Özofagus kanserinde yedinci evreleme sisteminin prognoz ve sağkalıma etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the affect of seventh staging system of esophagus cancers to the prognosis and survival
- Tez No: 409392
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN TASLAK ŞENGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Özofagus kanseri, evre, rezeksiyon, sağkalım, Esophagus cancer, stage, resection, survival
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Özofagus kanserinin doğru evrelenmesi, tedavi planı ve prognoz tayininde önemlidir. Çalışmamızın amacı; özofagus kanserlerinde son evreleme sistemine ait kriterlerin, tedavi, prognoz, sağkalım yönünden değerlendirilmesi ve bunun yanında 6. ve 7. TNM evreleme sisteminin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde Ocak 2003 ve Aralık 2014 tarihleri arasında özofagus kanseri nedeniyle cerrahi uygulanan 85 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Radyolojik görüntüleme, Üst GİS endoskopi ile 6. ve 7. TNM'ye göre ayrı ayrı klinik evrelemeleri yapıldı ve sağkalıma etki eden faktörler araştırıldı. Bulgular: Özofagus kanser tanısı ile rezeksiyon yapılan 85 hastanın postoperatif ortalama yaşam süresi 44,46 ± 6,71 ay olarak hesaplandı. Başvuru semptomları arasında en sık disfaji ve kilo kaybı görüldü. Histopatolojik tanı olarak hastaların %76,5'i skuamöz hücreli karsinom, %23,5'i adenokarsinomdu. McKeown cerrahisi sonrası postoperatif sağkalımın (57,50 ± 27,86 ay) en yüksek olduğu görüldü. 7. TNM evreleme sistemine göre tümör derinliği, tutulan lenf nodu sayısı ve metastaz varlığının postoperatif prognoz ve sağkalım oranlarını negatif etkilediği görüldü. Sonuç: 7. TNM evreleme sisteminde, lenf nodu tutulumunun ve tutulan lenf nodu sayısının prognoz ve sağkalımı değerlendirmede en objektif kriter olduğu ve 6. TNM evreleme sistemi ile karşılaştırıldığında daha sağlıklı sonuçlar elde edildiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The exact staging of esophagus cancers are very important for the planning of treatment and analyse of prognosis. The aim of our study is the evaluation of last staging criteria of esophagus cancers and the comparison of sixth and seventh TNM staging systems. Material and Method: The eighty five patients who underwent resection due to esophagus cancer in the Thoracic Surgery Department of 19 Mayıs University, Faculty of Medicine between January 2003 and December 2014 were evaluated retrospectively. The clinical staging and the factors that effects the survival are evaluated both by the 6th and 7th TNM by using radiological imaging and upper gastrointestinal system endoscopy. Results: The postoperative mean survival time is evaluated as 44.46 ± 6.71 months is measured for 85 patients who were resected by the diagnosis of esophagus cancer. The most common cause of admission to the hospital are dysphagia and weight loss. The 76.5 % of the patients are squamous cell carcinoma and 23.5 % of the patients are adenocarcinoma as a histopathological diagnosis of cancer. The most highest postoperative survival (57. 50 ± 27.86 months) is reported after the McKeown surgery. According to the seventh staging system the tumor depth, the number of metastatic nodes and metastasis affect the postoperative prognosis and ratio of survival negatively. Conclusion: It is showed that the effected lymph nodes and the number of effected lymph nodes are the most valuable criterias in the seventh TNM staging system and it is evaluated that more powerful results are gained when it is compared with the sixth TNM staging system.