Manyetik rezonans görüntüleme yapılacak çocuklarda deksmedetomidinin optimum sedasyon dozu
The optimum sedation dosage of it in children between 1-10 years of age undergoing MRI procedure
- Tez No: 156773
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KÖROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, sedasyon, çocuk, manyetik rezonans görüntüleme işlemi. 41, Dexmedetomidine, sedation, children, magnetic resonance imaging procedure. 43
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
9. ÖZET Giriş ve Amaç: Deksmedetomidin sedatif ve analjezik özelliği olan 02 adrenerjik agonist bir ajandır. Çalışmamızda MRG işlemi yapılacak 1-10 yaş arası çocuklarda optimum sedasyon dozunu tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Fakülte etik kurul ve ailenin yazılı onayı alındıktan sonra 1-10 yaş arası ASA l-ll 54 çocuk çalışmaya alındı. Olgular rasgele 3 eşit gruba ayrıldı. Tüm olgulara 1 ug.kg“1 yükleme dozu sonrası sonrası, grup l'e 0.3, grup ll'ye 0.5 ve grup lll'e 0.7 ug.kg”1.sa“1 deksmedetomidin infüzyonu yapıldı. Ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH), solunum sayısı (SS) ve periferik oksijen satürasyonu (Sp02) sedasyon öncesi, deksmedetomidin infüzyonu sırasında ve sonrasında 5 dk arayla kaydedildi. Ayrıca deksmedetomidin infüzyonu sırasında 10 dk arayla sedasyon seviyesi değerlendirilerek kaydedildi. Ramsay sedasyon skoru 5 ve altında olanlara tek doz intravenöz 0.05 mg.kg”1 midazolam verildi. Sedasyon başlama zamanı, spontan göz açma, uyanma, sedasyon ve MRG süreleri ile verilen total deksmedetomidin, midazolam miktarı ve komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: Midazolam gereksinimi grup IN'de l'e göre anlamlı olarak daha azdı. Deksmedetomidin ile tek başına yeterli sedasyon oranı grup IN'de l'e göre daha fazla, yetersiz ve.yüzeyel sedasyon oranı ise daha düşüktü. OAB ve KAH her üç grupta da deksmedetomidin infüzyonu sırasında giriş değerine göre anlamlı olarak azalırken SS'da anlamlı değişiklik olmadı. Deksmedetomidin infüzyonu sırasında ve sonrasında herhangi bir komplikasyon görülmedi. 40Sonuç: MRG sedasyonunda 1-10 yaş arası çocuklarda 1 yg.kg“1 yükleme ve 0.7 ug.kg”1sa"1 infüzyon dozlarında deksmedetomidin hemodinami ve solunumu etkilemeden çocukların çoğunda yeterli sedasyon sağladı. Ayrıca, tek başına deksmedetomidin ile yeterli sedasyonun sağlanamadığı durumlarda midazolamla birlikte güvenilir ve efektif sedasyon elde edilebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
10. SUMMARY Introduction: Dexmedetomidine is an a2 adrenergic agonist agent with sedative and analgesic properties. In our study, we aimed to determine the optimum sedation dosage of it in children between 1-10 years of age undergoing MRI procedure. Material and method: After written approval of the parent and faculty ethical committee, ASA l-ll 54 children between 1-10 years of age were included into the study. They were divided into 3 groups randomly. 1 ug.kg“1 dexmedetomidine loading dose was given within 10 minutes to all of the cases. Thereafter, 0.3 to group I, 0.5 to group II and 0.7 ug kg”1 hr“1 to group III dexmedetomidine infusion was started. Mean arterial blood pressure (MAP), heart rate (HR), respiratory rate (RR) and peripheral oxygen saturation (Sp02) of cases were recorded before sedation, during and after dexmedetomidine infusion with 5 minutes intervals. In addition, sedation level was recorded with 10 minutes intervals during dexmedetomidine infusion. Along sedation, IV rescue midazolam 0.05 mg.kg”1 was given when Ramsay sedation score was equal to or below 5. Sedation initiation, spontaneous eye opening, awakening times, sedation and MRI durations, total amount of dexmedetomidine and midazolam given and complications were also recorded. Results: Rescue midazolam requirement was significantly lower in group III compared to group I. The ratio of adequate sedation with dexmedetomidine alone was higher in group III than group I. Inadequate or failure of sedation ratio was lower in group III compared to group I. MAP, HR values decreased significantly compared to baseline values while RR values did not change significantly. No complications occured during and after dexmedetomidine infusion. 42Conclusion: Adequate level of sedation level was obtained in most of the children between 1-10 years of age undergoing MRI procedure with dexmedetomidine 1 ug.kg“1 loading and 0.7 ug.kg~1.hr”1 infusion dosage without hemodynamic and respiratory disturbances. In addition, we thought that reliable and sufficient sedation level can be obtained with rescue midazolam when dexmedetomidine was not enough alone to get adequate sedation.