Gıda sektörü çalışanlarında iş stresi ve iş doyumunun iş kazası sıklığına etkisi
The effect of work stress and job satisfaction on the frequencyof work accidents among food sector employees
  1. Tez No: 1021631
  2. Yazar: ERDEM YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA İNCEDAL SONKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, İş sağlığı ve güvenliği, İş stresi, Job satisfaction, Occupational health and safety, Job stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma gıda sektörü çalışanlarında iş stresi ve iş doyumunun iş kazası sıklığına etkisini incelenmiştir. Bu doğrultuda çalışanların iş stresi ve iş doyumu düzeyleri belirlenmiş, bu durumun iş kazası sıklığına etkisi analiz etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gıda sektörü; demografik ve çalışma özellikleri, iş kazası geçirme durumları (eğitim, kişisel koruyucu donanım kullanımı, yapılan işin tehlike düzeyi, çalışma ortam durumu ve İSG uygulamaları) göz önüne alındığında çalışanların psikososyal açıdan etkilenebildiği sektörlerden biridir. Bu durumun çalışanların dikkat, motivasyon ve güvenli davranışları üzerinde etkili olarak iş kazalarına zemin hazırlayabileceği düşünülmektedir. Araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma evrenini Amasya İlindeki ilgili gıda fabrikasında aktif olarak çalışan gönüllü 300 çalışan oluşturmaktadır. Araştırmada veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyodemografik veri formu, İsveç İş Yükü-İş Stresi-Kontrol-Destek Ölçeği ve İş Doyumu Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 26.0 ile yapılmıştır. Ölçek puanının demografik özelliklere göre farklılık gösterme durumunun analiz edilmesi için t testi ve ANOVA testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına çalışanların algıladığı iş stresi düzeyi ile iş doyumu arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bu yüzden iş kazası sıklık ve düzeylerini etkileyen faktörler olduğu belirlenmiştir. İş görenlerin iş stresi yaşamalarında iş yükü, kontrol, beceri kullanımı, karar serbestliği ve sosyal destek değişkenlerinin çalışanların iş stresi düzeyleri üzerinde etkili olduğu ve bunula beraber iş görenlerin, işin özelliği ve kendisi, kişiler arası ilişkiler ve iş yeri politikaları durumları iş doyumunu etkileyen etkenler olduğu saptanmıştır. İş kazalarının azaltılması ve çalışanların iş doyumunun artırılması amacıyla çalışma ortamlarının psikososyal açıdan iyileştirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu kapsamda iş yoğunluğunun dengeli dağıtılması, çalışanların işe katılım süreçlerinin arttırılması, iş yerindeki sosyal ilişki mekanizmalarının güçlendirilmesi ve çalışan-işveren iletişiminin geliştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yalnızca fiziksel risklere değil, çalışanların psikososyal iyilik haline yönelik uygulamaları da kapsamasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of job stress and job satisfaction on the frequency of occupational accidents among employees in the food industry. In this context, employees' levels of job stress and job satisfaction were determined, and the effects of these variables on occupational accident frequency were analyzed. Considering the demographic and occupational characteristics of the food industry, employees may be exposed to various psychosocial risk factors, including occupational accident history, training status, use of personal protective equipment, job hazard level, working environment conditions, and occupational health and safety (OHS) practices. These factors are considered likely to affect employees' attention, motivation, and safety behaviors, thereby increasing the risk of occupational accidents. The study was conducted using a quantitative research design. The sample consisted of 300 volunteer employees actively working in a food factory located in the province of Amasya. Data were collected through a sociodemographic data form prepared by the researchers, the Swedish Demand-Control-Support Questionnaire, and the Job Satisfaction Scale. Statistical analyses were performed using SPSS 26.0 software. Independent samples t-tests and ANOVA tests were employed to examine differences in scale scores according to demographic characteristics. The findings revealed a negative and statistically significant relationship between employees' perceived job stress levels and job satisfaction. In addition, several factors affecting occupational accident frequency were identified. Variables such as workload, control, skill utilization, decision-making autonomy, and social support were found to have significant effects on employees' job stress levels. Furthermore, job characteristics, interpersonal relationships and workplace policies were determined to be influential factors affecting job satisfaction.In order to reduce occupational accidents and enhance employees' job satisfaction, it was concluded that working environments should be improved in terms of psychosocial conditions. In this regard, it is recommended that workload be distributed more evenly, employee participation in organizational processes be increased, workplace social support mechanisms be strengthened and communication between employees and employers be improved. Furthermore, occupational health and safety practices should address not only physical risks but also employees' psychosocial well-being