Uyku apne sendromlu olgularda metabolik sendromun yaşam kalitesi ve hastalık şiddeti üzerine olan etkisi
The effect of metabolic syndrome on quality of life and disease severity in patients with obstructive sleep apnea syndrome
  1. Tez No: 1021346
  2. Yazar: BÜŞRA TOPRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL BOYACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, Metabolik Sendrom, Yaşam Kalitesi, Polisomnografi, Epworth Uykululuk Ölçeği, Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Metabolic Syndrome, Quality of Life, Polysomnography, Epworth Sleepiness Scale
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) tanılı hastalarda Metabolik Sendrom (MetS) varlığının, hastalığın şiddeti (AHİ ve ODİ) ve yaşam kalitesi (SF-36) üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, OSAS tanısı almış 134 yetişkin hasta üzerinde yürütülmüştür. Katılımcıların demografik verileri, Epworth Uykululuk Ölçeği (ESS) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği sonuçları ile tam gece polisomnografi (PSG) kayıtları değerlendirilmiştir. Metabolik Sendrom varlığı, ilgili klinik kriterlere göre sınıflandırılmış; OSAS şiddeti ve yaşam kalitesi parametreleri arasındaki istatistiksel ilişkiler analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan olguların %62,7'si erkektir. OSAS şiddeti ile Metabolik Sendrom varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,039). Ağır OSAS grubunda metabolik sendrom görülme sıklığı daha yüksek bulunmuştur. Epworth Uykululuk Ölçeği skorlarının AHİ ve ODİ ile pozitif korelasyon gösterdiği (p=0,007), gündüz aşırı uykululuğun SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinin alt boyutlarını olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca, ODİ düzeyi ile ağrı algısı arasında anlamlı bir negatif ilişki (r=-0,420; p<0,001) tespit edilmiştir. Sonuçlar: OSAS hastalarında metabolik sendromun varlığı, hastalığın solunumsal şiddetini artırmakta ve yaşam kalitesini belirgin şekilde düşürmektedir. OSAS tedavisinde sadece solunumsal destek (CPAP vb.) yeterli olmayıp, eşlik eden metabolik faktörlerin yönetimi tedavi başarısı için hayati önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of the presence of Metabolic Syndrome (MetS) on disease severity (AHI and ODI) and quality of life (SF-36) in patients diagnosed with Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS). Material and Method: The study was conducted on 134 adult patients diagnosed with OSAS. Demographic data, results from the Epworth Sleepiness Scale (ESS) and SF-36 Quality of Life Scale, and full-night polysomnography (PSG) records were evaluated. The presence of Metabolic Syndrome was classified according to clinical criteria, and statistical relationships between OSAS severity and quality of life parameters were analyzed. Results: 62.7% of the participants were male. A statistically significant relationship was found between OSAS severity and the presence of Metabolic Syndrome (p=0.039). The incidence of metabolic syndrome was higher in the severe OSAS group. It was observed that Epworth Sleepiness Scale scores showed a positive correlation with AHI and ODI (p=0.007), and excessive daytime sleepiness negatively affected the sub-dimensions of the SF-36 quality of life scale. Furthermore, a significant negative correlation was detected between the ODI level and pain perception (r=-0.420; p<0.001). Conclusion: The presence of metabolic syndrome in OSAS patients increases the respiratory severity of the disease and significantly reduces the quality of life. In the treatment of OSAS, respiratory support alone is insufficient; the management of comorbid metabolic factors is of vital importance for treatment success.