Exploring undergraduate students' perceptions of English-medium instruction in higher education: A case study
Yükseköğretimde eğitim dili olarak İngilizce kullanımına yönelik lisans öğrencilerinin algıları üzerine bir vaka çalışması
  1. Tez No: 1021449
  2. Yazar: ILGIN DALLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM ÜSTÜNLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, Eğitim dili, Yabancı dille eğitim, Yükseköğretim, Yükseköğretim kurumları, Öğrenci algısı, Öğrenci görüşleri, Üniversite öğrencileri, Language education, Education language, Foreign language with learning, Higher education, Higher education institutions, Students perceptions, Opinions of students, University students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
İngilizce destekli öğretim yükseköğretimde hızla yaygınlaşırken bu uygulamanın öğrenciler üzerindeki psikolojik ve gelişimsel etkileri yeterince incelenmemiştir. Bu bütüncül betimsel durum çalışması İzmir'deki bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören lisans öğrencilerinin akademik öz-yeterlik algılarını ve mesleki kimlik oluşumlarını İngilizce destekli öğretim bağlamında incelemektedir. Veriler, beş farklı fakültede öğrenim gören 405 lisans öğrencisine uygulanan, araştırmacı tarafından geliştirilmiş bir anket ve 10 katılımcıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış odak grup görüşmesi aracılığıyla toplanmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiklerle, nitel veriler ise tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, genel öz-yeterliğin yüksek olduğunu ve öğrencilerin bu eğitimi dil geliştirmeden ziyade mesleki hedeflere dayalı stratejik bir yatırım olarak gördüklerini ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, algısal ve üretken beceriler arasında belirgin bir asimetri gözlemlenmektedir. Öğrenciler dersi anlama konusunda yüksek öz-yeterlik sergilerken, sözlü üretim ve sınıf içi katılım konusunda ciddi kaygı ve daha düşük öz-yeterlik bildirmektedir. Özellikle İngilizce yanında anadil ile sağlanan öğretmen desteği ve akran dayanışması, öğrenci güvenini artıran önemli sosyal mekanizmalar olarak öne çıkmaktadır. Dahası, çalışma mesleki dilin değişimiyle ilgili altta yatan bir durumu da ortaya çıkarmaktadır. Öğrenciler, disiplin terminolojisini ve kavramlarını yalnızca İngilizce olarak öğrenmeleri nedeniyle anadillerindeki mesleki ortamlarda gösterecekleri performans konusunda endişe duymaktadırlar. Sonuç olarak bu çalışma, öz-yeterlik ve mesleki kimliğin birbirini besleyen bütünleşik süreçler olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda kurumların üretken becerilerdeki boşlukları kapatan, stratejik ana dili kullanımını pedagojik bir kolaylaştırıcı olarak kabul eden ve hem İngilizce hem de anadilde mesleki hazırbulunuşluğu destekleyen bir modelle eğitim sistemlerini gözden geçirmelerini önermektedir.
Özet (Çeviri)
While English-Medium Instruction (EMI) has expanded rapidly across higher education, its psychological and developmental impacts on students remain underexamined. This holistic descriptive case study examines undergraduate students' academic self-efficacy perceptions and professional identity formation within an EMI environment at a private foundation university in İzmir, Türkiye. Data were collected through a researcher-developed survey administered to 405 undergraduate students across five faculties and a semi-structured focus group interview with 10 participants. Quantitative data were analyzed using descriptive statistics, while qualitative data underwent thematic analysis. The findings reveal high levels of overall self-efficacy and indicate that students view this education as a strategic investment in professional goals rather than simply language development. However, a distinct receptive-productive asymmetry is observed. Students demonstrated high self-efficacy in lecture comprehension but significant anxiety and lower self-efficacy regarding oral production and active classroom participation. Instructor support and peer solidarity provided in the native language alongside English, emerge as important social mechanisms that enhance student confidence. Furthermore, the study reveals an underlying issue related to the change in professional language. Students are concerned about their performance in professional settings in their native language because they learn disciplinary concepts and terminology only in English. Consequently, this study demonstrates that self-efficacy and professional identity are integrated processes that reinforce each other. It also suggests that institutions should review their education systems with a model that closes gaps in productive skills, recognizes strategic native language use as a pedagogical facilitator, and supports professional readiness in both English and the native language.