Türkiye spalax güldenstaedt, 1770 (Mammalia: rodentia)'ların molarlarında kök ve alveol varyasyonları
Variations of the root and alveol in the molars of Turkish spalax Gündenstaedt, 1770 (Mammalia:rodentia)
- Tez No: 104390
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKUT KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Spalax, molar, alveol, kök, varyasyon, Turkey, Spalax, molar, alveol, root, variation
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE SPALAX GÜLDENSTAEDT, 1770 (MAMMALIA: RODENTIA)'LARININ MOLARLARINDA KÖK VE ALVEOL VARYASYONLARI Aliye HEME (KİRLİ) Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erkut KIVANÇ Bu çalışmada, Türkiye'nin 33 lokalitesinden toplanmış 690 örneğin kök ve alveol varyasyonları araştırıldı. Yapılan çalışma sonucunda, tüm örneklerin kök sayılarında yaşa bağlı bir varyasyon olmadığı; ancak köklerde gençlerden yaşlılara doğru bir kalınlaşma olduğu ve bu kalınlaşmanın en fazla labial kökte ortaya çıktığı; M''ın kök sayılarındaki varyasyonun S. leucodon' un alttürlerini ayırabilecek düzeyde olması nedeniyle ayırıcı bir karakter olarak kullanılabileceği; molarlardaki en fazla varyasyonun ve evrimsel olarak en gelişmiş alttürün cilicicus olduğu; kök ve alveol varyasyonlarındaki azalmaya ve evrimsel gelişmeye göre diğer alttürlerdeki sıralamanın anatolicus, turcicus, nehringi, armeniacus, intermedius ve kirgisorum şeklinde olabileceği saptandı. 2001, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis VARIATIONS OF THE ROOT AND ALVEOL IN THE MOLARS OF TURKISH SPALAX GVLDmSTAEDT, 1770 (MAMMALIA: RODENTIA) Aliye HEME (KİRLİ) Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Erkut KIVANÇ In this study, root and alveol variations of 690 specimens collected from 33 localities in Turkey were investigated. There is no variation in the number of the root in relation to the age of all specimens. However, the roots become thicker from young to old as well as labial root more thicker than the others. Variation in the number of roots of M1 is distinguishable for subspecies of Spalax leucodon, therefore this character was found to be diagnostic characteristic S.L cilicicus has more moral variation and more evolutionary developed-subspecies than the other subspecies of S. leucodon. The other subspecies; S.L anatolicus, S.L turcicus, S.L nehringi, S.L armeniacus, S.L intermedins and S.L kirgisonum can be ordered according to decreasing in root and alveol variation along with evolutionary development. 2001, 58 pages