Trends in NATO-Russia relations: From confrontation to uneasy cooperation
NATO-Rusya ilişkilerinde eğilimler: Çatışmadan gergin işbirliği ilişkilerine
  1. Tez No: 105080
  2. Yazar: FÜSUN DOĞAN ARAMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: NATO, Rusya, NATO Stratejisi, İşbirliği, BİO, NATO, Russia, NATO strategy, cooperation, PfP
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz NATO-RUSYA İLİŞKİLERİNDE EĞİLİMLER: ÇATIŞMADAN GERGİN İŞBİRLİĞİ İLİŞKİLERİNE Doğan Aramaz, Füsun Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mustafa Türkeş Kasım 2001, 107 sayfa Bu tez NATO-Rusya ilişkilerinin Soğuk Savaş sonrası dönemde izlediği seyri belirlemeyi ve güncel konular çerçevesinde mevcut ilişkileri değerlendirmeyi hedeflemektedir. İki kutuplu (Doğu-Batı) dünya düzenindeki büyük güç konumundan, muhtemel tepkileri önceden kestirilemeyen, Batı tarafından ihmal edildiği düşüncesiyle hareket eden bir bölgesel güç konumuna gelen Rusya'nın yeni konumuna adaptasyon süreci incelenmektedir. Ayrıca, NATO'nun 1990'lı yılların yeni koşullarında hedeflerini daha etkin bir biçimde gerçekleştirmek amacıyla geçirdiği değişim süreci de tetkik edilmiştir. Bu tezde, NATO-Rusya ilişkilerinin bugünkü düzeyinden hareketle, ilişkilerin kopma noktasına gelmesi ihtimalinin yüksek olmadığı ve çatışmadan gergin işbirliğine doğru açık bir yöneliş olduğu tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT TRENDS IN NATO-RUSSIA RELATIONS: FROM CONFRONTATION TO UNEASY CO-OPERATION Doğan Aramaz, Füsun MS., Department of International Relations Supervisor: Associate Prof. Mustafa Türkeş November 200 1, 1 07 pages The thesis seeks to chart the recent course of NATO-Russia relations in the post-Cold War period and to analyse the present state of relations through the prism of current issues. It attempts to portray the process of readjustment in Russia from a superpower status during the bi-polar confrontation between the East and West to an unpredictable regional power, often feeling neglected or overlooked by the leading Western countries. The thesis tries to depict the changes that NATO itself has undergone in the 1 990s to better pursue its policies in a vastly different environment. It is argued that the current level of cooperation between Russia and NATO indicates that a complete disengagement is unlikely and that there is a clear trend from confrontation to uneasy cooperation between NATO and Russia.