Üniversite öğrencilerinin Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumlarının, dini yönelim ve özgecilik ile ilişkisi üzerine nitel bir araştırma
The relationship of attitudes towards university students against Syrian refugees with religious tendency and alturism
  1. Tez No: 1021211
  2. Yazar: RABİA YURDUSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER CENGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din psikolojisi, Psychology of religion
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, din, dindarlık ve özgecilik kavramları ile bireylerin sığınmacılara yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmada, dindarlığın boyutlarının ve özgecilik düzeylerinin bireylerin yardım etme eğilimleri ve sosyal kabul sınırları üzerindeki etkisi ele alınmaktadır. Bu kapsamda, sığınmacılara yönelik tutumların hangi toplumsal, kültürel ve psikolojik dinamikler üzerinden şekillendiği analiz edilmektedir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen bu çalışmada veriler tematik analiz yoluyla değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, katılımcıların sığınmacılara yönelik tutumlarının tek boyutlu olmadığını, empati ve insani duyarlılık ile koşullu kabul, kaynak paylaşımı ve ekonomik adalet algısı ve kültürel uyum kaygısı arasında şekillendiğini göstermektedir. Katılımcıların bir kısmı dini, ahlaki ve özgeci değerler doğrultusunda yardım edilmesini savunurken, diğer bir kısmı yardımın sınırlandırılması gerektiğini ve önceliğin yerel topluma verilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Bulgular ayrıca, sığınmacıların kabulüne ilişkin değerlendirmelerde sosyal mesafe sınırlarının belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle eğitim, komşuluk ve gündelik yaşam pratikleri gibi alanlarda kabulün daha çok koşullara bağlı olarak şekillendiği görülmektedir. Bununla birlikte, bazı katılımcıların sığınmacılara yönelik tutumlarında bilgi eksikliği ve medya etkisinin de rol oynadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, yüksek özgecilik düzeyi ve dindarlığın her koşulda mutlak ve sınırsız bir kabule zemin hazırlamadığını, grup aidiyeti, güvenlik algısı ve kaynak paylaşımı gibi faktörlerin devreye girdiği durumlarda sınırlandırılan bağlamsal bir özellik taşıdığını ve bazı durumlarda özgeciliğin genel bir tutumdan grup içi özgeciliğe evrildiğini göstermektedir. Dindarlık ile özgecilik arasında anlamlı bir ilişki bulunmakla birlikte, bu ilişkinin Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumların ekonomik, kültürel ve toplumsal değişkenlerle birlikte şekillendiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the diversity of concepts such as religion, religiosity, and altruism, and the attitudes that may be adopted towards refugees. The research addresses the dimensions of religiosity and the impact of altruism on helping processes and the limits of social acceptance. This ability to help is analysed to identify the social, cultural, and psychological dynamics that shape attitudes towards refugees. In this study, conducted using a qualitative research method, data were evaluated through thematic analysis. The findings show that participants' attitudes towards refugees are not one-dimensional, but are shaped by empathy and humanitarian sensitivity, conditional acceptance, resource sharing and perceptions of economic justice, and concerns about cultural integration. While some participants advocated for aid based on religious, moral, and altruistic values, others stated that aid should be limited and priority should be given to the local community. The findings also reveal that social distance limits are a determining factor in evaluations regarding the acceptance of refugees. In particular, acceptance is seen to be largely conditional in areas such as education, neighbourhood, and daily life practices. However, it was also determined that lack of information and media influence played a role in the attitudes of some participants towards refugees. The research findings indicate that high levels of altruism and religiosity do not always guarantee absolute and unlimited acceptance; rather, they exhibit a contextual characteristic that is limited by factors such as group belonging, perceived security, and resource sharing, and in some cases, altruism evolves from a general attitude to intra-group altruism. In conclusion, while a significant relationship exists between religiosity and altruism, it appears that this relationship is shaped by economic, cultural, and social variables in the context of approaches to Syrian refugees.