Hemşirelerin hasta teslimi değerlendirmesi ile hastaların hemşirelik bakımına ilişkin memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Deconstruction of the relationship between nurses' assessment of patient delivery and patients' satisfaction levels related to nursing care
- Tez No: 1021724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta teslimi, hemşirelik, hasta memnuniyeti, hasta güvenliği, sağlık iletişimi, Patient handover, Nursing, Patient satisfaction, Patient safety, Health communication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hemşirelerin hasta teslimi sürecine ilişkin değerlendirmeleri ile hastaların hemşirelik bakımına yönelik memnuniyet düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişkisel tipte yürütülen araştırma, Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi yataklı servislerinde 188 hemşire ve 188 hastanın katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler hemşireler için Hemşire Tanıtıcı Bilgi Formu ve Hasta Teslimi Değerlendirme Ölçeği, hastalar için Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu ve Hemşirelik Bakım Memnuniyeti Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler SPSS 26.0 programında analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin hasta teslimi sürecini, hastaların ise hemşirelik bakımını genel olarak olumlu değerlendirdikleri belirlenmiştir. Hasta teslimi değerlendirme puanlarının bazı sosyodemografik ve mesleki özelliklere göre, hasta memnuniyetinin ise yalnızca yatış yapılan birime göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Hemşirelerin hasta teslimi değerlendirmeleri ile hastaların hemşirelik bakım memnuniyeti arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda hasta teslimi sürecinin olumlu değerlendirilmesine rağmen bunun tek başına hasta memnuniyetini açıklamadığı belirlenmiştir. Hasta teslimi uygulamalarının standartlaştırılması, etkili iletişim yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve hasta merkezli bakım anlayışının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between nurses' evaluations of the patient handover process and patients' satisfaction with nursing care. Materials and Methods: This descriptive and correlational study was conducted with 188 nurses and 188 patients hospitalized in the inpatient units of Mardin Training and Research Hospital. Data were collected using the Nurse Information Form and the Handover Evaluation Scale for nurses, and the Patient Information Form and the Newcastle Satisfaction with Nursing Care Scale for patients. Data were analyzed using the SPSS 26.0 statistical package, and statistical significance was accepted as p<0.05. Results: Nurses generally evaluated the patient handover process positively, and patients reported positive levels of satisfaction with nursing care. Patient handover evaluation scores differed according to certain sociodemographic and professional characteristics, whereas patient satisfaction differed only according to the hospitalization unit. No statistically significant relationship was found between nurses' patient handover evaluation scores and patients' satisfaction with nursing care (p>0.05). Conclusion: Although both the patient handover process and nursing care were evaluated positively, no significant relationship was found between nurses' evaluations of patient handover and patients' satisfaction with nursing care. Standardizing patient handover practices, strengthening effective communication strategies, and promoting patient-centered care are recommended.