The effect of reading aloud on improving students' reading proficiency in ELT
Sesli okumanın öğrencilerin İngilizce öğretiminde okuma yeterliliğini artırmaya etkisi
- Tez No: 729559
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sesli okuma (SO), okuma yeterliliği, okuduğunu anlama, kelime gelişimi, dilbilgisi, Reading aloud (RA), reading proficiency, reading comprehension, vocabulary growth, grammar knowledge
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Mevcut çalışma, yüksek sesle okuma (RA) sınıf uygulamasının İngilizce öğrenen öğrenciler arasında okuma yeterliliğini geliştirme üzerindeki etkisini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Örneklem 30 kız, 30 erkek olmak üzere 60 kişiden oluşmuştur. Öğrenciler Ürdün'deki Al-Taiba İlköğretim okulunun 10. sınıf öğrencileridir. Öğrenciler sesli okuma sınıf uygulaması kullanılarak ders işlenen deney grubu ve geleneksel öğretim yöntemi kullanılarak ders işlenen kontrol grubu olarak ikiye ayrılır. Araştırmada yüksek sesle okuma sınıf uygulamasının 10. sınıf öğrencilerinin okuma yeterliliğini geliştirmedeki etkinliğini ölçmek için hem ön hem de son test kullanılmıştır. Bu testler Key English Test (KET) ve (ESL) (https://www.englishrevealed.co.uk/ket.php ve https://www.excellentesl4u.com/esl-reading-comprehension.html) web sitelerinden alınmıştır. Her testte okuduğunu anlama, dilbilgisi ve kelime bilgisini ölçen 15 soru 3 bölüm halinde yer almaktadır. Öğrencilerden dört seçenek arasından doğru cevabı seçmeleri istenir. Öğrencilerin hem ön hem de son test puanlarını hesaplamak için t-testi ve One Way ANOVA testi kullanılmıştır. Bulgular, her iki testte de istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymaktadır; öğrenciler son testte ön teste göre daha iyi performans göstermişlerdir. Ayrıca, çalışma, Sesli Okumanın 10. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama, dil bilgisi yeterliliği ve kelime başarıları üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma, öğretmenlere geleneksel öğretim yöntemleri yerine sınıfta yüksek sesle okuma sınıf uygulamalarını kullanmalarını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The current study aims to reveal the impact of reading aloud (RA) classroom practice on improving the ELT reading comprehension among the students. The sample consisted of 60 students; 30 male and 30 female 10th grade students at Al-Taiba Primary school in Jordan. The students were divided into an experimental group who was taught by using RA classroom practice and a control group who was taught by using traditional teaching method. To achieve the objective of the study, both pre- and post-tests were used to measure the effectiveness of reading aloud classroom practice on improving the 10th grade students' reading comprehension. Such tests were taken from Key English Test (KET) and ESL websites (https://www.englishrevealed.co.uk/ket.php and https://www.excellentesl4u.com/esl-reading-comprehension.html). The pre and post-tests consisted of 3 parts, which assessed reading, vocabulary and grammar. Each part of the test contained 5 questions. The students were required to choose the correct answer out of four options. T-test and One Way ANOVA tests were used to calculate students' scores in both pre- and post-tests. The findings reveal that there are statistically significant differences between both tests; the students performed better in the post-test as opposed to the pre-test. Also, the study found that RA has a positive impact on reading comprehension, grammar and vocabulary achievements of the 10th grade students. The study recommends teachers to use reading aloud classroom practice in the classroom as an important supplementary exercise to the traditional instructional methods.