Vücudu dik pozisyona getirerek yerden ağırlık kaldırışının (deadlift) biyomekanik modellenmesi
Biomechanical modeling of deadlift
  1. Tez No: 1021739
  2. Yazar: CANSU KABAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR ARITAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik analiz, Biyomekanik modelleme, Biomechanical analysis, Biomechanical modelling
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada hexbar, geleneksel ve hack olmak üzere üç farklı yerden kaldırma hareketinin kinetik ve kinematik özelliklerini karşılaştırmak amacıyla OpenSim yazılımı kullanılarak bir biyomekanik model geliştirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma, tek katılımcı üzerinde gerçekleştirilen bir vaka çalışması olarak tasarlanmıştır. . Hareketin yapısını analiz etmek amacıyla anatomik noktalara yansıtıcı işaretler yerleştirilerek, katılımcının performansı optik hareket yakalama sistemi ile kaydedilmiş, yer tepki kuvvetleri iki adet kuvvet platformu ile ölçülmüştür. Veriler Nexus yazılımında işlenerek OpenSim ortamında ölçeklendirme, ters kinematik, artık kuvvet azaltma, ters dinamik ve statik optimizasyon adımlarından geçirilmiştir. Modelin geçerliliği, EMG ile ölçülen kas aktivasyonlarının model çıktılarıyla karşılaştırılması yoluyla değerlendirilmiştir. Bulgular incelendiğinde, varyasyonlar arasında eklem yüklenme örüntüleri, kinematik koordinasyon stratejileri ve alt ekstremite asimetri profilleri bakımından belirgin farklılıklar gözlemlendi. Geleneksel YKH en kısıtlı diz fleksiyon açıklığıyla gerçekleştirilirken, L4–L5 segmentinde en yüksek ve sürekli moment yükünü üretti. Hack varyasyonu lomber yüklenmeyi belirgin ölçüde azaltırken diz eklemine en yüksek moment talebini gösterdi. Hexbar YKH ise hareketin belirli fazlarında L4–L5 segmentindeki yüklenmeyi azalttığı, diz eklemine yönelik moment talepleri açısından geleneksel ve hack varyasyonları arasında konumlandığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, alt ekstremite asimetrisi durumunda hexbar kaldırışında kuvvet üretimi açısından sağ ve sol ekstremiteler arasındaki farkın daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Alt ekstremite kuvvet asimetrisi açısından geleneksel varyasyonun eksantrik fazında −188,2 N·s ile tüm koşullar arasındaki en yüksek değere ulaşıldı; konsantrik ve eksantrik fazların zaman zaman ters yönde asimetri sergileyebildiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a biomechanical model using OpenSim to compare the kinetic and kinematic characteristics of three different lifting variations: hexbar, conventional, and hack lifts. The study was designed as a single-subject case study. To analyze the movement, reflective markers were placed on anatomical landmarks, and the participant's performance was recorded using an optical motion capture system, while ground reaction forces were measured using two force platforms. The data were processed in Nexus software and further analyzed in OpenSim through scaling, inverse kinematics, residual reduction, inverse dynamics, and static optimization procedures. Model validity was assessed by comparing muscle activation patterns obtained from EMG with model outputs.The findings showed clear differences between the variations in terms of joint loading patterns, kinematic coordination strategies, and lower extremity asymmetry profiles. The conventional deadlift was performed with the most limited knee flexion range, while producing the highest and most continuous moment load at the L4–L5 segment. The hack variation substantially reduced lumbar loading but resulted in the highest moment demand at the knee joint. The hexbar lift reduced L4–L5 loading during certain phases of the movement and demonstrated an intermediate profile between the conventional and hack variations in terms of knee joint moment demand. In addition, under asymmetric conditions, the hexbar lift showed a lower difference in force production between the right and left extremities. In terms of lower extremity force asymmetry, the conventional variation reached the highest value during the eccentric phase (−188.2 N·s), and it was observed that asymmetry could occasionally reverse direction between the concentric and eccentric phases.