Güneş havuzunun farklı derinliklerindeki ışınımları ölçebilen daldırma problu bir piranometrenin tasarımı ve yapımı
- Tez No: 10412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ÖZEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş havuzu, Pironometre, Solar pond, Pyronometer
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışmada, güneş havuzlarının çeşitli derinliklerindeki güneş ışınım şiddetlerinin ölçülebilmesi amacıyla, havuza daldırmaya müsait bir prob ile elektronik piranometre geliştirildi. Prob içerisine, havuz üst yüzeyi ne dik bakacak şekilde, bir foto diyot yerleştirildi. Foto diyot, yüzeyine gelen ışınımla doğru orantılı kısa devre akımı vermektedir. Bu akımın, gerilime çevrilmesi için, işlemsel yükselteç kullanıldı. Yükseltecin sürdüğü döner bobinli alet üzerinden, ışınım şiddetinin okunması sağlandı. Şiddeti az olan ışınımları, daha az hata ile okuyabilmek için, işlemsel yükselteç, iki kademeli olarak yapıldı. Montajı tamamlanan cihaz; kademelerin sınır ışınım şiddeti değerlerinde, SS-100 Model Solar Sensor aleti standart alet kabul edilerek, kalibre edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study an electronic pyranometer with a convenient probe for immersing into the pond was developed in order to measure the intensity of solar radiation at various depths in solar ponds. A photo-diode was placed into the probe against the surface of the pond. The photo-diode gives a short circuit current which is proportional to the radiation on its surf ace. An operational amplifier was used to convert this current to voltage. The intensity of radiation was read on the moving coiled instrument driven by the amplifier. In order to read weaker radiation intensity with made in two stages. Having considered SS-100 Model Solar Sensor as a standart instrument, the device was calibrated according to the border radiation intensity. It was observed that two instruments showed the same value when they were compared on the interval radiation intensities. Ill