The Relationship between attachment styles of adolescents and their family environments
Ergenlerin bağlanma stilleri ve aile yapıları arasındaki ilişki
- Tez No: 105087
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stilleri, Ergenlik, Yüksek Aile Uyumu, Düşük Aile Uyumu. VI, Attachment Styles, Adolescence, High Family Coherence, Low Family Coherence. IV YjcYûasKKö?RMriMtananjo 90KÜM4HTASYON MERKEZ
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz ERGENLERİN BAĞLANMA STİLLERİ VE AİLE YAPILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Gezer, Zeynep Ülkü Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gül Aydm Temmuz 2001, 76 sayfa Bu çalışma ergenlerin bağlanma stilleri ile aile yapıları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümünden araştırmaya katılmaya gönüllü olan öğrenciler (175 kız, 233 erkek) araştırmaya denek olarak katılmışlardır. Araştırmada kullanılan İlişki Ölçekleri Anketi ve Aile Yapısını Değerlendirme Aracı smıf ortamında öğrencilere uygulanmıştır.Öğrencilerin bağlanma stilleri ve yetiştikleri aile ortamlarındaki uyum ve iletişimleri arasında bir bağlantı olup olmadığım incelemek amacıyla İlişki Ölçekleri Anketinin dört alt ölçeğinden elde edilen puanlara, 2 (kız-erkek) x 2 (düşük-yüksek aile uyumu) faktörlü deney desenine uygun, çok faktörlü varyans analizi (MANOVA) uygulanmıştır. Bulgular, yüksek ve düşük uyuma sahip ailelerden gelen öğrencilerden oluşan grupların bağlanma stilleri arasında önemli farklar olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, düşük uyuma sahip aile atmosferinde yetişmiş olan bireylerin korkulu, saplantılı, veya kayıtsız, yüksek uyuma sahip ailelerde yetişmiş olan bireylerin ise güvenli bağlanma stiline sahip olduklarını göstermiştir. Bulgular ayrıca, bireylerin bağlanma stilleri ile aile yapıları arasındaki ilişkinin cinsiyete bağlı olarak değişmediğini de ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN ATTACHMENT STYLES OF ADOLESCENTS AND THEIR FAMILY ENVIRONMENTS Gezer, Zeynep Ülkü M. S., Department of Educational Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gül Aydın July 2001, 76 pages The purpose of the study is to investigate the relationships between attachment styles of the adolescents and their family environment. Volunteer students (175 females and 233 males) participated in the study from the Department of Foreign Language of METU in Ankara. The Relationship Scale Questionnaire (RSQ) and Family Environment Assessment Scale (FEAS) were administered to the students in their classroom settings. IllFor the purpose of investigating the relationship between RSQ and FEAS, a 2 (female-male) x 2 (low-high family coherence) MANOVA was employed to the four mean subscale scores of the The Relationship Scale Questionnaire. The results revealed significant group differences between the attachment styles of individuals from high and low coherent families indicating that individuals who were raised in low coherent family atmosphere had either fearful, preoccupied or dismissing attachment styles while students who were brought up in highly coherent families had secure attachment styles. In addition, the result showed that attachment styles of the individuals did not vary significantly as a function of gender.