Farklı cam elyaf katkıların yalıtım amaçlı sürdürülebilir harç ürünlerinde değerlendirilmesi
Evaluation of different glass fiber additives in sustainable mortar products for insulation purposes
  1. Tez No: 1021806
  2. Yazar: JAMIL ALEJANDRO AUCAPİNA ARAQUE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cam fiberler, Glass fibers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, endüstriyel atık camların üç farklı morfolojisinin (mikronize toz, tiftiklenmiş ve kırpılmış cam lifi) çimento ve alçı esaslı harçlarda doğal kuvars agregasının hacimsel ikamesi olarak kullanılmasının teknik ve çevresel açıdan uygulanabilirliğini incelemiştir. Ana amaç, optimize edilmiş ısıl yalıtım özelliklerine ve mekanik takviye kapasitesine sahip hafifletilmiş yapı kompozitleri geliştirmektir. Bu doğrultuda; işlenebilirlik, yoğunluk, görünür gözeneklilik, ısıl iletkenlik, basınç dayanımı ve eğilme dayanımını değerlendiren kapsamlı bir deneysel protokol yürütülmüş, bu süreç optik mikroskopi ile mikroyapı analizi ve eko-verimlilik değerlendirmesiyle desteklenmiştir. Sonuçlar, mikronize cam tozunun (CT serisi) çimentoda etkili bir yoğunlaştırıcı ajan olarak işlev gördüğünü ve basınç dayanımında %132'lik bir iyileşme sağladığını göstermiştir. Diğer taraftan, tiftiklenmiş elyaf morfolojisinin (CTİ serisi), liflerin“çatlak köprüleme etkisi”(crack-bridging) sayesinde üstün bir mekanik tokluğu eş zamanlı olarak korurken, kontrol altında tutulan kararlı bir makro gözenek mimarisi oluşturarak çalışmanın en düşük ısıl iletkenlik değerine (0,468 W/m·K) ulaştığı ve ısıl yalıtım için en verimli seçenek olduğu belirlenmiştir. Buna karşın, kırpılmış kısa elyaf, topaklanma eğilimi nedeniyle ciddi teknik kısıtlamalar sergilemiş ve kullanımını %5'in altındaki dozajlarla sınırlandırmıştır. Son olarak, eko-verimlilik analizi, bu endüstriyel atıkların entegrasyonunun yalnızca mineral kaynakların tüketimini azaltmakla kalmayıp, modifiye edilmiş harçları sürdürülebilir inşaat için teknik ve ekonomik açıdan uygulanabilir, 'Çok Düşük Karbon' (Very Low Carbon) salınımlı bir çözüm olarak konumlandırdığını doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the technical and environmental feasibility of incorporating three distinct industrial waste glass morphologies; micronized powder, tangled three-dimensional fiber, and chopped short fiber, as volumetric replacements for natural quartz aggregate in cement- and gypsum-based mortars. The primary objective was to develop lightweight construction composites with optimized thermal insulation properties and mechanical reinforcement capabilities. To achieve this, a comprehensive experimental protocol was conducted to evaluate workability, density, apparent porosity, thermal conductivity, compressive strength, and flexural strength, complemented by microstructural analysis via optical microscopy and an eco-efficiency assessment. The results demonstrated that the micronized glass powder (CT series) acts as an efficient densifying agent in cement, achieving a 132% improvement in compressive strength. Furthermore, the tangled fiber morphology (CTİ series) proved to be the most efficient option for thermal insulation, generating a controlled macropore architecture that yielded the lowest thermal conductivity of the study (0.468 W/m·K), while simultaneously maintaining superior mechanical toughness through the fiber crack-bridging effect. In contrast, the chopped short fiber presented significant technical limitations due to its tendency to agglomerate, restricting its use to dosages below 5%. Finally, the eco-efficiency analysis confirmed that the integration of these industrial wastes not only reduces the exploitation of mineral resources but also positions the modified mortars as a technically and economically viable very low carbon solution for sustainable construction.