Ankara Kepekli boğazı Atatürk Ormanı ağaçlandırma alanı doğal bitki örtüsünün peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi
Evaluation of vegetation in the Ankara Kepekli boğazı Atatürk Forest tree planting area from the point of landscape architecture
  1. Tez No: 104588
  2. Yazar: RENAN ATATURAY ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİZAMETTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal bitki örtüsü, peyzaj mimarlığı, bitkisel tasarım, vejetasyon, flora, step bitki örtüsü, otsu bitki, Ankara, Orta Anadolu, Vegetation, landscape architecture, planting design, flora, step vegetation, herbaceous plant, Ankara, Middle Anatolia
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
ÖZET Doktora Tezi ANKARA KEPEKLİ BOĞAZI ATATÜRK ORMANI AĞAÇLANDIRMA ALANI DOĞAL BÎTKİ ÖRTÜSÜNÜN PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Renan ATATURAY ERDOĞAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Nizamettin KOÇ Doğal bitki örtüsünün peyzaj mimarlığı açısından değerlendirilmesi ile ilgili olarak yapılan bu araştırmada, step doğal bitki türleri yönünden oldukça zengin olan Ankara Kepekli Boğazı Atatürk Ormanı Ağaçlandırma Alanı seçilmiştir. Arazi çalışmaları ile peyzaj mimarlığı tasarımlarında kullanılmak üzere 36 familyadan 109 doğal bitki türü belirlenmiş, oluşturdukları kompozisyonlar değerlendirilmiştir. Türlerin çevre ile olan ilişkileri ölçüm, analiz ve gözlemlerle incelenmiş ve peyzaj mimarlığı tasarımlarında ekolojik, morfolojik, sosyolojik koşullan ve karakteristik Özelliklerine uygun olarak kullanım olanakları saptanmıştır. Ayrıca, doğal bitki türleri, bulunduktan bölgeler ve bilgisayarda yapılan haritalar kullanılarak, bilgisayar ortamında farklı sorgulamalann yapılabileceği bir veri tabanı hazırlanmıştır. Araştırma sonuçları, peyzaj mimarlığı tasanmlannda yeni bitki türlerinin (ekolojik, morfolojik, sosyolojik koşullan ve karakteristik özelliklerine göre) kullanımına olanak sağlayabilecek ve bitki kullanımında çeşitliliği arttırabilmesi yönünden yararlı olabilecektir. Saptanan doğal bitki türlerinin estetik ve işlevsel özelliklerinden yararlanılarak farklı doğal ortamlar oluşturulabilecektir. Ayrıca, peyzaj mimarlığı tasanmlannda doğal bitki türlerinin kullanımı hem uygulamaların basan şansını arttıracak hem de bakım ve uygulama giderlerini azaltacaktır. 2001, 272 sayfe
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EVALUATION OF VEGETATION IN THE ANKARA KEPEKLİ BO?AZI ATATÜRK FOREST TREE PLANTING AREA FROM THE POINT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE Renan ATATURAY ERDO?AN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Nizamettin KOÇ In this research, from the point of landscape architecture of natural plant species, Ankara Kepekli Boğazı Atatürk Forest Tree Planting Area in which steppe natural plant species are wealthy is chosen. In order to be used in landscape architecture planning and field studies, 36 families and 109 natural plant species are detected and compositions are evaluated. Interactions with environment of species are studied by measurement, analysis and surveying; in landscape architecture planning as morphological, ecological, sociological conditions and in accordance with characteristic properties their use of possibilities are determined. In addition, in computer conditions, datum table, which varying questionable with regard to natural plant species, their existing areas and making maps in computer, is prepared. Results of research will give an opportunity to use for new plant species (according to ecological, morphological, sociological conditions and characteristic properties) in landscape architecture planning and it will be useful to increase diversity in plant use. By making use of aesthetics and functional properties of determined plant species will be formed different natural surroundings. In addition, the use of natural plant species in landscape architecture planning will be both increased achievement of applications and decreased the cost of care and application. 2001, 272 page