Effects of two different instructional treatments on the students chemistry achievement, science process skills, and attitudes towards chemistry at the high school level
  1. Tez No: 10585
  2. Yazar: ÖMER GEBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PETEK AŞKAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kimya dersi ve ona eşlik eden bilimsel araştırma yöntemine dayalı laboratuvar çalışması, kimya dersi ve ona eşlik eden kimya deneylerinin bilgisayar yoluyla gösterilmesi, kimya dersi ve ona eşlik eden geleneksel laboratuvar çalışma yöntemi, kimya başarısı, bilimsel işlem becerileri, kimyaya karşı tutum, mantıksal düşünme yeteneği, kimya ile ilgili ön bilgiler, önceden sahip olunan bilimsel işlem becerileri, önceden edinilmiş kimyaya karşı tutum. Lm, investigative oriented chemistry laboratory accompanied with lecture, computer simulated chemistry experiments accompanied with lecture, conventional oriented chemistry laboratory accompanied with lecture, chemistry achievement, science process skills, attitude toward chemistry, logical thinking ability, previous learning in chemistry, previous science process skills, previous attitude toward chemistry
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
ÖZET İKİ FARKLI Ö?RETİM YÖNTEMİNİN LİSE SEVİYESİNDEKİ Ö?RENCİLERİN KİMYA BAŞARILARINA, BİLİMSEL İŞLEM BECERİLERİNE VE KİMYAYA KARŞI OLAN TUTUMLARINA ETKİSİ GEBAN, Ömer Doktora Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Danışmanları : Dop. Dr. Petek Âşkar Prof. Dr. ilker Özkan Eylül 1990, 200 sahife Bu çalışmanın ilk amacı kimya dersi ve ona eşlik eden bilimsel araştırma yöntemine dayalı laboratuvar çalışması (öğretim Yöntemi-1) ile kimya dersi ve ona eşlik eden kimya deneylerinin bilgisayar yoluyla gösterilmesi (bilgisayar benzetişimli kimya deneyleri-öğretim Yöntemi-2) yönteminin öğrencilerin kimya başarılarına, bilimsel işlem becerilerine ve kimyaya karşı olan tutumlarına etkisini, bu öğretim metodlarını kimya dersi ve ona eşlik eden geleneksel laboratuvar çalışma yöntemi (öğretim Yöntemi-3) ile karşılaştırarak incelemektir. Bu çalışmanın diğer amacı, araştırmada kullanılan bağımsız değişkenler (mantıklı düşünme kabiliyeti, öğretim yöntemi, kimya ile ilgili ön bilgiler, önceden sahip olunan bilimsel işlem becerileri ve kimyaya karşı önceden edinilmiş tutum) ile bağımlı değişkenler (kimya başarısı, bilimsel işlem becerisi ve kimyaya karşı olan tutum) arasındaki ilişkiyi analiz etmektir. vıBu çalışmanın kapsamına 200 Ankara TED Lisesi birinci sınıf öğrencisi alınmıştır. Çalışmanın verileri dört ölçüm aracı kullanılarak toplanmıştır: (1) Kimya Başarı Testi; (2) Bilimsel işlem Beceri Testi; (3) Mantıklı Düşünme Yetenek Testi; ve (4) Kimyaya Karşı Tutum ölçeği. Yapılan analizler göstermiştir ki öğretim Yöntemi-1 ve öğretim Yöntemi-2 kimya başarısında ve bilimsel işlem becerisinde öğretim Yöntemi-3' den daha etkili olmuştur. öğretim Yöntemi-2 öğrencilerin kimyaya karşı tutumlarında diğer iki yönteme göre daha etkili olmuştur. Aynı şekilde öğretim Yöntemi-1 öğrencilerin kimyaya karşı tutumlarında öğretim Yöntemi-3 'den daha etkili olmuştur. Dört bağımsız değişkenin (kimya ile ilgili ön bilgiler, öğretim yöntemi, önceden sahip olunan bilimsel işlem becerileri ve mantıklı düşünme yeteneği) birleşimi ve herbiri kimya başarısındaki ve bilimsel işlem becerisindeki varyansa anlamlı katkılarda bulunmuşlardır. Dört bağımsız değişkenin (kimya ile ilgili ön bilgiler, öğretim yöntemi, önceden edinilmiş kimyaya karşı tutum ve mantıksal düşünme yeteneği) birleşimi ve herbiri kimyaya karşı tutumdaki varyansa anlamlı katkılarda bulunmuşlardır. vııBu çalışmadan elde edilen bulguların ve geliştirilmiş olan ölçüm aletlerinin yeni çalışmalara yardımcı olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT \ EFFECTS OF TWO DIFFERENT INSTRUCTIONAL TREATMENTS ON THE STUDENTS' CHEMISTRY ACHIEVEMENT, SCIENCE PROCESS SKILLS, AND ATTITUDES TOWARDS CHEMISTRY AT THE HIGH SCHOOL LEVEL BEBAN, Ömer Ph.D. in Science Education Supervisors : Assoc. Prof. Dr. Petek Aşkar Prof. Dr. ilker Özkan September 1990, 200 pages. The first purpose of this study is to explore the effects of the investigative oriented chemistry laboratory accompanied with the lecture (Instructional Treatment-1) and the computer simulated chemistry experiments accompanied with the lecture (Instructional Treatment-2) on the students' chemistry achievement, science process skills, and attitudes toward chemistry by comparing these two methods with the conventional oriented chemistry laboratory accompanied with the lecture (Instructional Treatment-3). The second purpose of this study is to analyze the relationship among the independent variables of the degree of logical thinking, background in chemistry, previous science process skills, instructional treatment, and previous attitude toward chemistry, and the dependent variables of the chemistry achievement, science process iiiskills, attitude toward chemistry. The subjects of the present study included 200 Ankara TED Lycee-1 students. Four instruments are utilized for the data collection : (1) Chemistry Achievement Test ; (2) Science Process Skill Test ;? (3) Logical Thinking Ability Test ; and (4) Chemistry Attitude Scale The results of the present study indicated that Instructional Treatment-1 and Instructional Treatment-2 produced significantly greater achievement in chemistry and science process skills than Instructional Treatment-3.' Instructional Treatment-2 produced significantly greater attitude toward chemistry than the other two methods. Also, Instructional Treatment-1 produced significantly greater attitude toward chemistry than Instructional Treatment-3. Each of the four independent variables (previous learning in chemistry, treatment, previous science process skill achievement, and logical thinking ability) as well as their combination made a significant contribution to the variation in the chemistry achievement and in the science process skill achievement. Similarly, each of the four independent variables (previous learning in chemistry, treatment, logical thinking ability, and previous attitude toward chemistry) and their combination made a significant contribution to IVthe variation in the attitude toward chemistry. Results of this study and the instruments developed are expected to help the future studies in related fields.