Birleştirilmiş sınıflarda görev yapan öğretmenlerin sınıf yönetiminde karşılaştıkları güçlükler ve geliştirdikleri rutinler
Multi-grade classroom teachers' challenges in classroom management and the routines they developed
- Tez No: 1021228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE ÖZDOĞAN ÖZBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, sınıf yönetimi, sınıf yönetimi rutinleri, rutin temelli sınıf yönetimi, Multigrade classrooms, classroom management, classroom management routines, routine-based classroom management
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Birleştirilmiş sınıflar, özellikle kırsal bölgelerde eğitim hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlayan önemli bir okul modeli olmakla birlikte, öğretmenlerin aynı anda farklı sınıf düzeylerindeki öğrencilerin öğretim süreçlerini planlamasını, yürütmesini ve yönetmesini gerektiren karmaşık bir öğrenme ortamıdır. Bu yapı, özellikle mesleğinin ilk yıllarındaki öğretmenler açısından sınıf yönetimini güçleştirmektedir. Bununla birlikte alanyazında, öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükleri ortaya koyan araştırmalar bulunmasına rağmen, bu güçlüklerle başa çıkabilmek amacıyla zaman içerisinde geliştirdikleri sınıf yönetimi rutinlerini inceleyen çalışmalar sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı, birleştirilmiş sınıflarda görev yapan mesleğinin ilk yıllarındaki sınıf öğretmenlerinin sınıf yönetimi sürecinde karşılaştıkları güçlükleri, bu güçlüklerle başa çıkmak amacıyla geliştirdikleri rutinleri ve bu deneyimlerin mesleki gelişimlerine yansımalarını incelemektir. Araştırma nitel araştırma yaklaşımı kapsamında olgubilim (fenomenoloji) deseninde yürütülmüştür. Çalışma grubunu Türkiye'nin farklı illerinde birleştirilmiş sınıflarda görev yapan ve mesleki deneyimleri bir ile üç yıl arasında değişen 15 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla toplanmış, elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular dört ana tema altında toplanmıştır. İlk olarak öğretmenlerin mesleğe ve birleştirilmiş sınıfa başlangıç sürecindeki güçlükler noktasında hazırlıksızlık, belirsizlik ve gerçeklikle karşılaşma, yalnızlık, destek eksikliği ve yönetsel sorumluluklarla karşılaşma nedeniyle güçlük yaşadıkları belirlenmiştir. İkinci olarak sınıf yönetimine ilişkin güçlüklerin farklı sınıf düzeylerini eş zamanlı yönetme, bağımsız çalışma ve öğrenci dikkatini sürdürme, akademik düzey ve hazırbulunuşluluk farklılıklarını yönetme noktalarında güçlük yaşadıkları görülmüştür. Üçüncü olarak öğretmenlerin karşılaştıkları güçlüklerle başa çıkabilmek amacıyla öğretim sürecini planlama ve yapılandırma, sınıf düzeni ve öğrenme akışını sürdürme, öğrencilerin sınıf yönetimine katılımını destekleme ve deneyim temelli rutinler oluşturdukları belirlenmiştir. Son olarak bu rutinlerin yalnızca sınıfın günlük işleyişini kolaylaştırmadığı öğretmenlerin sınıf yönetimine ilişkin öz yeterlik algılarını güçlendirdiği ve öğretmenlik anlayışlarının dönüşümüne katkı sağladığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda öğretmen yetiştirme programlarında birleştirilmiş sınıf uygulamalarına daha fazla yer verilmesi, uygulama temelli öğrenme fırsatlarının artırılması, mesleğe yeni başlayan öğretmenlere yönelik mentorluk ve rehberlik sistemlerinin güçlendirilmesi ve birleştirilmiş sınıflara özgü hizmet içi eğitim programlarının geliştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca öğretmenlerin geliştirdikleri rutinlerin farklı öğretim bağlamlarında nasıl oluştuğunu ve öğrenci öğrenmelerine etkisini inceleyen yeni araştırmaların alanyazına önemli katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Multigrade classrooms constitute an important school model for ensuring the sustainability of educational services, particularly in rural areas. However, they also represent a complex learning environment in which teachers are required to simultaneously plan, implement, and manage instruction for students at different grade levels. This structure poses significant classroom management challenges, especially for teachers in the early years of their careers. Although previous research has documented the difficulties experienced by teachers in multigrade classrooms, studies examining the classroom management routines they gradually develop to cope with these challenges remain limited. Therefore, this study aims to examine the classroom management challenges encountered by novice primary school teachers working in multigrade classrooms, the routines they develop to address these challenges, and the ways in which these experiences contribute to their professional development. The study was conducted within the qualitative research paradigm using a phenomenological research design. The participants consisted of 15 primary school teachers working in multigrade classrooms in different provinces of Türkiye, each with between one and three years of teaching experience. Data were collected through semistructured interviews and analyzed using content analysis. The findings were organized into four main themes. First, teachers experienced considerable challenges during their transition into the profession and multigrade teaching due to feelings of unpreparedness, uncertainty, confrontation with classroom realities, professional isolation, lack of support, and extensive administrative responsibilities. Second, they encountered classroom management difficulties related to simultaneously managing multiple grade levels, maintaining students' independent work and attention, and addressing differences in students' academic achievement and readiness levels. Third, teachers developed various classroom management routines to cope with these challenges, including routines for planning and structuring instruction, maintaining classroom organization and instructional flow, encouraging students' participation in classroom management, and establishing experience-based practices. Finally, the findings indicated that these routines not only facilitated the daily functioning of the classroom but also strengthened teachers' classroom management self-efficacy and contributed to the transformation of their understanding of teaching. Based on the findings, it is recommended that teacher education programs provide greater emphasis on multigrade classroom practices, expand opportunities for practicebased learning, strengthen mentoring and guidance systems for novice teachers, and develop in-service professional development programs specifically designed for multigrade classrooms. Furthermore, future research should examine how teachers' classroom management routines emerge across different instructional contexts and explore their effects on student learning.