Hemşirelerin otantik lider algılarının iş performansı ve motivasyonu ile işten ayrılma niyetleri üzerine etkisi
The effect of authentic leadership perceptions on job performance, motivation, and intention to leave work among nurses
  1. Tez No: 1021762
  2. Yazar: ALEYNA BIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Otantik liderlik, İş motivasyonu, İş performansı, İşten ayrılma, Hemşire, Authentic leadership, Job motivation, Job performance, Leave work, Nurse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin otantik lider algılarının, iş performansı ve motivasyonu ile işten ayrılma niyetleri üzerine etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Materyal ve Metod: Araştırma 15/02/2024-30/04/2026 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde yürütüldü. Araştırmaya 368 hemşire katıldı. Veriler Otantik Liderlik Ölçeği, İş Performansı Ölçeği, Hemşire İş Motivasyon Ölçeği ve İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği kullanılarak toplandı. Elde edilen veriler IBM SPSS 27 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Otantik Liderlik Ölçeği toplam puanı ortalaması 66,06±11,36, İş Performans Ölçeği toplam puan ortalaması 91,01±12,16, Hemşire İş Motivasyon Ölçeği toplam puan ortalaması 64,51±9,39 ve İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği toplam puan ortalaması 6,63±3,46 olarak belirlendi. Otantik Liderlik Ölçeği ile Hemşire İş Motivasyonu Ölçeği ve İş Performansı Ölçeği arasında pozitif yönlü ve orta düzeyli ilişki saptandı. Otantik Liderlik Ölçeği ve İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyli bir ilişki bulundu. İş Performansı Ölçeği ve Hemşire İş Motivasyon Ölçeği arasında pozitif yönlü ve orta düzeyli bir ilişki saptandı. İş Performansı ve İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyli bir ilişki bulundu. Otantik Liderlik Ölçeği, İş Performansı Ölçeği, Hemşire İş Motivasyon Ölçeği ve İşten Ayrılma Eğilimi Ölçeği toplam puan ortalamalarının hemşirelerin bazı sosyodemografik ve mesleki özelliklerine göre farklılık gösterdiği belirlendi. Sonuç: Bu araştırmada, hemşirelerin otantik lider algılarının, iş performansı ve iş motivasyonları ile işten ayrılma eğilimlerini etkileyebilecek önemli bir yordayıcı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effect of nurses' authentic leadership perceptions on their job performance, motivation, and intention to leave work. Materials and Method: The study was conducted at the Health Practice and Research Center of Ondokuz Mayıs University between February 15, 2024, and April 30, 2026. A total of 368 nurses participated in the study. Data were collected using the Authentic Leadership Questionnaire, the Job Performance Scale, the Nurse Job Motivation Scale, and the Turnover Intention Scale. The data obtained were analyzed in IBM SPSS 27 software. Results: The mean total score on the Authentic Leadership Questionnaire was 66.06±11.36, the mean total score on the Job Performance Scale was 91.01±12.16, the mean total score on the Nurse Job Motivation Scale was 64.51±9.39, and the mean total score on the Turnover Intention Scale was 6.63±3.46. There was a positive, moderate correlation between the Authentic Leadership Questionnaire and the Nurse Job Motivation Scale and the Job Performance Scale. There was a negative, weak correlation between the Authentic Leadership Scale and the Turnover Intention Scale. There was a positive, moderate correlation between the Job Performance Scale and the Nurse Job Motivation Scale. In addition, there was a weak, negative correlation between the Job Performance Scale and the Turnover Intention Scale. The mean total scores on the Authentic Leadership Questionnaire, the Job Performance Scale, the Nurse Job Motivation Scale, and the Turnover Intention Scale differed according to certain sociodemographic and professional characteristics of the nurses. Conclusion: In the study, it was determined that nurses' authentic leadership perceptions were an important predictor of their job performance, job motivation, and tendency to leave work.