Karadut (Morus nigra L.) meyve fitokimyasallarının analizi ve in vitro sitotoksisite değerlendirmesi
Analysis of phytochemicals in black mulberry (Morus nigra L.) fruit and in vitro cytotoxicity evaluation
  1. Tez No: 1021473
  2. Yazar: ALİ ÖZMEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Gıda Mühendisliği, Kimya, Biology, Food Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fitokimyasallar, Morus nigra L., Sitotoksisite, Phytochemicals, Morus nigra L., Cytotoxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoterapötik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Ana Bilim Dalı
Özet
Morus nigra L. (karadut), Moraceae familyasına ait, Orta Doğu ve Güneybatı Asya kökenli, sekonder metabolitler açısından zengin bir bitki türüdür. Meyveleri, yüksek konsantrasyonda antosiyaninler, flavonoidler, fenolik bileşikler, vitaminler ve mineraller içermekte olup, güçlü antioksidan, antienflamatuvar ve antimikrobiyal özellikler sergilemektedir. Bu biyoaktif bileşenler, karadutun oksidatif stresin azaltılması, bağışıklık sisteminin modülasyonu ve metabolik hastalıklarla mücadelede önemli bir potansiyel sunmaktadır. Geleneksel tıpta, karadut meyve ve yaprak ekstreleri ağız ülserleri, boğaz enfeksiyonları, diyabet ve gastrointestinal rahatsızlıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, karadut yaprak ekstraktlarının hipoglisemik etkiler gösterebileceğini ve belirli kanser hücreleri (örneğin, meme, prostat ve gastrik kanser hücreleri) üzerinde antiproliferatif etkiler sergileyebileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan Morus nigra L. meyvelerinin metanol maserasyonu ile elde edilen ekstrelerinin fitokimyasal profili ve sitotoksik etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Fitokimyasal analizler, HPLC ve LC-MS yöntemleri ile gerçekleştirilmiş olup, ekstrelerin hücresel toksisitesini belirlemek için sağlıklı Vero E6 (ATCC CRL-1586; Cercopithecus aethiops kidney epithelial cells) hücre hattında MTT testi uygulanmıştır. Bulgular, karadut ekstresinin çeşitli biyoaktif bileşikler açısından zengin olduğunu ve yüksek konsantrasyonlarda dahi sitotoksik etki göstermediğini ortaya koymuştur. Metanol ekstraktında en yüksek oranda tespit edilen biyoaktif bileşenler, siyanidin-3-glikozit (48,98±0,85 mg/g), sitrik asit (32,38±0,27 mg/g), kuinik asit (30,20±0,49 mg/g) ve protokateşik asit (11,28±0,07 mg/g) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, hücre canlılığının tüm test edilen konsantrasyonlarda (250-0,78 mg/mL) %50'nin üzerinde olması, özellikle düşük konsantrasyonlarda %70'in üzerinde hücre viabilitesinin korunması, meyve ekstresinin biyouyumluluk açısından umut vadettiğini göstermektedir. Bu sonuçlar, Morus nigra L. meyve ekstresinin farmasötik endüstri ve tıbbi biyoteknoloji alanlarında potansiyel kullanımına yönelik ileri araştırmalara zemin hazırlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Morus nigra L. (black mulberry), belonging to the Moraceae family, is a plant species native to the Middle East and Southwest Asia and is rich in secondary metabolites. Its fruits contain high concentrations of anthocyanins, flavonoids, phenolic compounds, vitamins, and minerals, exhibiting strong antioxidant, anti-inflammatory, and antimicrobial properties. These bioactive compounds provide significant potential for reducing oxidative stress, modulating the immune system, and combating metabolic diseases. In traditional medicine, black mulberry fruit and leaf extracts have been widely used in the treatment of oral ulcers, throat infections, diabetes, and gastrointestinal disorders. Recent studies have demonstrated that black mulberry leaf extracts may exhibit hypoglycemic effects and antiproliferative activities against certain cancer cell lines, including breast, prostate, and gastric cancer cells. This study aimed to evaluate the phytochemical profile and cytotoxic effects of methanolic maceration extracts obtained from Morus nigra L. fruits collected from different regions of Türkiye. Phytochemical analyses were performed using HPLC and LC-MS methods, while the MTT assay was conducted on healthy Vero E6 (ATCC CRL-1586; Cercopithecus aethiops kidney epithelial cells) cell lines to determine the cellular toxicity of the extracts. The findings revealed that the black mulberry extract was rich in various bioactive compounds and did not exhibit cytotoxic effects even at high concentrations. The major bioactive compounds identified in the methanolic extract were cyanidin-3-glucoside (48.98 ± 0.85 mg/g), citric acid (32.38 ± 0.27 mg/g), quinic acid (30.20 ± 0.49 mg/g), and protocatechuic acid (11.28 ± 0.07 mg/g). Furthermore, cell viability remained above 50% at all tested concentrations (250–0.78 mg/mL), while cell viability exceeded 70% at lower concentrations, indicating the promising biocompatibility of the fruit extract. These results provide a basis for further investigations into the potential applications of Morus nigra L. fruit extract in the pharmaceutical industry and medical biotechnology fields.