Fetus discus intervertebralislerinde anulus fibrosus morfolojisinin disk hernisi etyolojisi yönünden incelenmesi
Observing the anulus fibrosus morphology in the fetal intervertebral discs in term of the disc herniation
- Tez No: 103025
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLAY YEGİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, discus intervertebralis, anulus fibrosus, disk hernisi, fetus, Anatomy, intervertebral disc, anulus fibrosus, disc herniation, fetus
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
ÖZET Bu çalışma Şubat 2000 ile Mayıs 2001 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi, Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Araştırmada intrauterin yaşları 22 ile 41 hafta arasında değişen 20 adet fetus kadavrasının, disk hernisinin en sık görüldüğü, en az görüldüğü ve orta sıklıkta görüldüğü seviyeler göz önüne alınarak servikal, torakal ve lumbal bölgelerinin her birinden 3'er adet olmak üzere toplam 9 adet discus intervertebralis'i kullanıldı. Her bir discus intervertebralis'de ön, arka, arka-sağ ve arka-sol kısımlarda anulus fibrosus tabakasının kahnhğı ölçüldü. Elde edilen değerlerin aynı seviyede birbirleri ile olan karşılaştırılması ve diğer seviyelerde aynı kısımda olan kalınlıklar ile karşılaştırılması yapıldı. Değişik seviyelerdeki discus intervertebralis'lerin aynı kısmındaki anulus fibrosus kalınlıkları arasında fark bulunmadığı, fakat hemen hemen tüm bölgelerde ön ve arka kısım kalınlıklarının posterolateral kısımlara göre anlamlı derecede daha ince olduğu tespit edildi Çalışmanın sonucunda; yapılan ölçümler ile elde edilen değerlere göre, anulus fibrosus kalınlığının columna vertebralis'in değişik seviyelerindeki disk hernisi oluşma sıklığı ile direk ilişkili olmadığı, yalnızca discus intervertebralis içerisinde disk hernisinin lokalizasyonunu belirlemede etkili bir faktör olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY OBSERVING THE ANULUS FIBROSUS MORPHOLOGY IN THE FETAL INTERVERTEBRAL DISCS IN TERM OF THE DISC HERNIATION This study was done between February 2000 and May 2001 at Karadeniz Technical University, Medical Faculty, Department of Anatomy. In the study, 20 fetus cadavers which differ intrauterin ages between 22 and 41 weeks, by taking into consideration of the levels of the disc herniation as the most frequency, the least frequency and the normal frequency, 3 number of each of cervical, thoracal and lumbal parts of the cervical column that is totally 9 number intervertebral discs were used. At each of the intervertebral disc; front, back, right-back, left-back locations the thickness of the layer of anuhis fibrosus was measured. The comparison among the values taken at the same level and the comparison of the thickness at same location at the other levels were done. It was determined that there was no difference between the thickness of the anulus fibrosus which is in the same location at the varied levels of intervertebral discs but at almost all levels the thickness of back and front locations when compared to posterolateral locations are thinner at a meaningful degree. As a results of the study, according to the values taken by the measurements done, it is thought that the thickness of anulus fibrosus is not directly related with the formation frequency of the disc herniation of the vertebral column at different levels but only it could be an effective factor to determine the lokalization of the disc herniation in the intervertebral disc.