Türk Yurdu dergisinin Türk iktisat düşüncesindeki yeri (1911-1929)
The place of Türk Yurdu journal in Turkish economic thought (1911-1929)
  1. Tez No: 1021746
  2. Yazar: MEHMET SELİM OKUYUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ARISAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Liberalizm, Milli unsurlar, Liberalism, Nation elements
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1911-1929 yılları arasında Türk Yurdu dergisinde yayımlanan iktisat içerikli yazıları bir araya getirmeyi ve bunları ele aldıkları konulara göre gruplandırmayı amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra bu çalışma; derginin Türk iktisat düşüncesindeki yerini, Osmanlı Devleti'nin son dönemi ile yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin iktisadî düşünce ve politikaları üzerindeki etkilerini ortaya koymayı hedeflemektedir. Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçilen bu hareketli yıllar, toplumun ekonomik olarak nasıl ayakta kalacağına dair pek çok fikrin tartışıldığı bir dönemi temsil etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, Türk Yurdu dergisinde ele alınan iktisadî görüşlerin arka planını ortaya koymak amacıyla; Tanzimat döneminde hâkim hâle gelen serbest ticaret anlayışı, 1838 Baltalimanı Antlaşması ile başlayan dışa açılma süreci, dış borçlanma ve Düyûn-ı Umûmiye üzerinden şekillenen malî bağımlılık ilişkileri ile Osmanlı modernleşmesinin iflas, imtiyazlar ve yabancı sermaye ekseninde gelişimi kısaca ele alınmıştır. Ayrıca İkinci Meşrutiyet dönemindeki liberal iktisat anlayışı, Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında“Millî İktisat”düşüncesine yöneliş ve 1923 İzmir İktisat Kongresi ile bu düşüncenin Cumhuriyet'e aktarılması özetlenmiştir. Tezin asıl kısmını ise, dergi sayfalarında yer alan yazıların; tarım, ticaret, yerli sanayi, kooperatifler ve şirketleşme gibi başlıklar altında sistematik bir şekilde incelenmesi oluşturmaktadır. Yazılar incelenirken, yazarların o günün zorlu şartlarına karşı sundukları çözüm önerileri ve ekonomiyle ilgili görüşleri sade bir dille aktarılmıştır. Bu çalışma sonucunda, Türk Yurdu dergisinin yalnızca bir fikir dergisi olmanın ötesinde, Türkiye'nin ekonomik bağımsızlık arayışına yönelik tartışmalara katkı sunduğu görülmektedir. Bu tez, dergideki bu zengin birikimi derli toplu bir şekilde sunarak, gelecekte bu konuda yapılacak çalışmalara yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to compile the economic articles published in Türk Yurdu magazine between 1911 and 1929 and to classify them according to the subjects they address. In addition, it seeks to examine the magazine's place in the development of Turkish economic thought and to reveal its influence on the economic ideas and policies of the late Ottoman Empire and the newly established Republic of Türkiye. These dynamic years, marked by the transition from Ottoman Empire to Republic of Türkiye, represent a period in which various ideas were debated regarding how society could sustain itself economically. In the first part of the study, in order to provide a background for the economic ideas discussed in Türk Yurdu, key issues such as the dominance of free trade during the Tanzimat period, the process of economic opening initiated by the 1838 Baltalimanı Treaty, external borrowing, and the financial dependency shaped by the Public Debt Administration (Düyûn-ı Umûmiye) are briefly examined. In addition, the liberal economic approach of the Second Constitutional Period, the shift toward the idea of“national economy”following the Balkan Wars and World War I, and the transfer of this idea into the Republican era through the 1923 İzmir Economic Congress are summarized. The main part of the thesis consists of a systematic analysis of the articles in the magazine under headings such as agriculture, trade, domestic industry, cooperatives, and corporatization. While analyzing the articles, the authors' solutions to the challenging conditions of their time and their views on economic matters are presented in a clear and accessible language. As a result, it can be argued that Türk Yurdu was not only a journal of ideas but also a platform that contributed to discussions on Turkey's search for economic independence. By presenting this rich body of material in an organized manner, this thesis aims to contribute to and facilitate future research in this field.