Cerrahi yoğun bakım ünitelerinde hemşirelik iş yükü algısı ve iş yükünün incelenmesi
Investigation of nursing workload perception and work load in surgical intensive care units
  1. Tez No: 549773
  2. Yazar: AHMET AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA DİNÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Intensive Care Units, Nursing Workload, Nursing Activities Score, Nurse Staffing, APACHE-II
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırma Cerrahi Yoğun Bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin iş yükü algısı ve iş yükünün incelenmesi amacına yönelik tanımlayıcı ve prospektif tipte gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini üç yoğun bakım ünitesinde yatan 159 hasta ve bu ünitelerde çalışan 39 hemşire oluşturmuştur. Veriler 9 Nisan 2018 - 3 Eylül 2018 tarihleri arasında Hemşirelik Aktiviteleri Skor aracı, Hemşirelik Aktiviteleri Süre ve Sıklık Gözlem Formu, İş Yükü Ölçeği ve Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirme Aracı-II (APACHE-II) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 23v, Microsoft Excel 2016 paket programı kullanılmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve non-parametrik istatistiksel testler aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda hemşirelerin İş Yükü Ölçeği puan ortalamaları 24.33±4.09 olarak ortalamanın üzerinde bulunmuş, hemşirelerin çoğunluğu (%61.5) iş yükünün gündüz vardiyasında daha fazla olduğunu belirtmiştir. Araştırma süresince 56 gündüz, 56 gece vardiyasına tekabül eden, 1344 saatlik katılımlı gözlem sonucunda 21862 hemşirelik aktivitesinin gerçekleştirildiği saptanmış; 4994 hemşirelik aktivitesinin süresi gözlenerek kaydedilmiştir. Tüm Yoğun Bakım Ünitelerinde en sık gerçekleştirilen 10 hemşirelik aktivitesinin, yaşam bulgularının değerlendirilmesi, intravenöz yolla ilaç uygulama, aldığı çıkardığı sıvının izlenmesi, intravenöz sıvı tedavisi, vardiya teslimi, glukometre ile kan şekeri ölçülmesi, hastanın hijyenik bakımı, hava yolu aspirasyonu, pozisyon verilmesi ve kan örneği alınması olduğu saptanmıştır. Araştırma süresinde toplam saat olarak hemşirelerin en uzun süre zamanını alan başlıca 10 aktivitenin hastanın hijyenik bakımı, intravenöz yolla ilaç uygulama, yaşam bulgularının değerlendirilmesi, intravenöz sıvı tedavisi, hastanın başka bir servise transferi, vardiya teslimi, pansuman yapma, kan örneği alınması, hastanın değerlendirilmesi ve hemşire gözlem formlarının yenilenmesi ve pozisyon verilmesi olduğu kaydedilmiştir. 159 hastaya ait toplam 667 NAS skoru ortancası 45.50, hastaların APACHE II puan ortalaması ise 14.40±6.81 olarak hesaplanmıştır. Hastaların NAS skoru ile APACHE II skoru arasında pozitif korelasyon olduğu; hem NAS hem APACHE II Skorlarının Genel Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastalarda en yüksek olduğu saptanmıştır. Bulgular doğrultusunda uygun önerilerde bulunulmuştur. Yoğun Bakım Üniteleri, Hemşire İş Yükü, Hemşirelik Aktiviteleri Skoru, Hemşire istihdamı, APACHE-II
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a descriptive and prospective study in order to examine the workload perception and workload of nurses working in surgical intensive care units. The sample of this study consisted of 159 patients in 3 intensive care units and 39 nurses working in these units. Data were collected from 9 April 2018 to 3 September 2018 using the instruments Nursing Activities Score (NAS), Nursing Activities Duration and Frequency Observation Form, Workload Scale and Acute Physiology and Chronic Health Evaluation-II (APACHE-II) tools. SPSS 23v, package program was used for data analysis. Data were analysed using descriptive statistics, parametric and nonparametric statistical tests. According to the results, the mean workload score of nurses was 24.33 ± 4.09, and the majority of the nurses (61.5%) stated that the workload was higher in the day shift than night shift. During the research, through 1344 hours' participant observation within 56 days and 56 night shifts, 21862 nursing activities were performed and 4994 nursing activities' time period were recorded. Most frequent performed ten nursing activities at all intensive care units were identified as evaluation of vital signs, intravenous medication administration, monitoring input and outputs, intravenous fluid administration, shift delivery, measuring blood glucose level with portable glucose meters, providing hygienic care, airway aspiration, positioning and blood sampling. Top ten nursing activities that took longest time as hours within the study period were recorded as providing hygienic care, intravenous medication administration, evaluation of vital signs, patient transfer patient transfer to another ward, shift delivery, changing wound dressing, taking a blood sample, renewing the nurse observation forms and giving position. The NAS median score, obtained from 667 NAS forms of 159 patients was calculated as 45.50, and their mean APACHE II score was 14.40±6.81. There was a positive correlation between patients NAS scores and APACHEII scores, while both NAS and APACHEII scores were highest at patients in general intensive care units. Based on the results appropriate suggestions were made.