Bakteri hemoglobin geninin (Enterobacteraerogenes)'in fizyolojik ve metabolik aktiviteleri üzerine etkisi
- Tez No: 105457
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİKMET GEÇGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bakteri hemoglobini, Vitreoscilla hemoglobini, aerogenes u
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Hemoglobinler genellikle ökaryotik orjinli proteinler olarak kabul edilmişlerdir. Ancak, son yıllarda gram negatif bir bakteri olan Vitreoscilla 'nın doğal olarak hemoglobin sentezlediği saptanmıştır. Önceki çalışmalar heterolog mikroorganizmalarda (Vitreoscilla dışındaki) bu hemoglobinin, kritik oksijen seviyelerinde bu organizmaların daha iyi büyümesini sağladığını ve bazı rekombinant yan ürünlerinin sentezini arttırdığını göstermiştir Bu çalışmada bakteri hemoglobin geninin, klonlandığı Enterobacter aerogenes bakterisinin fizyolojik ve metabolik aktiviteleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Yapılan bu çalışma ile, bakteri hemoglobininin farklı mikroorganizmalarda farklı etkiler gösterebileceği saptanmıştır. Örneğin E.coli'de bu proteinin bakteri büyümesini ve rekombinant ürün üretimini arttırabildiği halde, Enterobacter aerogenes 'de en azından bakteri büyümesi üzerine bu etki saptanamamıştır. Bu da bir çok faktörün yanısıra hemoglobin geninin regülasyonunun farklı olmasından kaynaklanabilir.
Özet (Çeviri)
Hemoglobins were generally considered to be proteins of only eucaryotic origin. However, in recent years it has been found that a gram negative bacterium, Vitreoscilla, produces hemoglobin naturally. Previous studies showed that when present in heterologous organisms, Vitreoscilla hemoglobin helps the cells to grow better under limited oxygen concentrations and also increase some recombinant protein production under these circumstances. In this study, the effect of this hemoglobin on metabolic and physiologic characteristics of Enterobacter aerogenes was investigated. Here, it was determined that the effect of bacterial hemoglobin can be varied from microorganism to microorganism. For example, while the expression of this protein in E.coli causes an increase in both cell growth and in production of recombinant proteins, the some effect was not observed for Enterobacter aerogenes, at least at the level of cell growth. Besides many factors cotributing to this effect, the differantial regulation of hemoglobin gene might be one of them. KEYWORDS: Bacterial hemoglobine, Vitreoscilla hemoglobine, EntefoBafte] aerogenes m