Rahim içi araç kullanımına bağlı düzensiz kanamalarda angiogenezisin rolü
The role of angiogeeenesis on irregular bleeding patients with IUD
  1. Tez No: 103413
  2. Yazar: ESRA TUŞTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ENGİN ORAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: RİA, angiogenez, VEGF, CD 31. 30, IUD, angiogenesis, CD31, VEGF. 31
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Amaç: Rahim içi araç kullananlarda görülen düzensiz kanamaların patogenezinde, CD31 ve VEGF gibi endotel belirteçleri kullanarak angiogenezisi araştırmak ve bu bulguların RİA tipi ile ilişkisi olup olmadığını belirlemektir. Materval-Metod: Bu prospektif çalışmada kliniğimize başvuran ve üç farklı tip (Copper T380A, Nova T, Multiload) rahim içi araç takılan hastalardan 0-6. aylarda pipelle endometrial örnekleme yapıldı. RİA takılmadan önce ve 6 ay sonra hemogram, serum demir, total demir bağlama kapasitesi ve ferritin değerleri bakıldı. Elde edilen endometrial biyopsilerde immunohistokimyasal olarak CD31 ve VEGF araştırılacak, kanamalı ve kanamasız hastalarda sonuçlar istatiksel olarak karşılaştırılacak ve bu bulguların RİA tipi ile ilişkisi olup olmadığı araştırılacak. Bulgular: 44 hastaya Cupper T380A, 36 hastaya Nova T ve 10 hastaya Multiload ticari isimli bakirli RİA'lar uygulandı. RİA takılan 90 hastanın 72'sinde(%80) ilk 3 ayda menometroraji ve adet öncesi veya ortası lekelenme şeklinde adet düzensizlikleri saptanmıştır. 6 ay sonra ise bu oran %52'e inmiştir. Daha önce RİA kullanan hastaların %15'inde endometrial biyopside kronik nonspesifik endometrit saptandı. 90 hastadan Tinde (%1.1) RİA+intrauterin gebelik gelişti. Sonuç: RİA sonrası düzensiz kanamalarda neden hala belli değildir. Angiogenezle ilgili ileri çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: The aim of this study is to determine the angiogenesis by using the endothelial markers such as CD31 and VEGF, for the pathogenesis of irregular bleeding in IUD(intrauterine device) users. Material-Methods: In this prospective study; we applied three different types of IUD (Cu T380A, Nova T, Multiload) to the patients. Endometrial biopsies were taken at 0-6th months. Complete blood count, serum iron, total iron binding capacity and ferritin levels were examined before and six months after the IUD application. We are going to determine the CD31 and VEGF from the endometrial biopsies by immunohistochemical methods. The results will be compared between the bleeding and nonbleeding patiens statistically and we will be examined that this finding are related with IUD types or not. Results: Cu T380A, Nova T, and Multiload were applied to 44 patients, 36 patients and 10 patients, respectively. Irregular bleeding had been seen in the first three months in the 72 patients of 90 (80%). This ratio decreased to 52% after six months. The ratio of the chronic nonspesific endometritis detected in endometrial biopsies of the women who had used IUD before were 15%. Intrauterine pregnancy had been developed only in one patient of 90(1, 1 %)'. Conclusion: The cause of the irregular bleeding after IUD use is not clear yet. Further studies are required for angiogenesis.