Farklı remineralizasyon ajanlarının yapay mine lezyonları üzerindeki etkilerinin ın vitro koşullarda değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different remineralization agents on artificial enamel lesions under in vitro conditions
  1. Tez No: 1021339
  2. Yazar: SENEM GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER ÇELLİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: remineralizasyon, yüzey mikrosertliği, üzüm çekirdeği özü, biyoaktif cam, remin pro, Diş remineralizasyonu, Remineralization, surface microhardness, grape seed extract, bioactive glass, ReMin Pron, Tooth remineralization
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Farklı Remineralizasyon Ajanlarının Yapay Mine Lezyonları Üzerindeki Etkilerinin In Vitro Koşullarda Değerlendirilmesi Öğrencinin Adı ve Soyadı: Dt.Senem GÜNDÜZ Danışmanı: Dr. Öğretim Üyesi Ömer ÇELLİK Anabilim Dalı: RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı özelliklere sahip remineralizasyon ajanlarının yapay mine lezyonları üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak incelemek ve bu ajanların mine dokusunu onarma potansiyelini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda, çürük, çatlak veya herhangi bir defekt bulunmayan ve çekim sırasında hasar görmemiş premolar dişler kullanılmıştır. Dişler üzerinde bulunan yumuşak doku artıkları, plaklar ve diş taşları uzaklaştırılarak polisaj fırçası ile diş yüzeyleri temizlenmiştir. Örnekler deney aşamasına kadar geçen süre boyunca %0,1'lik timol çözeltisinde bekletilmiştir. 55 adet mine örneği kendi aralarında her birinde 11 adet olmak üzere rastgele 5 gruba ayrıldı. Grup-I (gümüş diamin florür), Grup-II (ksilitol+hidroksiapatit (remin-pro)), Grup-III (biyoaktif cam), Grup-IV (üzüm çekirdeği özü-ımmu nat), ve Grup-V kontrol (distile su) şeklinde gruplar oluşturuldu. Başlangıç çürük lezyonlarını oluşturmak için örnekler pH 4.4'e ayarlanmış demineralizasyon solüsyonunda 37°C'de 96 saat (4 gün) boyunca bekletildi. Ardından ağız ortamında oluşan pH değişikliklerini taklit etmek amacıyla örnekler 6 saat demineralizasyon solüsyonunda, 18 saat remineralizasyon solüsyonunda bekletilerek 24 saatlik pH döngüsü tamamlandı. Yapay çürük lezyonu oluşturulmuş örnekler, steril salin ile yıkanıp kurutulduktan sonra, remineralizasyon ajanları mine yüzeyine pH döngüsü (14 gün) boyunca topikal olarak uygulandı. Remineralizasyon etkinliği örneklerinin başlangıç, demineralizasyon sonrası ve pH döngüsü tamamlandıktan sonraki aşamalarda taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve Vickers mikrosertlik testi ile analiz edilerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmanın Mikro sertlik verileri incelendiğinde, tüm deney gruplarında kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek mikro sertlik değerleri elde edild (p≤0,05). Gruplar arası karşılaştırmada, ReMin Pro, Gümüş Diamin florür ve Bone-g actıva grubunun üzüm ekstresi ve kontrol grubuna kıyasla daha fazla sertlik artışı sağladığı belirlendi (p<0.05). Üzüm çekirdeği ekstresi grubunda ise mikro sertlik değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksekti(p<0.05). Sonuç: çalışmamızda elde edilen bulgular doğrultusunda, bu çalışmada değerlendirilen remineralizasyon ajanlarının başlangıç çürük lezyonlarında mineral kazanımını destekleyebileceği ve bu ajanların remineralizasyon amaçlı kullanılabilir potansiyele sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Student's Surname and Name: Dt.Senem GÜNDÜZ Adviser of Thesis: Dr. Öğretim Üyesi Ömer ÇELLİK Department: RESTORATİF DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI Evaluation of the Effects of Different Remineralization Agents on Artificial Enamel Lesions under In Vitro Conditions Introduction and Aim:The aim of this study was to comparatively evaluate the effects of remineralization agents with different properties on artificial enamel lesions and to assess their potential for enamel tissue repair. Materials and Methods:In this study, premolar teeth without caries, cracks, or any defects and without damage during extraction were used. Soft tissue remnants, plaque, and calculus on the tooth surfaces were removed, and the surfaces were cleaned using a polishing brush. The samples were stored in a 0.1% thymol solution until the experimental procedures were initiated. A total of 55 enamel samples were randomly divided into five groups, each consisting of 11 samples. The groups were defined as follows: Group I (silver diamine fluoride), Group II (xylitol + hydroxyapatite [ReMin Pro]), Group III (bioactive glass), Group IV (grape seed extract – ImmuNat), and Group V (control; distilled water). To create initial caries lesions, the samples were immersed in a demineralization solution adjusted to pH 4.4 and kept at 37°C for 96 hours (4 days). Subsequently, in order to simulate pH changes occurring in the oral environment, a 24-hour pH cycling regimen was applied, consisting of 6 hours in demineralization solution and 18 hours in remineralization solution. After artificial caries lesion formation, the samples were rinsed with sterile saline, dried, and the remineralization agents were applied topically to the enamel surfaces during a 14-day pH cycling period. Remineralization efficacy was evaluated at baseline, after demineralization, and after completion of the pH cycling using scanning electron microscopy (SEM) and the Vickers microhardness test. Results:Analysis of the microhardness data revealed that all experimental groups demonstrated statistically significantly higher microhardness values compared to the control group (p ≤ 0.05). Intergroup comparisons showed that the ReMin Pro, silver diamine fluoride, and bioactive glass (Bone-g Activa) groups exhibited significantly greater increases in microhardness compared to the grape seed extract and control groups (p < 0.05). The grape seed extract group also showed significantly higher microhardness values compared to the control group (p < 0.05). Conclusion:Based on the findings of this study, it can be concluded that the remineralization agents evaluated are capable of supporting mineral gain in initial caries lesions and have potential for use in remineralization therapies.