İmalat sektöründeki işletmelerin finansal performansının panel veri analizi ile incelenmesi: BIST'te bir uygulama
An analysis of the financial performance of manufacturing sector enterprises using panel data: An application on BIST
  1. Tez No: 1021357
  2. Yazar: MERVE ŞENOCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKKAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Borsa İstanbul, Finansal performans, İstanbul Stock Exchange, Financial performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
İşletmeler faaliyetlerine devam edebilmek ve büyümek için belirli seviyede kâr elde etmek zorundadırlar. Yönetimin başarısı, hissedarların memnuniyeti ve yatırımcıların ilgisini çeken önemli faktörler kârlılığı ifade etmektedir. İmalat sektöründe faaliyet gösteren şirketler içinde kârlılığın önemli bir yeri vardır. Şirket kârlılığını belirleyen faktörlerin araştırılması, zaman içinde çeşitli bilimsel alanlar tarafından ilgi duyulmaya başlanılmış ve incelenmiştir. Bu kapsamda tez çalışmasında, Türkiye'de faaliyet gösteren ve BIST'de işlem gören 130 imalat firmasının 2014-2024 yılları arasındaki verileri üzerinden panel veri analizi yapılmış ve sonuçları her alt sektör için karşılaştırılmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada Bağımlı değişken olarak finansal performans göstergeleri ROA, ROE, hisse başına kâr, net kâr marjı ve Tobin q kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler ise firmaların finansal yapısını temsil eden cari oran, stok devir hızı, aktif büyüme oranı, duran varlıklar/aktif toplamı, firma büyüklüğü, tb/aktif, borç dışı vergi kalkanı gibi değişkenler kullanılmıştır. Elde edilen neticeler sonucunda imalat sanayi alt sektörlerinin finansal performansını etkileyen unsurların sektörlerin faaliyet yapısı, maliyet özellikleri, üretim süreçleri, sermaye yapısı ve piyasa koşullarına göre farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Businesses must achieve a certain level of profit to continue their operations and grow. Management success, shareholder satisfaction, and investor interest are key factors that contribute to profitability. Profitability plays a significant role in manufacturing companies. The investigation of factors determining company profitability has gained interest and been studied by various scientific fields over time. In this thesis, panel data analysis was conducted on 130 manufacturing firms operating in Turkey and listed on the BIST (Istanbul Stock Exchange) between 2014 and 2024, and the results were examined comparatively for each sub-sector. The dependent variables used in the study were financial performance indicators ROA, ROE, earnings per share, net profit margin, and Tobin q. Independent variables included current ratio, inventory turnover ratio, asset growth rate, total fixed assets/assets, firm size, TB/assets, and non-debt tax shield, representing the financial structure of the firms. The results show that the factors affecting the financial performance of manufacturing industry sub-sectors vary according to the sectors' operational structure, cost characteristics, production processes, capital structure, and market conditions.