The Body unmasked: The uncanny and masked acting
Maskeleri atmak: Tekinsiz ve tiyatro maskları
- Tez No: 103683
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEWİS KEİR JOHNSON, Y.DOÇ.DR. MAHMUT MUTMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Unheimlich, Tekinsiz, Beden, Kuzgun Acar, Mask. iv, Unheimlich, The Uncanny, Body, Kuzgun Acar, Mask. m
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET MASKELERİ ATMAK TEKİNSİZ' VE TİYATRO MASKLARI Gülru Çakmak Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Mahmut Mutman Yardımcı Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Lewis Keir Johnson Mayıs 2001 Beden yalnızca değişik organların oluşturduğu doğal bir bütün değil, aynı zamanda üzerinde kişiliğin ve öznellik söylemlerinin kurgulandığı alandır. Sigmund Freud'un tanımladığı unheimlich, Türkçe'deki karşılığıyla 'tekinsiz', beden aracılığıyla ve beden üzerinden kurgulanan bu söylemlerin sürekliliğini tehdit eder. Bu çalışma, beden alanında tiyatro masklarının oynadığı oyun üzerine eğilmektedir. Bedeni anlamlı ve işlevsel bir bütün olarak gören öznellik söylemi, tiyatro masklarının 'tekinsiz' oyunuyla yıkılır. Bu bağlamda, Kuzgun Acar'ın 1975 yılında Mehmet Ulusoy'un yönettiği 'Kafkas Tebeşir Dairesi' için yaptığı masklar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE BODY UNMASKED THE UNCANNY AND MASKED ACTING Gülru Çakmak M.F.A. in Graphical Arts Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mahmut Mutman Co-supervisor: Assist. Prof. Dr. Lewis Keir Johnson May 2001 The body is not only a natural conglomeration of different internal organs, but it is also the site around/on/through which narratives of subjectivity are constructed and deconstructed. The Freudian unheimlich, translated into English as 'the uncanny', transgresses the rules of signification established by such narratives. This study focuses on a particular play on the site of the body, i.e. the 'body' suggested by masked acting. Masked acting takes place within the structure of the uncanny in transgressing the discourse of the transcendent self based on the meaningfulness, expediency and unity of the 'body'. The case study is the masks designed by Kuzgun Acar for Mehmet Ulusoy's 1975 Theatre de Liberte production of Bertol Brecht's The Caucasian Chalk Circle.