Göçün ruh sağlığı üzerine etkileri
The Effects of immigration on mental health
  1. Tez No: 103198
  2. Yazar: İBRAHİM BİLGEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUNUS EMRE EVLİCE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, psikiyatrik bozukluklar, somatoform bozukluk, psikolojik stres, bedensel belirtiler, Immigration, psychiatric disorders, somatoform disorder, psychological distress, somatic symptoms VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 670
Özet
ÖZET Birçok araştırmacı göç ve psikiyatrik hastalıklar arasındaki ilişkiye dikkat çekmiştir. Bu araştırmacılar genellikle birçok psikiyatrik tanının göçmenler arasında yüksek oranlarda bulunduğunu bildirmişlerdir. Biz bu çalışmada psikotik hastalıklar dışında kalan psikiyatrik bozukluklar ile göç arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Rasgele seçilmiş 90 göç etmiş ve 108 göç etmemiş olgu arasındaki psikiyatrik morbiditeyi Prime MD kullanarak araştırdık. Göç eden olguların yaşlan 15 ila 70 (ort. 38.4 ± 11.7 ) ve göç etmemiş olguların yaşları ise 15 ila 75 arasında ( ort. 38.1 ± 13.5) idi. Göç eden olgulardan %76'sı evli, %18'i bekar ve %7'si dul ; göç etmemiş olgulardan ise %66'sı evli, %18'i bekar ve %9'u duldu. Göç eden olguların % 72'si ilçe veya kent merkezinden göç etmişti. Göç edenlerin %49'u görev değişikliği nedeniyle göç etmişti. Baş ağrısı, karın ağrısı, yorgunluk hissi, uykusuzluk bu araştırmadaki en sık rastlanan bulgulardı. Göç eden gruptaki psikiyatrik morbidite şöyleydi: %44 depresyon, %4.4 hipokondriyazis, %12.2 yaygın anksiyete bozukluğu, %11.1 panik bozukluk, %41.1 somatoform bozukluk buna karşılık kontrol grubunda psikiyatrik morbidite ise şöyle idi; %37 depresyon, % 1.9 hipokondriyazis, % 9.3 yaygın anksiyete bozukluğu, %12 panik bozukluk, % 24.1 somatoform bozukluk, Somatoform bozukluk tanısı göç eden olgularda anlamlı şekilde daha yüksek oranda bulundu ( p< 0.05). Somatoform bozukluğun göçmenlerde daha yüksek oranda bulunması; göçmenlerin zorlayıcı yaşam olayları (stres etmenleri) ile yerleşik populasyona göre daha sık karşılaşıyor olmasına bağlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF IMMIGRATION ON MENTAL HEALTH Numerous investigators who have attested to relationship between immigration and mental disorders usually reported several diagnoses with increased rates among immigrants. We aimed to investigate the relationship between immigration and psychiatric disorders, besides psychotic disorders. In a randomised controlled study, Prime MD was used to determine the psychiatric morbidity among the subjects consisted of 90 immigrant group and 108 non-immigrant control group. The immigrant group was within age range of 15 to 70 years (mean 38.4 ± 1 1.7 ) and the non-immigrant group was within age range of 15 to 75 (mean 38.1 + 13.5). The immigrant group's %76 were married, %18 were single and %7 were widowed; non immigrant group's %66 were married, %18 were single and %9 were widowed. %72 of the immigrant group were emigrated from the village or city center. 49 % of the immigrant group had immigrated for appointment. Headache, stomachache, fatigue, insomnia were the most common somatic complaints in this study. The psychiatric morbidity in the immigrant group were as follows: 44,4 % depression, 4,4 % hypochondriasis, 12,2 % generalised anxiety disorder, 11,1 % panic disorder, 41,1 % somatoform disorder. Whereas psychiatric morbidity among the control group were as follows: 37 % depression, 1,9 % hypochondriasis, 9,3 % generalised anxiety disorder, 12 % panic disorder, 24,1 % somatoform disorder. The proportion of immigrants with the diagnosis of somatoform disorder was significantly higher ( p< 0.05) than the non-immigrant group. The results of the this study revealed that immigrants all over world experience significantly more stressful life events and psychological distress than members of native populations and therefore have a higher risk of somatization.