Türkiye'de kriz ve kamu yönetimi
Crisis and disaster management in
- Tez No: 103671
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. HALİL ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Afet, Yönetim iv, crisis, disaster, management 111
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET YILDIZ Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Halil ÜLKER Temmuz2001, XIII+153 Sayfa Bu tezde birinci olarak yönetim bilimi bağlamında kriz yönetimi incelenmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede krizin kaynakları, aşamaları ve sonuçları değerlendirilmiş, kriz yönetim süreci ortaya konmaya çalışılmıştır. Daha sonra Türkiye'de kriz yönetimi uygulaması, teşkilat yapısı ve kriz yönetimi biçimleri analiz edilmiştir. Bir kriz yönetimi biçimi olarak afet yönetimi tezin ana temasını oluşturmaktadır. Afet yönetiminin Türkiye'de geçirdiği süreç, afetlere ilişkin yasal çerçeve ve afet yönetiminde görev alan kuruluşlar tahlil edilmiştir. Son olarak da afet yönetiminin tanımı ve etkilerinin azaltılması, hazırlık, cevap verme ve yeniden yapılanma başlıkları altında afet yönetimi modeli sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRISIS AND DISASTER MANAGEMENT IN TURKEY YILDIZ Mustafa M.A. Thesis, The Department of Public Administration Supervisor Assistant : Prof. Dr. Halil ÜLKER July 2001, Pages: XIII + 153 In thesis, first of all, the crisis administration was examined in the context of social science. The sources of crisis, degrees of crisis and resulrs was evaluated in this frame and explained process of crisis management. Afterwards, practising of crisis management in Turkey, the building of organization and forms of crisis management was analysed. The main idea of this tehesis is disaster management which is a crisis management form. The process of disaster managemnt, the legal situations and the foundations which is charged in the disater management were criticized. At the end, a model of disaster management was offered from the viewpoint mitigation, prepardness, response and recovery headlines.