Mesane tümörü dokularında BCL-2, ve p53 protein ekspresyonunun immünohistokimyasal olarak incelenmesi
Immunohistochemical analysis of BCL-2 and p53 protein expression in bladder tumor tissues
  1. Tez No: 1021760
  2. Yazar: ISMAEEL KHAN QADAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL OĞUZTÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane Kanseri, Apoptoz, İmmünohistokimya p53, BCL-2, Bladder Cancer, Apoptosis, Immunohistochemistry, p53, BCL-2
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, mesane kanseri örneklerinde TP53 ve BCL2 genlerinin ve ilişkili proteinlerinin ifade modellerini açıklamayı amaçlamıştır. Örnek toplama, gen ve protein ifade seviyelerinin laboratuvar analizi ve bu biyobelirteç ile klinik sonuçlar arasındaki ilişkilerin istatistiksel değerlendirmesini kapsayan sağlam bir metodoloji kullanılmıştır. Bulgular, hem yukarı regülasyon hem de aşağı regülasyon gözlemlenerek, normal kontrollerle karşılaştırıldığında mesane kanseri dokularında p53 ifadesinde önemli değişiklikler olduğunu göstermiştir. Benzer şekilde, BCL-2 ifadesi, bazı örneklerde yüksek seviyeler ve diğerlerinde normal mesane dokusuna göre düşük seviyeler göstererek, önemli varyasyonlar göstermiştir. p53 ve BCL-2 ifadesi arasında ters bir korelasyon tanımlanmıştır ve bu, hücre büyümesinin ve sağ kalımının bu kritik düzenleyicileri arasında olası bir etkileşim olduğunu düşündürmektedir. Daha ileri analizler, p53 ve BCL-2 ifade modellerinin tümör evresi, derecesi ve hasta prognozu dahil olmak üzere çeşitli klinikopatolojik özellikler ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Daha yüksek p53 ifadesi daha ileri ve agresif tümörlerle ilişkiliyken, yüksek BCL2 seviyeleri daha iyi klinik sonuçlarla ilişkilendirilmiştir. Mesane kanseri gelişimi ve ilerlemesinin altında yatan moleküler mekanizmalara ilişkin bu içgörüler, hedefli tedavi stratejilerinin tasarımı için önemli çıkarımlara sahip olabilir. Çalışmada, 46 mesane kanseri ve 21 normal doku örneğinde BCL-2 ve p53 protein ekspresyonları immünohistokimyasal (IHC) yöntemle incelenmiştir. Elde edilen verilerin klinik parametrelerle ilişkisi SPSS 25.0 programında Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri ile analiz edilmiş; proteinler arası ilişkiler Pearson korelasyon testi ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel anlamlılık sınırı p < 0.005 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma p53 ve BCL2'nin mesane kanseri patogenezindeki rollerinin kapsamlı bir değerlendirmesini sunmaktadır. Gen ve protein ekspresyon modellerinin ve bunların klinikopatolojik değişkenlerle ilişkilerinin ayrıntılı analizi, bu malignitenin biyolojik temellerine ilişkin anlayışımızı geliştirmektedir. Bu bulgular, mesane kanseri yönetimi için yeni tanı, prognoz ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine bilgi sağlama potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to elucidate the expression patterns of TP53 and BCL2 genes and their associated proteins in bladder cancer samples. A robust methodology encompassing sample collection, laboratory analysis of gene and protein expression levels, and statistical evaluation of the relationships between these biomarkers and clinical outcomes was employed. The findings indicated significant alterations in p53 expression in bladder cancer tissues compared to normal controls, with both upregulation and downregulation observed. Similarly, BCL2 expression exhibited notable variations, with some samples displaying elevated levels and others showing reduced levels relative to normal bladder tissue. An inverse correlation between p53 and BCL-2 expression was identified, suggesting a potential interplay between these critical regulators of cell growth and survival. Further analysis demonstrated that the expression patterns of p53 and BCL-2 were associated with various clinicopathological features, including tumor stage, grade, and patient prognosis. Higher p53 expression was correlated with more advanced and aggressive tumors, while elevated BCL-2 levels were linked to better clinical outcomes. These insights into the molecular mechanisms underlying bladder cancer development and progression may have significant implications for the design of targeted therapeutic strategies. In this study, BCL-2 and p53 protein expressions were evaluated in 46 bladder cancer and 21 normal tissue samples using immunohistochemistry (IHC). Statistical analyses were performed via SPSS 25.0, utilizing Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests for clinical correlations, and Pearson correlation for biomarker associations. A p-value of < 0.005 was defined as the threshold for statistical significance. In conclusion, this study provides a comprehensive evaluation of the roles of p53 and BCL2 in bladder cancer pathogenesis. The detailed analysis of gene and protein expression patterns, and their associations with clinicopathological variables, enhances our understanding of the biological underpinnings of this malignancy. These findings hold the potential to inform the development of novel diagnostic, prognostic, and therapeutic approaches for bladder cancer management.