received 105 mL of cold plain ice cream, and the placebo group received one puff of placebo spray. At the sixth postoperative hour, pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS). Simultaneously, voice recordings obtained under standardized conditions were analyzed using Praat software. Fundamental frequency (F₀), jitter, shimmer, harmonic-to-noise ratio (HNR), and number of voice breaks (NVB) were evaluated. Results: No statistically significant differences were observed among the groups in terms of demographic or clinical characteristics. The mean VAS scores were 3.76±1.87 in the flurbiprofen group, 5.00±1.74 in the placebo group, and 3.83±1.40 in the ice cream group. A statistically significant difference was found among the groups in terms of VAS scores (p=0.005). Pairwise comparisons showed that VAS scores in the placebo group were significantly higher than those in both the flurbiprofen group (p=0.016) and the ice cream group (p=0.014), whereas no significant difference was observed between the flurbiprofen and ice cream groups (p=1.000). Acoustic voice analysis revealed no statistically significant differences among the groups in fundamental frequency (p=0.128), jitter (p=0.808), shimmer (p=0.708), HNR (p=0.737), or NVB (p=0.574). Conclusions: Oral flurbiprofen (0.25%) spray and cold ice cream were effective in providing early postoperative analgesia after thyroidectomy compared with placebo, with comparable analgesic efficacy between the two interventions. However, neither intervention demonstrated superiority over placebo in terms of early postoperative voice quality. vii