Changing institutional balance in the European Community/ European Union: The case of council of ministers
Avrupa Topluluğu/Avrupa Birliği kurumsal değişim sürecinde Bakanlar Konseyi
  1. Tez No: 105140
  2. Yazar: GÜLÜM BAYRAKTAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Council of Ministers, Institutional Reform, Enlargement. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
öz AVRUPA TOPLULUĞU/AVRUPA BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞİŞİM SÜRECİNDE BAKANLAR KONSEYİ Bayraktaroğlu, Gülüm Yüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Atila Eralp Temmuz 2001, 154 Sayfa Bu çalışma Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi'ni, Toplulukta değişen kurumsal dengeleri dikkate almak sureti ile, tarihsel bir çerçeve içerisinde incelemiştir. Konsey, kurucu antlaşma olan Roma Antlaşması'nda sahip olduğu yasama ve yürütme yetkileri ve kalabalık ve karmaşık yapısı ile Topluluğun en önemli asli kurumu olarak kurulmuştur. Zaman içerisinde Topluluk kurumlan arasındaki dengenin değişmesine rağmen Konsey, Topluluğun karar alma mekanizmasında en önemli yere sahip organ olarak kalmıştır. Çalışma aynı zamanda, süreç içerisinde Konsey' in kendi yapısı ve işleyişinde de önemli değişikliklerin meydana geldiğini göstermektedir. Bu bağlamda Konsey, her Antlaşma değişikliğiyle kalabahklaşmış ve daha karmaşık bir yapı haline gelmiştir. Sözkonusu değerlendirmenin yapılabilmesi için çalışmada, Kurucu Antlaşmada değişiklik yapan her metin incelenmiş ve bu değişiklikler birer dönüm noktası kabul edilerek bölümlerin hazırlanmasında esas alınmıştır. Her bölümde öncelikle, sözkonusu metnin Topluluk tarihindeki yeri belirtilmiş ve daha sonra Konsey üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Tümbu metinler içerisinde Avrupa Birliği Antlaşması, Konsey üzerinde uzun soluklu yapısal ve fonksiyonel değişiklikler meydana getirmesi sebebiyle bir kilometre taşı olarak kabul edilmiştir. Antlaşma, aynı zamanda, Avrupa Konseyini kurmuş ve Konseyin rolüne ilişkin tartışmaları da başlatmıştır. Avrupa Birliği Antlaşmasının onayı aşamasında Topluluğun genişlemesi, en önemli gündem maddesi olarak yerini almış ve kurumsal reform tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. Konsey, yasama yetkileri ve oylama usulleri ile kurumsal refom önerilerinin merkezinini işgal etmiştir. Dolayısıyla çalışmada sözkonusu tartışmaların konu olduğu Hükümetlerarası Konferanslara ve Zirve Toplantılarına da yer verilmiş, son gelişmelerin meydana geldiği Amsterdam Antlaşması ve Nice Zirvesi de ayrı bölümler olarak incelenmiştir. Anahtar Kelimer: Bakanlar Konseyi, Kurumsal Reform, Genişleme. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGING INSTITUTIONAL BALANCE IN THE EUROPEAN COMMUNITY/EUROPEAN UNION: THE CASE OF COUNCIL OF MINISTERS Bayraktaroğlu, Gülüm M.Sc., Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Atila Eralp July 2001, 154 pages This thesis analyzes the Council of the European Union in a historical context, taking account the changing institutional balance within the Community institutions. The Council was established as the principal institution of the European Integration under the Treaty of Rome with its sophisticated structure, executive and legislative functions. Indeed, although the institutional balance has changed over years, the Council has stayed as the main decision- making organ of the Community. It is also the aim of this thesis to show that the Council itself has changed overtime and has become one of the most crowded and complex institutions of the Community. To make such an analysis on the Council, each Treaty amendment was examined, showing how they have changed the Council Therefore, the Treaty amendments of the Community are taken as the turning points in dividing the chapters. In each chapter, first the importance of that document and then its implications on the Council are examined. Of all these legal documents, the TEU of 1991 that is analysed in Chapter 4 is accepted inas a milestone in the Council history: Unlike the other Treaty amendments, the TEU marked an important date by making efficient and long-lasting structural and functional changes. Furthermore, the Treaty has also started an important debate on the role of the Council by incorporating the European Council into the pillar system. It was right after the ratification of the TEU that enlargement has become the most important point on the Community's agenda. Accordingly, institutional reform, necessary for successful enlargements has been too much debated. The Council has always been at the heart of the disscussions with its legislative functions and with its voting rules. Therefore, the study will also seek to show the debates on the Council in each Intergovernmental Conference and Summit on institutional reform. The analysis has also included the recent developments on the debate, namely the Treaty of Amsterdam and the Nice Summit in seperate chapters.