İlk ve ortaöğretimde COVID-19 dönemi uygulamalarının değerlendirilmesi ve acil uzaktan öğretim çerçevesinin oluşturulması
Evaluation of COVID-19 period practices in primary and secondary schools and creating the framework of emergency remote teaching
- Tez No: 773014
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KARAMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: covid-19, uzaktan eğitim, acil uzaktan öğretim, paydaş deneyimleri, acil eylem planı, covid-19, distance education, emergency distance education, stakeholder views, K- 12, emergency action plan
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
Amaç: İlk ve ortaöğretim düzeyinde pandemi dönemi eğitim uygulamalarının incelenmesi; öğrenci, öğretmen, veli ve yönetici deneyimleri doğrultusunda pandemi sonrası benzer kriz dönemlerinde gerçekleştirilecek eğitim faaliyetlerine yönelik acil eylem planının oluşturulması amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma karma araştırma yöntemlerinden yakınsayan paralel karma desenle yürütülmüştür. Nicel boyutta betimsel tarama modeli, nitel boyutta durum çalışması kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmına 115 öğretmen, 32 yönetici, 458 öğrenci, 275 veli; nitel kısmına her bir paydaş grubu içerisinden 25'er kişi katılmıştır. Her iki örneklem amaçsal örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler betimsel istatistik araçlarından aritmetik ortalama, yüzde ve frekans; nitel veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında uzaktan eğitim sürecinde en çok canlı sınıf, ÖYS ve iletişim uygulamaları tercih edilmiştir. Süreçte dijital içerikler daha fazla tercih edilmiştir. Mevcut materyallerin nicelik ve nitelik olarak iyileştirilmesi gerektiği görülmüştür. Öğretmen ve öğrencilerin aksine veliler bu süreçte öğrencilere yeteri kadar akademik destek sağladıklarını ifade etmişlerdir. Yöneticiler yetki devri ve pandemi bütçesi gibi taleplerde bulunmuşlardır. Sonuçlar: Katılımcıların uzaktan eğitim faaliyetlerine yönelik süreç sonrasında örgün eğitime destek niteliğinde kullanılması yönünde olumlu bir algıya sahip oldukları, yine bu doğrultuda pandemi sonrası ve benzer kriz dönemlerine yönelik altyapı, eğitim programı, acil eylem planı ve yasal düzenlemeler noktasında gerekli iyileştirmelerin yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Examining the education practices of the pandemic period at primary and secondary schools; in line with the opinions of participants it is aimed to create an emergency action plan for educational activities to be carried out in similar crisis periods after the pandemic. Method: The research was carried out with a parallel mixed design converging from mixed research methods. The descriptive survey model in the quantitative dimension and the case study in the qualitative dimension were used. Quantitative part of the study included 115 teachers, 32 administrators, 458 students, 275 parents; 25 people from each stakeholder group participated in the qualitative part. Both samples were determined by the maximum variation sampling method, one of the purposive sampling methods. Questionnaire and semi-structured interview forms were used as data collection tools in the study. Quantitative data obtained are descriptive statistics; qualitative data were analyzed by content analysis method. Findings: Within the scope of the study, live classroom, LMS and communication applications were preferred most in the distance education process. In the process, digital contents were preferred more. It has been seen that the existing materials should be improved in terms of quantity and quality. Unlike teachers and students, parents stated that they provided sufficient academic support to students in this process. Managers have made demands such as delegation of authority and pandemic budget. Conclusions: It was concluded that the participants had a positive perception of using it as a support for formal education after the process for distance education activities, and in this direction, necessary improvements should be made in terms of infrastructure, education program, emergency action plan and legal regulations for post-pandemic and similar crisis periods.