Yaşa göre oküler biyometrik ölçümlerdeki değişimler ve klinik yansımaları
The clinical effects and the changes of the biometric measurements in the eye with aging
  1. Tez No: 103013
  2. Yazar: HACER ERDÖL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLAY YEGİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Refraksiyon kusuru, camera oculi anterior derinliği, lens kaiınttğı, axial uzunluk, biyometrik ölçümler, primer açr kapanmast glokomu, Refractive error, anterior chamber depth, lens thickness, axial length, biometric measurements, and primary angle closure glaucoma
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
VIII.OZET Bu çalışmanın amacı yaşla birlikte gözde refraksiyonu etkileyen yapılarda oluşan anatomik değişiklikleri ve normal gözlerle miyop ve hipermetrop gözler arasındaki farklılıkları belirlemektir. Vaka-kontrol şeklinde yapılan bu çalışmada, 288 hastanın 324 gözü incelendi. Refraksiyon kusuru olan hastalar vaka grubunu oluşturuken, emetrop hastalar kontrol grubunu oluşturdu. A-mode ultrasonografı ile camera oculi anterior derinliği, lens kalınlığı ve aksiyel uzunluk ölçüldü. Ayrıca, cornea ile lensin arka kutbu arasındaki mesafe (camera oculi anterior derinliği+lens kalınlığı (COAD+LK)) hesaplanarak parametre olarak incelendi. Jawal keratometre ile cornea radiusu (kırma gücü) ölçüldü. Yaşa bağlı değişiklikleri incelemek için hastalar 10'ar yıllık gruplara ayrılarak aralarındaki farklılıklar araştırıldı. Ayrıca, cinsler arası farklılık olup olmadığı incelendi. Sonuçların değerlendirilmesinde student t, varyans analizi ve korelasyon testleri kullanıldı. incelenen gözlerin 72'si emetrop, 150'si miyop ve 102'si hipermetroptu. Miyopinin 30'lu yaş grubunda fazla görülmesine karşın, hipermetropun 50-70'li yaş gruplarında fazla olduğu bulundu. Yaşa bağlı değişimler incelendiğinde, lens kalınlığı artarken, camera oculi anterior derinliğinde azalma olduğu görüldü. Aksiyel uzunluk, COAD+LK ve cornea radiusunda değişiklik olmadığı belirlendi. Refraksiyon kusurlarına göre yapılan incelemede, en güçlü korelasyonun aksiyel uzunlukla olduğu bulundu. Bu da refraksiyonu en fazla aksiyel uzunluğun etkilediğini göstermektedir. Cinse göre farklılıklar değerlendirildiğinde, aksiyel uzunluğun kadınlarda daha kısa olduğu bulundu. Bununla birlikte, COAD+LK'nında kadınlarda daha kısa olduğu gözlendi. Sağ ve sol gözler arasında anlamlı faklılık bulunmadı. Bulgular mevcut litratür bulguları ile tartışıldı. Sonuçta refraksiyon kusuruna yol açan en önemli parametrenin aksiyel uzunluk olduğu ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda daha ktsa öten aksiye! uzunluk ve yaşla artış gösteren lens kalınlığı ve azalan camera oculi anterior derinliği klinik açıdan önem taşıyan akut glokom krizinin kadınlarda neden fazla görüldüğünü açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
IX.SUMMARY Our aim is to determine the anatomical changes affecting refractive power of the eye with aging, and the anatomical differences between emetropic and ametropic eyes. Three hundred and twenty four eyes of 288 patients were enrolled into the study, which was done as case-control. The case group includes ametropic eyes, and tiie contrd ojoup imrfudes eiTtetropic eyes. Lens thickness, anterior chamber depth, and axial length were measured by A-scan ultrasonography in all eyes. In addition, the length between cornea and posterior note of the tens was calculated, and defined as a parameter. The refractive power and radius of the cornea measured by Jawal keratometer. The patients were divided into groups at ten-year intervals, and the differences between groups were investigated. In addition, the differences between female and male were also investigated. The results were analyzed by student t test, variance and correlation analysis. Myopia was seen in third decade, while hyperopic was seen in fifth and seventh decades. The lens thickness increased while anterior chamber decreased with aging. The axial length, the length between cornea and posterior pole of the lens, and radius of the cornea did not change with aging. The correlation between refractive error and axial length was significantly meaningful, and this result shows that the axial length has an important effect in the change of refractive errors. In general, axial length and the length between cornea and posterior pole of the lens were shorter in female than male. There were no meaningful differences in anatomical measurements between right and left eyes. In conclusion, the most important parameter leading to refractive errors was axial length, in addition, shorter axial length and the length between cornea and posterior pole of the lens in associated with decreasing anterior chamber depth and increasing lens thickness with aging can explain why acute angle closure glaucoma seen more in female.