The Fit of the one-, two-, and three-parameter models of item response theory(IRT) to the Ministry of National Education secondary school institutions student selection and placement test data
Madde Tepki Kuramının (MTK) bir-, iki-, ve üç parametreli modellerinin Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı testi verilerine uygunluğu
  1. Tez No: 105079
  2. Yazar: DURAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Tepki Kuramı, Madde Karakteristik Eğrisi, Madde Parametrelerini Kestirme, Yetenek Parametrelerini Kestirme, Matematik, Fen Bilgisi, Ortaöğretim Kurumlan öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı. vı, Item Response Theory, Item Characteristic Curve, Item Parameter estimates, Ability Parameter Estimates, The OÖK ÖSYS, Mathematics, Science, Achievement Test. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
öz MADDE TEPKİ KURAMININ (MTK) BİR-, İKİ- VE ÜÇ-PARAMETRELİ MODELLERİNİN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI VERİLERİNE UYGUNLUĞU Çelik, Duran Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu June 2001, 140 sayfa Bu çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığı, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü, Ölçme ve Değerlendirme Daire Başkanlığının 1998 yılı Orta öğretim Kurumlan öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OÖK ÖSYS) matematik ve fen bilgisi alttest verilerinin Madde Tepki Kuramının, bir-, iki- ve üç-parametreli modellerine uygunluğu araştırılmaktadır.1998 OÖK ÖSYS sınavına katılan 300.624 öğrenciden bilgisayar ortamında SPSS programı kullanılarak rasgele seçilen 22292 öğrencinin cevaplarının analizleri yapılmıştır. İlk önce, test verilerinin Madde Tepki Kuramı modellerinin sayıltılanm karşılayıp karşılamadığı incelenmiştir. İkinci olarak, farklı madde gruplarından (tek-çift, kolay-zor, vb.) elde edilen yetenek parametreleri ve farklı öğrenci gruplarından elde edilen madde parametreleri karşılaştınlmıştır. Sonra, test verilerinin gözlenen ve teorik dağılımı khi-kare istatistiği kullanılarak incelenmiştir. Son olarak Madde Karakteristik Eğrilerinden yararlanarak modele en uygun test maddelerinin madde özellikleri ve maksimum bilgi elde edilen yetenek düzeylerine göre değişimi incelenmiştir. Bulgular, her iki alt testin de bir-parametreli MTK modelinin özdeş madde ayırt edicilik indekleri sayıltısını; bir- ve iki-parametreli MTK modelinin askari tahmin sayıltısını; her üç MTK modelinin ortak sayıltısı olan tek boyutlu ve yerel bağımsızlık ile hız testi olmama sayıltılanm karşıladığını göstermektedir. Farklı madde gruplarında öğrencilerin yetenek parametrelerinin değişmezliği en yüksek korelasyonu üç-parametreli MTK modelinde gözlenmiştir. Madde güçlük indekslerinin farklı öğrenci örneklemlerinde değişmez olduğu her üç MTK modelinde de gözlenmiştir. Khi-kare istatistik sonuçlan matematik alt testinde üç-parametreli modelin, fen bilgisi alt testinde ise iki-parametreli modelin en iyi uyduğunu göstermektedir. Madde güçlük parametreleri ve yetenek parametrelerinin değişmezliğinde en yüksek korelasyon üç-parametreli MTK modelinde gözlenmiştir. Madde karakteristik eğrilerinin büyüklüğü maddelerin güçlük indeksi, konu ve beceri düzeylerine göre değişkenlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FIT OF THE ONE -, TWO -, AND THREE-PARAMETER MODELS OF ITEM RESPONSE THEORY (IRT) TO THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION SECONDARY EDUCATION INSTITUTIONS STUDENT SELECTION AND PLACEMENT TEST DATA Çelik, Duran M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu June 2001, 140 pages The purpose of this present study is to investigate the fit of the one-, two- and three-parameter models of IRT to the MEB-EğiTek Secondary Education Institutions Student Selection and Placement Achievement Test (OÖK ÖSYS) data. In this study, the 1998 test data were used. mThe number of subjects who took the test was 300624 in June 1998. Responses of 22.292 examinee, randomly selected by using SPSS program in computer environment, were analyzed. First, assumptions of IRT models was examined. Second, ability parameter estimates across different sets of items and item parameter estimates across different samples of examinee were compared. Next, the observed and theoretical distributions of test data was reviewed bye using chi-square statistics. Finally, Item Characteristic Curve (ICC) of best fitted model and their features with respect to content area, cognitive domain and item parameter estimates were examined. The findings reveal that, the equal discrimination indices of the one- parameter logistic model; pseudo-chance-level of the one- and two-parameter model; non-speeded test administration and unidimensionality of the all three models were met. The chi-square statistics results indicated that among the IRT models, the three-parameter logistic model was best fitted to mathematics subtest data, and the two-parameter model was best fitted to the science subtest data. The best informative items were hardest items in the test ; and their magnitude varied with the item difficulty level, the subject matter and the skill that item measured.