Tekirdağ İli biyoklimatolojik değerlerinin şaraplık üzüm çeşitlerinde gelişme, verim ve kalite üzerine etkileri
Effects of bioclimatological values of Tekirdağ on growth, yield and quality of wine grapevine cultivars
- Tez No: 105944
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyoklimatoloji, iklim, iklimsel indisler, gelişme, verim ve kalite özellikleri
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
VI ÖZET DOKTORA TEZİ TEKİRDAĞ İLİ BİYOKLİMATOLO JİK DEĞERLERİNİN ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE GELİŞME, VERİM ve KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ Demir KÖK Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Salih ÇELİK 2001, 139 sayfa Jüri : Prof. Dr. Ertan İLTER Prof. Dr. Hasan ÇELİK Prof. Dr. Salih ÇELİK Prof. Dr. Servet VARIŞ Prof. Dr. Mustafa BÜYÜKYILMAZ Bu araştırma, 1998 ve 1999 yılı vejetasyon dönemlerinde Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü fidanlık koşullarında, Tekirdağ ilinin sahip olduğu ekolojik şartların bağcılığa ne derece uygun olduğunu belirlemek için yapılmıştır. Denemede bitkisel materyal olarak Cinsaut, Kalecik Karası, Semillon ve Yapıncak çeşitleri kullanılmış; gelişme, verim ve kaliteyi belirlemek amacıyla bir çok kriter ele alınmıştır. Bağcılık açısından son derece öneme sahip olan iklimsel indislere göre Tekirdağ ili verileri sırasıyla; Branas İndisi (3.62 °C saat), Huglin İndisi (2635.3 °C), Constantinescu Biyoklimatik İndis (11.98 °C.saat/mm gün), Hidalgo Biyoklimatik İndisi (14.85 °C.saat/mm), Etkili Sıcaklık Toplamı (2119.0 d-g), Enlem Derecesi Sıcaklık İndisi (549.6), Hidrometrik İndis (5624.5 mm °C) ve Kuraklık İndisi (0.72 mm/°C) rakamlarıyla 1998-1999 yıllan ortalaması alınarak hesaplanmıştır. 1998 ve 1999 yıllarında vejetasyon döneminin başlama tarihleri sırasıyla, Cinsaut çeşidinde 18-21 Nisan- 12- 15 Nisan, Kalecik Karası çeşidinde 7-11 Nisan-4-7 Nisan, Semillon çeşidinde 5-7 Nisan-1-4 Nisan ve Yapıncak çeşidinde 14-17 Nisan-8- 12 Nisan olarak belirlenmiştir. Çeşitlerin 1998 yılı sürgün büyüme hızı çeşit ortalamaları incelendiğinde en yüksek değerlerin sırasıyla, Cinsaut çeşidinde 20.1 cm, Kalecik Karası çeşidinde 22.5 cm, Semillon çeşidinde 28.2 cm ile 12 Haziran ve Yapıncak çeşidinde ise 42.4 cm ile 3 Temmuz tarihinde gerçekleştiği belirlenmiştir. 1999 yılma ilişkin sürgün büyüme hızı çeşit ortalamaları incelendiğinde en yüksek değerlerin, Cinsaut çeşidinde 39.0 cm ile 25 Haziran, Kalecikvıı Karası çeşidinde 38.7 cm ile 11 Haziran, Semillon çeşidinde 36.4 cm ile 4 Haziran ve Yapıncak çeşidinde 21.2 cm ile 18 Haziran tarihlerinde olduğu görülmüştür. Çeşitlerde 1998 yılı boğum sayısı artış hızı çeşit ortalamaları arasında en yüksek değerlerin, Cinsaut çeşidinde 6.0 adet ile 1 Mayıs, 19 Haziran, 1 Ağustos, Kalecik Karası çeşidinde 7.0 adet ile 1 Mayıs, Semillon çeşidinde 9.0 adet ile 1 Mayıs ve Yapıncak çeşidinde ise 8.0 adet ile 1 Mayıs tarihlerinde gerçekleştiği görülmüştür. Çeşitlerde aynı özellik açısından 1999 yılında elde edilen en yüksek değerler, Cinsaut çeşidi için 6.0 adet ile 1 1 Haziran, 2 Temmuz, Kalecik Karası çeşidi için 6.0 adet ile 23 Nisan, Semillon çeşidi için 9.0 adet ile 25 Haziran ve Yapıncak çeşidi için 7.0 adet ile 23 Mayıs ve 25 Haziran tarihlerinde gerçekleşmiştir. 1998 ve 1999 yılı vejetasyon dönemlerinde üzerinde çalışılan çeşitlerde ilk çiçek salkımlarının görülme tarihleri yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte, çeşitlerde sıralama Semillon (12-14/8-11 Nisan), Kalecik Karası (14-18/11-14 Nisan), Yapıncak (21-22/15-19 Nisan) ve Cinsaut (25-27/19-21 Nisan) şeklinde olmuştur. Çeşitlerin 1998 ve 1999 yıllan ben düşme ve hasat dönemlerinde şıra suyunda çözünür kuru madde miktarı ortalamaları, Cinsaut çeşidi için % 10.0-23.9/11.4-21.9, Kalecik Karası çeşidi için % 12.0-21.5/13.2-21.2, Semillon çeşidi için % 11.4-19.20/11.4-19.7 ve Yapmcak çeşidi için % 9.5-19.4/10.3-19.8 değerini almıştır. Aynı yıl ben düşme ve hasat dönemlerinde çeşitlerin şıra sularında belirlenen titre edilebilir asit miktarı ortalamaları, Cinsaut çeşidi için 2.3-0.7/1.1-0.6 g/100 mi, Karası çeşidi için 1.5-0.9/1.9-0.7 g/100 mi, Semillon çeşidi için 1.4- 0.5/1.3-0.6 g/100 mi ve Yapıncak çeşidi için 2.6-0.6/1.0-0.4 g/100 mi olarak saptanmıştır. Çeşitlerin 1998 yılı salkım ağırlıkları, Cinsaut çeşidi için 342.5 g, Kalecik Karası çeşidi için 315.9 g, Semillon çeşidi için 366.7 g ve Yapıncak çeşidi için 215.1 g olurken; 1999 yılında Cinsaut çeşidi için 500.1 g, Kalecik Karası çeşidi için 361.7 g, Semillon çeşidi için 442.5 g ve Yapıncak çeşidi için ise 338. 1 g değerini almıştır. 1998 yılı hasat döneminde çeşitlerin yaprak alam değerleri, Cinsaut çeşidinde 199.7 cm2, Kalecik Karası çeşidinde 189.2 cm2, Semillon çeşidinde 220.2 cm2 ve Yapıncak çeşidinde 193.8 cm2 olurken; 1999 yılı için belirlenen değerler Cinsaut çeşidi için 256.1 cm2, Kalecik Karası çeşidi için 245.0 cm2, Semillon çeşidi için 218.2 cm2 ve Yapıncak çeşidi için 370.8 cm2 olmuştur. Üzerinde çalışılan çeşitlerin 1998 ve 1999 yılı ortalamaları alınarak hesaplanan tomurcuk verimliliği (toplam salkım/göz oram) değerlerine bakıldığında, Cinsaut çeşidi için en küçük değerin 1.25 ile 9. göz ve en büyük değerin 1.63 ile 4. gözden; Kalecik Karası çeşidi için en küçük değerin 1.27 ile 10. göz ve en büyük değerin 1.70 ile 6. gözden; Semillon çeşidinde en küçük değerin 1.43 ile 9. göz ve en büyük değerin 1.80 ile 5. gözden ve Yapıncak çeşidinde ise en küçük değerin 1.70 ile 1. göz ve en büyük değerin ise 2.04 ile 7. gözden elde edildiği görülmektedir.vııı Çeşitlere ait asmalar üzerinde 1998 yılı için belirlenen ürün miktarları, Cinsaut çeşidinde 8.0 kg/asma, Kalecik Karası çeşidinde 8.7 kg/asma, Semillon çeşidinde 12.0 kg/asma ve Yapıncak çeşidinde 5.8 kg/asma olurken; 1999 yılı için değerlerin Cinsaut çeşidinde 10.6 kg/asma, Kalecik Karası çeşidinde 8.8 kg/asma, Semillon çeşidinde 13.1 kg/asma ve Yapıncak çeşidinde 13.9 kg/asma olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IX SUMMARY Ph.D. THESIS EFFECTS of BIOCLIMATOLOGICAL VALUES of TEKİRDA? on GROWTH, YIELD and QUALITY of WINE GRAPEVINE CULTTVARS Demir KÖK University of Trakya Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor : Prof. Dr. Salih ÇELİK 2001, 139 page Jury : Prof. Dr. Ertan İLTER : Prof. Dr. Hasan ÇELÎK : Prof. Dr. Salih ÇELİK : Prof. Dr. Servet VARIŞ : Prof. Dr. Mustafa BÜYÜKYILMAZ This research was carried out to determine the suitability of ecological conditions of Tekirdağ for viticulture under the nursery conditions of Tekirdağ Viticulture Research Institute in 1998 and 1999. The cultivars used were Cinsaut, Kalecik Karası, Semillon and Yapıncak and data regarding growth, yield and quality characteristics were obtained in the evaluation of various criteria. The climatical indexes, which are very important in viticulture and calculated as means of the years 1998 and 1999 are Branas Index (3.62 °C hour), Huglin Index (2635.3 °C), Bioclimatological Index of Constantinescu (11.98 °C hour/mm day), Bioclimatological Index of Hidalgo (14.85 °C hour/mm), Heat Units (2119.0 degree-day), Latitude Degree Temperature Index (549.6), Hydrometric Index (5624.5 mm day) and Droughtness Index (0.72 mm/)C). Results indicated that climatological indexes are very favorable for Tekirdağ, in which mainly grown varieties are for vinemaking. The begening of the vegetation period was determined to be 18-21 April and 12-15 April, 7- 11 April and 4-7 April, 5-7 April and 1-4 April, 14-17 April and 8-12 April for the cultivars Cinsaut, Kalecik Karası, Semillon and Yapıncak, respectively for the years 1998 and 1999. Highest shoot growth rate determined for 1998 were 20.1 cm, 22.5 cm and 28.2 cm for the cultivars Cinsaut, Kalecik Karası and Semillon respectively on 12 June and for the cultivar Yapıncak it was 42.4 cm occuring on July 3 rd.Highest shoot growth rates and initiation dates determined for 1999 on the other hand, were 39.0 cm and 25 June, 38.7 cm and 1 1 June, 36.4 cm and 4 June for the cultivars of Cinsaut, Kalecik Karası and Semillon respectively and for the cultivar Yapıncak it was 21.2 cm occuring 18 th. Regarding rate of increase in the number of nodiums, the highest rates and dates determined in 1998 were 6 on May 1 st, June 19 th and August 1 st, 7 on May 1 st, 9 on May 1 st and 8 on May 1 st for the cultivars Cinsaut, Kalecik Karası, Semillon and Yapıncak, respectively. According to same criterion of cultivars in 1999, the highest values were 6.0 on June 11 th, July 2 nd for the the cultivar Cinsaut, 6.0 on April 23 rd for Kalecik Karası, 9.0 on June 25 th for Semillon and 7.0 on May 23 rd and June 25 th. Although varied in 1998 and 1999 for the cultivars studied for vegetation periods, flower bud initiation dates were 12-14/8-11 April, 14-18/11-14 April, 21-22/15-19 April, 25-27/19-21 April and 25-27/19-21 April for the cultivars Semillon, Kalecik Karası, Yapıncak and Cinsaut respectively. Amount of soluble solids in grape juice, at the periods veraison and harvest in 1998 and 1999 were % 10.0-23.9 % /l 1.4-21.9 %, 12.0-21.5 % /13.2-21.2 %, 11.4-19.2 % /l 1.4-19.7 % and 9.5-19.4 % / 10.3-19.8 % for the cultivars Cinsaut, Kalecik Karasıi Semillon and Yapıncak respectively. The amounts of water titrable acids in the grape juice, for the above dates and periods, were 2.3-0.7 % / 1.1-0.6 %, 1.5-0.9 % / 1.9-0.7 %, 1.4-0.5 % / 1.3-0.6 % and 2.6-0.6 % / 1.0-0.4 % for the cultivars Cinsaut, Kalecik Karası, Semillon and Yapıncak, respectively. Cluster weight of the cultivars in 1998 were determined as 342.5 g, 315.9 g, 366.7 g and 215.1 g and in 1999 as 500.1 g, 361.7 g, 442.5 g and 338.1 g for the cultivars of Cinsaut, Kalecik Karası, Semillon and Yapıncak, respectively. Leaf area of the cultivars in 1998 harvest period, were determined to be 199.7 cm2, 189.2 cm2, 220.2 cm2 and 193.8 cm2 and in 1999 harvest period 256.1 cm2, 245.0 cm2, 218.2 cm2 and 370.8 cm2 for the cultivars Cinsaut, Kalecik Karası, Semillon and Yapıncak, respectively. When the bud productivity values (total cluster/bud ratios) were calculated by taking the mean of 1988 and 1999 results the following values were obtained for the cultivars experimented : For the cultivar Cinsaut, the minimum value was 1.25 from the 9 th bud and the maximum value was 1.63 from the 4 th bud. For the cultivar Kalecik Karası, the minimum values was 1.27 from the 10 th bud and the maximum value was 1.70 from the 6 th bud. For the cultivar Semillon, the minimum value was 1.43 from the 9 th bud maximum value was 1.80 from the 5 th bud. For the cultivar Yapıncak, the minimum value was 1.70 from the 1 st bud and the maximum value was 2.04 from the 7 th bud.XI The grape yield obtained from the per vine was 8.0 kg in cultivar Cinsaut, 8.7 kg in cultivar Kalecik Karası, 12.0 kg cultivar Semillon and 5.8 kg in cultivar Yapıncak in 1998. The following year, cultivar Cinsaut gave 10.6 kg, cultivar Kalecik Karası 8.8 kg, cultivar Semillonl3.1 kg and cultivar Yapıncak 13.9 kg. Key Words : Bioclimatology, climate, climatical indexes, growth, yield and quality characterization.