Correlation attacks on stream ciphers
Dizi şifreleme algoritmalarında ilişkiye bağışıklık metodları
- Tez No: 104620
- Danışmanlar: PROF. DR. AKİF EYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Correlation Attacks, Convolutional Codes, Viterbi Decoding
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz DİZİ ŞİFRELEME ALGORİTMALARINDA İLİŞKİYE BAĞIŞIKLIK METODLARI Emirleroğlu Arslan, Zernişan Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Akif Eyler Dizi şifreleme algoritmalarında kullanılan kayar anahtar üreteçleri, çoğunlukla doğrusal geri beslemeli öteleyici tabanlı sistemlerdir. Bu tip sis temleri kırmak için gereken deneme miktarı, ilişkiye bağışıklık metodları ile azaltılabilir. Bu metodlara dayalı bir çok saldırı yöntemi geliştirilmiştir. Bu tezde, konvolisyon kodları teorisine dayanan yöntemlerden biri ayrıntıları ile incelenecektir. Bu yöntem daha önce geliştirilmiş olan metodlarm aksine, herhangi bir geri besleme polinomu kullanıldığında da etkili olmaktadır. Bir bilgisayar yazılımı ile bahsedilen yöntemin doğruluğu gösterilecek ve per formans analizi verilecektir. Anahtar Sözcükler : İlişkiye bağışıklık metodları, Konvolisyon kodları, Viterbi kod çözme algoritması. ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION ATTACKS ON STREAM CIPHERS Emirleroğlu Arslan, Zernişan M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Akif Eyler Pseudorandom sequences based on Linear Feedback Shift Registers have been proposed for many cryptographic applications. In this correspondence, it is known that the number of trails to break these types of ciphers can be significantly reduced by using correlation methods. Several fast corelation attacks proposed based on this idea. In this thesis, we will give the details of one of the fast correlation attacks based on the theory of convolutional codes. This attack uses new methods which can be applied to arbitrary LFSR feedback polynomials, in opposite to the previous methods, which mainly focus on feedback polynomials of low weight. We will demostrate the validity of this method by a software im plementation. Upon our computer program, the performance analysis of the method will also be given.